На часі – комплексне вирішення проблем територій з особливим режимом мовлення

Комітет
08 лютого 2017, 18:30

Приводом для дискусії і різнобічного аналізу пропозицій щодо цього став, зокрема, й розгляд на засіданні Комітету 8 лютого 2017 року – першому на час проведення шостої сесії парламенту восьмого скликання – поданого Кабінетом Міністрів України проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення (реєстраційний № 5657 від 18 січня 2017 року). Обговорення це було дуже активним і аргументованим. І недарма, бо, як зауважила на самому початку розмови Голова Комітету Вікторія Сюмар, низка проблем інформаційної безпеки у зоні проведення Антитерористичної операції потребує невідкладного законодавчого врегулювання.

На жаль, констатувала доповідач, урядовий законопроект не є якісним. Він не визначає території, на яку Національна рада може надавати телерадіокомпаніям тимчасові дозволи на мовлення. Не окреслені й часові рамки дії таких дозволів. Законопроект несе певні корупційні ризики, створює можливості для перерозподілу медіа-ринку. На цьому, зазначила В. Сюмар, наголошується й у висновку Головного науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України.

З цими аргументами погодилося більшість членів Комітету. У результаті шість народних депутатів підтримали пропозицію голови відправити проект № 5657 на доопрацювання. Водночас вирішено запросити на наступне засідання Комітету 22 лютого 2017 року представників Кабінету Міністрів України, РНБО, Концерну РРТ, Національної суспільної телекомпанії України, очільників Донецької і Луганської обласних військово - цивільних адміністрацій, керівників провідних центральних та низки регіональних телерадіокомпаній, які мовлять у зоні проведення АТО. Йдеться про те аби спільно проаналізувати подальші зміни до законодавства, які дозволили б повернути український частотний ресурс, незаконно захоплений російською пропагандою та забезпечити жителів Донбасу якісним інформаційним продуктом вітчизняних телерадіокомпаній.

Було підтримано внесений народними депутатами України Павлом Різаненком та Андрієм Шиньковичем проект Закону про внесення зміни до статті 48 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо строку зберігання передач, реєстраційний № 5607 від 26 грудня 2016 року. Законопроект, що стосується збільшення строку зберігання передач телерадіоорганізаціями, представляв автор – народний депутат України Павло Різаненко; в обговоренні взяв активну участь член Національної ради Сергій Костинський. Прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект у першому читанні за основу та доручити Комітету доопрацювати його на етапі другого читання.

Комітет розглянув та одностайно підтримав також внесений народними депутатами України Вікторією Сюмар, Олегом Ляшком, Оленою Кондратюк, Іриною Геращенко, Ігорем Гринівим, Олександром Опанасенком, Юрієм Павленком проект Постанови про вшанування героїв України та інформування громадян України про подвиги українських військових (реєстраційний № 6045 від 7 лютого 2017 року), головним з підготовки якого визначено Комітет з питань духовності та культури. Документ спрямовано на утвердження патріотизму, забезпечення належного вшанування українських воїнів - учасників Антитерористичної операції, інформування громадян України про події в зоні проведення АТО, виховання дітей та молоді в дусі поваги до Українського Війська. Поряд із забезпеченням системного інформування про подвиги українських військових йдеться також про залучення цієї надзвичайно важливої справи органів місцевого самоврядування та освітніх закладів.

На засіданні 8 лютого було затверджено персональний склад Робочої групи з підготовки проекту Закону України «Про аудіовізуальні медіа послуги».

З технічних причин розгляд законопроектів про внесення змін до деяких законів України щодо заборони розміщення зовнішньої реклами на пам’ятках культурної спадщини та щодо детінізації ринку азартних ігор було перенесено надалі.