В процесі реалізації законодавчих ініціатив Комітет і надалі постійно дослухатиметься до пропозицій медіа-експертів та громадськості

Комітет
18 січня 2017, 18:45

 

Підтвердженням незмінності курсу на співпрацю з громадськістю стало й засідання 18 січня 2017 року. На ньому, зокрема, були заслухані представники Коаліції «Реанімаційний Пакет Реформ» (РПР) – найбільшого в Україні об’єднання громадських медіа-організацій та експертів, котрі представили своє бачення шляхів подальшого реформування інформаційної сфери. Серед головних цілей його законодавчого забезпечення експерти РПР назвали становлення дійсно незалежного від державних органів суспільного мовлення, поетапне продовження процесу роздержавлення друкованих засобів масової інформації, подальше удосконалення законодавства у сфері доступу до публічної інформації, впровадження європейських стандартів у сфері надання аудіовізуальних послуг, тощо. Як зазначила головуюча на засідання Вікторія Сюмар, названі пріоритети загалом співпадають зі вже сформульованими планами Комітету на цей рік, тож спільна основа для співпраці є, залишається узгодити деталі. Зробити це зацікавлені сторони мають намір вже наступного тижня.

Одним із перших на цьому засіданні Комітету став розгляд ситуації у телевізійному просторі Одещини, де провайдери програмної послуги, не домовившись з телевізійниками, у новорічну ніч вимкнули і два тижні не ретранслювали у кабельних телевізійних мережах передачі українських комерційних мовників. Член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Уляна Фещук поінформувала Комітет про те, що наразі проблема вирішується: оператори кабельних мереж найшли компроміс з більшістю медіагруп, а відтак у кабельних мережах області мовлять українські телеканали – за винятком тих, що належать до групи StarLightMedia, з якою тривають переговори.

У процесі дискусії, в якій взяли участь представники індустрії кабельного телебачення, учасники зійшлися на тому, що провайдери і мовники повинні домовлятися, виконувати приписи чинного законодавства і не вдаватись до шантажу і неприпустимих дій, коли глядачі стають заручниками конфлікту інтересів медівників і провайдерів.

На цьому ж засіданні Комітет за дорученням Голови Верховної Ради України Андрія Парубія розглянув звіт Рахункової палати України про результати аудиту використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству інформаційної політики України на забезпечення інформаційного суверенітету України та функціонування державних інформаційних ресурсів. Комітет взяв до уваги інформацію члена Рахункової палати Ігоря Заремби про те, що Міністерство врегулювало частину проблем, виявлених перевіркою, та рекомендував Міністерству виконати рекомендації Рахункової палати.

Вісім народних депутатів - членів Комітету у грудні минулого року ініціювали законопроект, який ставить за мету створення організаційно-правових засад для реформування комунальних телерадіоорганізацій та створення сектору локальних мультимедіа об’єднаних територіальних громад. Попри зауваження Головного науково – експертного управління Верховної Ради України, депутати погодилися з думкою Голови Комітету, що більшість зауважень можна врахувати в процесі підготовки законопроекту до другого читання і ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про засади діяльності мовлення територіальних громад в Україні (реєстраційний № 5582 від 22 грудня 2016 року) прийняти за основу.

Щодо кількох законопроектів, головними з розгляду яких визначені інші комітети, прийняті рішення в частині, що стосуються предмета відання Комітету. Так, профільним комітетам запропоновано рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу такі проекти:

– про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо трудових прав, реєстраційний № 5511 від 8 грудня 2016 року, поданий Кабінетом Міністрів України;

– про енергетичну ефективність будівель, реєстраційний № 4941-д від 14 грудня 2017 року, внесений народними депутатами України Д. Андрієвським, А.Бабак, В. Сташуком та іншими;

– про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо маркування продукції країни-агресора (реєстраційний № 5326 від 29 грудня 2016 року, внесений народним депутатом України С. Капліним) – за умови доопрацювання тексту законопроекту в частині щодо визначення механізму реалізації його положень.

– про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо набуття (припинення) громадянства України, громадянства (підданства) іншої держави або громадянств (підданств) інших держав, реєстраційний № 5433 від 21 листопада 2016 року, внесений народними депутатами України А. Тетеруком та Л. Ємцем).

Останній із зазначених законопроектів спрямовано на реалізацію вимог Конституції України щодо єдиного громадянства та принципу єдиного громадянства, встановленого Законом України «Про громадянство України» шляхом запобігання та скорочення випадків множинного (подвійного) громадянства в Україні. Серед іншого, законопроектом пропонується врегулювати питання щодо порядку інформування про випадки набуття громадянами України громадянства інших держав, а також призначення на посади і звільнення з посад осіб, діяльність яких пов’язана зі сферою інформаційної політики та інформаційної безпеки.

Комітет прийняв рішення відправити на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії жорсткому поводженню з тваринами (реєстраційний № 4895-1 від 13 липня 2016 року, внесений народними депутатами України А. Білецьким, О. Петренком, Р. Мацолою). На адресу профільного Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності вирішено направити відповідний висновок.

Проект Закону про заборону пропаганди злочинних організацій, самопроголошених га території окремих районів Донецької та Луганської областей (реєстраційний № 5086 від 6 вересня 2016 року, внесений народним депутатом України І. Лапіним) на прохання автора було знято з розгляду.

На першому в 2017 році засіданні було затверджено також План роботи та розклад засідань Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на шосту сесію восьмого скликання (лютий-липень 2017 року).

 

РОЗКЛАД

засідань Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на шосту сесію Верховної Ради України VIII скликання

 

Дата проведення засідання

Місяць

Дата

Лютий

8

22

Березень

15

22

Квітень

5

12

Травень

17

24

Червень

7

21

Липень

12