Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту

Комітет
08 грудня 2016, 14:57

 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, презентуючи законопроект з парламентської трибуни, заявила, що досі на українських ринках та у магазинах "можна побачити надзвичайно багато книжок, в яких прославляється російська імперія, які не просто пропагують державу-агресора, а нав'язують нам її ідеологію".

За словами Голови Комітету, станом на сьогодні розповсюдження подібних книжок в Україні "жодним чином не обмежується", тому законодавче врегулювання цього питання є дуже важливим та актуальним.

Вікторія Сюмар повідомила, що законом передбачено створення експертної ради при Міністерстві культури України, до якої ввійдуть визнані експерти і автори, які будуть аналізувати всі тиражі друкованої продукції, які заходять з держави-агресора.

При цьому Сюмар нагадала, що раніше заборона антиукраїнського медіапродукту з держави-агресора вже принесла свої позитивні результати, а саме: значне стимулювання внутрішнього медіа виробництва, зокрема почали більше знімати українських фільмів та серіалів.

"В даному випадку ми очікуємо, що це дуже серйозно стимулюватиме український ринок друкованої продукції", - наголосила народний депутат.

Як повідомила Вікторія Сюмар, законом передбачено три місяці перехідного періоду для його застосування та впровадження відповідних процедур.