Розглянуто в другому читанні резонансний проект щодо обмеження доступу на ринок друкованої продукції антиукраїнського змісту та деякі проблемні аспекти законодавства у сфері ЗМІ

Комітет
16 листопада 2016, 19:01

Як відомо, внесений Кабінетом Міністрів України проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту (реєстраційний № 5114 від 13 вересня 2016 року) Верховна Рада України прийняла в першому читанні 20 жовтня ц.р. І ось на засіданні Комітету 16 листопада 2016 року відбувся розгляд пропозицій і поправок суб’єктів законодавчої ініціативи, внесених до другого читання. Проходив він за участі Віце- прем’єр-міністра України В’ячеслава Кириленка, Міністра інформаційної політики України Юрія Стеця, першого заступника Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Богдана Червака, представників видавництв, громадських організацій та журналістської спільноти.

Проектом пропонується внести зміни до законів України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про видавничу справу», «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» в частині заборони використання друкованих засобів масової інформації та видавничої продукції для закликів до захоплення влади, насильницької зміни конституційного ладу або територіальної цілісності України, пропаганди війни, насильства та жорстокості, розпалювання расової, національної, релігійної ворожнечі, пропаганди комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки, популяризації або пропаганди органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України. Окрім того, проектом передбачено надання центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у видавничій сфері, повноважень стосовно прийняття рішення про віднесення відповідної видавничої продукції держави-агресора до забороненої до розповсюдження на території України. На порушників пропонується накладення адміністративно-господарських санкцій. Передбачено також запровадження процедури видачі дозвільних документів на ввезення визначеної у проекті видавничої продукції.

За підсумками тривалого обговорення Комітет, схваливши низку запропонованих поправок, прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект у другому читанні та в цілому.

На обговорення Комітету було також винесено проблемні питання, що стосуються діяльності журналістів аудіовізуальних і друкованих засобів масової інформації та, зокрема, перспектив удосконалення законодавства у цій важливій сфері.

Приводом для принципової розмови стало, зокрема, звернення з приводу замовної брудної інформаційної кампанії в інтернет-ЗМІ та регіональних газетах проти політичної партії «Батьківщина» та її лідера Юлії Тимошенко. Із заявою щодо цього до Комітету, а також до Національної спілки журналістів України, Незалежної медіа-профспілки, Української асоціації видавців періодичної преси, Української асоціації зі зав’язків з громадськістю, Міжнародної неурядових організацій «Репортери без кордонів» та «Тransparency International» звернулася політична рада Партії «ВО «Батьківщина»

Розпочинаючи обговорення, голова Комітету Вікторія Сюмар наголосила на тому, що замовні матеріали (так звана «джинса») є небезпечним явищем в інформаційному просторі України, серйозним викликом свободі слова. Це потребує адекватної реакції від учасників ринку, громадськості і влади. Йдеться про вироблення ефективної системи саморегуляції в медійному середовищі, запровадження освітніх програм з медіа-грамотності в школах, тощо. На переконання Вікторії Сюмар, в інформаційному законодавстві варто назвати речі своїми іменами, дати визначення «замовного матеріалу» («джинси»), що стане важливим чинником у боротьбі із цим ганебним явищем. Поняття замовних матеріалів, а також важелі боротьби з ними, наголосила в процесі обговорення Голова Комітету, мають бути визначені на законодавчому рівні,

Учасники дискусії (а в ній, крім членів Комітету, взяли участь Міністр інформаційної політики Юрій Стець, перший заступник голови Національної ради Ольга Герасим’юк, журналіст Інтернет-порталу «Ліга.net» Петро Шуклінов, виконавчий директор ГО «Інститут масової інформації» Оксана Романюк, голова Асоціації медіа-юристів Тетяна Котюжинська, керівник Прес-служби Верховної Ради України Ірина Кармелюк) наразі вирішили спільно напрацювати рекомендації щодо протидії засиллю замовних матеріалів у засобах масової інформації.

Комітет розглянув звернення народного депутата України, першого заступника голови Комітету Ольги Червакової щодо реформування друкованих засобів масової інформації Київської обласної ради «Час Київщини» та Бучанської міської ради «Бучанські новини». Прийнято відповідні рішення.

Зокрема, Комітет, вбачаючи у пов’язаних із процесом реформування діях посадовців Київської обласної ради ознаки перешкоджання реформуванню редакції комунальної газети «Час Київщини», вирішив апелювати до правоохоронних органів з приводу порушення прав членів трудового колективу комунальної газети. Вирішено також звернутися до голови Київської обласної ради, лідерів фракцій і профільної комісії Київської обласної ради (повторно) щодо скасування рішень, які суперечать законодавству України у сфері реформування ЗМІ.

З приводу ситуації навколо редакції комунальної газети «Бучанські новини» прийнято рішення звернутися до Бучанської міської ради з вимогою надати інформацію стосовно стану виконання Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» газетою «Бучанські новини», а також іншу необхідну інформацію. Окрім того, Комітет має намір звернутися до Держтелерадіо України, НСЖУ та Національної асоціації українських медіа з проханням здійснити громадський моніторинг щодо збалансованості висвітлення комунальною газетою діяльності органів місцевого самоврядування міста Буча.