ЗАЯВА Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики

Комітет
05 жовтня 2016, 18:30

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 05.10.2016 р. розглянув питання про затримання російськими спецслужбами українського журналіста Романа Сущенка.

30 вересня 2016 року російськими спецслужбами затримано  українського журналіста, спеціального кореспондента Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" у Франції Романа Сущенка, який прибув на територію Росії у власних справах.

Затримання відбулося з порушенням усіх міжнародних правил, за відсутності повідомлення про затримання родичів, дипломатичних установ, за місцем роботи. Російська влада безпідставно звинуватила його у шпигунстві.

Комітет висловлює глибоке занепокоєння у зв’язку  з неправомірним затриманням українського журналіста.

Комітет вважає, що переслідування громадянина України Романа Сущенка безпосередньо пов’язане із його професійною журналістською діяльністю.

Комітет вбачає у цьому факти порушення прав людини на території Російської Федерації, використання методів насильницького захоплення  на своїй території, застосування психологічного тиску щодо українського журналіста.

Комітет стурбований неможливістю журналістів вітчизняних засобів масової інформації виконувати свої професійні обов’язки на території Російської Федерації.

Комітет наполягає на неприпустимості таких дій в державі, яка є членом Організації Обєднаних Націй.

Комітет звертається до журналістів всіх країн світу із наполегливим закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українського журналіста Романа Сущенка.