Комітет розглянув звернення Наглядової ради НСТУ щодо бюрократичних викликів, які гальмують найважливішу реформу у сфері медіа та обговорив кандидатури на вакантну посаду члена Національної ради

Комітет
21 вересня 2016, 15:13

 

Комітет

розглянув звернення Наглядової ради НСТУ щодо бюрократичних викликів, які гальмують найважливішу реформу у сфері медіа та обговорив кандидатури на вакантну посаду члена Національної ради

 

У засіданні Комітету 21 вересня 2016 року взяли участь віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко, голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, міністр інформаційної політики Юрій Стець, члени Наглядової ради НСТУ, представники менеджменту НТКУ, Державної фіскальної служби, офісів ЄС та Ради Європи в Україні,  громадських організацій, журналісти.

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко поінформував Комітет, що  наразі досягнуто компроміс з Державною фіскальною службою України, яка  погодилася на ліквідацію Севастопольської ДТРК та ДТРК «Крим» без обов’язкової у таких випадках процедури перевірки суб’єктів, які ліквідовуються.

 «Ми зіткнулися з такою ситуацією через те, що кримське казначейство після анексії півострова не було переведено на материкову Україну. Якщо впродовж найближчих днів ДФСУ скерує до реєстратора лист про згоду на закриття НРКУ та обох Кримських компанії, процес створення Суспільного мовника буде розблоковано і Україна не виб’ється з графіка реформування державного телерадіомовлення. Інвентаризація активів вже йде, робота з Фондом держмайна – так само. Ми повинні до 30 вересня завершити оцінки, а 30 листопада Фонд держмайна має підписати відповідний акт, - наголосив пан Наливайко.

Перший заступник генерального директора НТКУ Олександр Харебін  вважає, що публічний розголос відкритого звернення Наглядової ради до  Прем‘єр-міністра України зробив свою справу. Він з обережним оптимізмом поінформував Комітет, що керівництво НТКУ планує на кінець грудня завершити всі процедури погодження Статуту НСТУ і розміру статутного капіталу. З нового року до моменту обрання голови правління ПАТ «НСТУ»  компанією керуватиме голова комісії з реорганізації, якого призначить Держкомтелерадіо. Саме ця людина у першій декаді січня має подати до Національної комісії із цінних паперів і фондового ринку документи на реєстрацію ПАТ «НСТУ». Після реєстрації зможе приступити до виконання повноважень Наглядова рада. Вона ухвалюватиме положення про конкурс на посаду голови правління ПАТ «НСТУ» і оголосить його. Проекти відповідних документів уже пройшли експертизу Ради Європи. Конкурсні процедури триватимуть 45 днів. Отже ПАТ «НСТУ» у березні наступного року отримає керівника, а в повноцінному режимі зможе розпочати роботу не раніше квітня, – зауважив О Харебін.

 «Дорожня карта» завершального етапу досить драматичної і тривалої  історії народження Суспільного мовника в Україні вочевидь корегуватиметься в частині фінансового забезпечення. Принаймні присутні на засіданні Комітету віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко і міністр інформаційної політики Юрій Стець, зауважили, що проект Закону Про Державний бюджет України на 2017 рік вперше  передбачає фінансування ПАТ «НСТУ» окремим рядком. Проте зазначена у проекті сума призначення на суспільне мовлення є недостатньою. Урядовці пообіцяли клопотати про збільшення фінансування НСТУ до рівня, передбаченого Законом.

Підсумовуючи обговорення питання, Голова Комітету Вікторія Сюмар подякувала членам Наглядової ради НСТУ за активну позицію. Водночас вона висловила стурбованість відсутністю реального прогресу, якісних змін у контенті НТКУ, втратою глядацької аудиторії, вкрай низькими рейтингами компанії і запропонувала обговорити цю проблему через місяць на спеціальних слуханнях.

Крім цього, Комітет розглянув питання про відбір кандидатур на вакантну посаду члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення

Вперше депутатські фракції і групи у Верховній Раді України як суб’єкти подання не скористалися своїм правом і у визначені Законом терміти не внесли  кандидатур. Натомість цим правом скористалися всеукраїнські громадські організації, які працюють у сфері мас-медіа. Комітет отримав подання на людей, добре відомих учасникам медіаринку - Глущенка Олександра, Коваля Валентина та М’ясникової Катерину.

Члени Комітету в процесі обговорення визначилися з підтримкою  відкритим голосуванням. Всі три кандидати отримали однакову кількість голосів членів Комітету: «за»  голосували сім народних депутатів, «проти» - один і два – «утрималися».  

У підсумку ухвалено рішення - рекомендувати Верховній Раді Україні провести рейтингове голосування та за його наслідками – голосування з обрання члена Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення серед  кандидатів Глущенка Олександра Леонідовича, Коваля Валентина Юрійовича та М’ясникової Катерини Андріївни.

На засіданні Комітету розглянуто проект Закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України (щодо уточнення відповідальності за вчинення злочинів проти волі, честі та гідності особи), реєстраційний № 5034 від 19.08.2016р., внесений народним депутатом України Є.Мураєвим.

Законопроект однозначно засвідчує: його прийняття означало б фактичну реанімацію кримінальної відповідальність за наклеп та образу, яка тривалий час використовувалася в нашій країні для брутального тиску на засоби масової інформації і була скасована 15 років тому – 2001 року. Подібні законодавчі підходи й зумовлена ними суспільна практика суперечать європейським стандартам свободи слова та міжнародним зобов’язанням України в цій царині, несуть загрозу правам і свободам громадян в інформаційній сфері. Поява законопроекту викликала виправдану тривогу широкої громадськості, демократичних інституцій та журналістів.

Комітет вирішив направити профільному Комітетові Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності висновок в частині, що стосується предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, з пропозицією рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні зазначений законопроект відхилити.

У різному члени Комітету порушили питання про захист прав трудового колективу Ківерецької районної газети «Вільним шляхом».

Трудовий колектив газети «Вільним шляхом» вирішив долучитися до  друкованих засобів масової інформації, які реформуються на першому етапі. Всупереч цьому Ківерецька районна рада Волинської області прийняла рішення про участь у реформуванні районної газети на другому етапі. Засновником звільнено в.о. головного редактора газети, здійснено спробу опечатування приміщень газети. Конфлікт набув широкого розголосу. Колектив газети оголосив страйк.

Комітет підтримує колектив Ківерецької районної газети «Вільним шляхом» у прагненні провести реформування газети згідно Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».