Протокол № 57 від 16.11.2011

Комітет
16 листопада 2011, 10:25

Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

 

  57

 

16         листопада        11

 

Головує:   Голова Комітету ШЕВЧЕНКО А.В.

 

Присутні народні депутати України: БОНДАРЕНКО О.А., СТЕЦЬ Ю.Я., УКОЛОВ В.О., ЛАНДІК В.І., КОНДРАТЮК О.К., БАГРАЄВ М.Г.

 

Відсутні народні депутати України: ГОЛУБ О.В., ФЕДУН О.Л.,    АБДУЛЛІН О.Р., МУЦ О.П.      

 

На засідання запрошені:   Унгурян  Павло Якимович – народний депутат України; Кравченко Дмитро Володимирович – заступник Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Скіпальський Андрій Петрович – керівник громадської організації “Регіональний центр громадянського представництва “Життя”; Остапа Світлана – оглядач Інтернет видання “Телекритика”; Деркач Ярослав – помічник народного депутата України О.Кондратюк.

 

Присутні: завідувач секретаріату Комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату Комітету Ф.Гриценко; головні консультанти секретаріату Комітету І.Горецька, С.Самойленко, Л.Блищик, Я.Глиняна, П.Селецький, старший консультант секретаріату Комітету М.Андріуца; спеціаліст І категорії М.Шамота.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (організація сурдоперекладу в державних телеорганізаціях), реєстр. № 8214 від 11.03.2011 р., внесений народними депутатами Стецем Ю.Я., Абдулліним О.Р., Уколовим В.О., друге читання.

2. Проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” щодо регулювання трансляції програм і передач з платними інтерактивними конкурсами, реєстр. № 4510 від 20.05.209 р., внесений народними депутатами України Кондратюк О.К., Баграєвим М.Г., повторне друге читання.

3. Проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про рекламу” щодо визначення часу закінчення, переривання телевізійної програми, реєстр. № 6429 від 26.05.2010 р., внесений народними депутатами України Трайдуком М.Ф., Фельдманом О.Б., Логвиненком О.С., Гейманом О.А., друге читання.

4. Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій свободи слова в Україні та протидії цензурі, реєстр. № 6447-1 від 16.06.2010 р., внесений народним депутатом України Кондратюк О.К., друге читання.

5. Проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавства у сфері телебачення і радіомовлення, реєстр. № 8298 від 24.03.2011 р., внесений Кабінетом Міністрів України, друге читання.

6. Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту населення та інформаційного простору від негативного впливу, реєстр. № 8371 від 08.04.2011 р., внесений народними депутатами України  Унгуряном П.Я., Царьковим Є.І., Дубілем В.О., Олійником В.М., друге читання.

7. Проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про інформацію» щодо забезпечення належних умов для здійснення журналістами, працівниками засобів масової інформації професійної діяльності, реєстр. № 8666 від 15.06.2011 р., внесений народними депутатами Геращенко І.В., Ландіком В.І., Курпілем С.В., Сінченком В.М., Катеринчуком М.Д., Кондратюк О.К., Зубановим В.О., Колесніченком В.В., Герасим’юк О.В. 

8. Проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення наглядових повноважень Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення, реєстр. № 8667 від 15.06.2011 р., внесений народними депутатами Геращенко І.В., Ландіком В.І., Курпілем С.В., Сінченком В.М., Катеринчуком М.Д., Кондратюк О.К., Зубановим В.О., Колесніченком В.В., Герасим’юк О.В. 

9. Проект Постанови про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2012 року, реєстр.  № 9311 від 19.10.2011 р., внесений народними депутатами Томенком М.В., Кондратюк О.К., Курпілем С.В., Уколовим В.О.

10. Проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування дотримання законодавства України при прийнятті рішень Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення під час проведення конкурсів та встановлення переможців конкурсів на отримання (переоформлення) ліцензій на мовлення в цифровому форматі, який відбувся у 2011 році, реєстр. № 9303 від 18.10.2011 р., внесений народними  депутатами  Задирком  Г. О., Каплієнком В.В.

11. Різне.

 

А.ШЕВЧЕНКО вніс пропозицію включити до порядку денного такі питання:

про зауваження Головного юридичного управління до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів), реєстр. № 5164;

про зауваження Головного юридичного управління до проект Закону про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення), реєстр. № 6342.

 

О.БОНДАРЕНКО запропонувала зауваження Головного юридичного управління до проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення), реєстр. № 6342 розглянути на наступному засіданні Комітету.

 

О.КОНДРАТЮК звернула увагу членів комітету, що необхідно ще раз ознайомитися з остаточним текстом Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів), реєстр. № 5164. Водночас вона наголосила на тому, що текст Закону необхідно розіслати на електронні скриньки народних депутатів – членів Комітету.

 

Ю.СТЕЦЬ підтримав пропозицію О.Кондратюк та запропонував провести 17 листопада 2011 року о 12.00 позачергове засідання Комітету з цього питання. 

 

Порядок денний без змін затверджено одноголосно.

 

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію голови підкомітету з питань друкованих засобів масової інформації та Інтернету В.Уколова про додатково підготовлену порівняльну таблицю до проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (організація сурдоперекладу в державних телеорганізаціях), реєстр. № 8214 від 11.03.2011 р., внесений народними депутатами Стецем Ю.Я., Абдулліним О.Р., Уколовим В.О.

 

Виступили: А.ШЕВЧЕНКО, О.БОНДАРЕНКО, О.КОНДРАТЮК, В.ЛАНДІК, Ю.СТЕЦЬ, М.БАГРАЄВ

 

 

Вирішили:   

Розглянувши поправки народного депутата України В.Сушкевича до проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення), Комітет вирішив:

 

  1. Поправку 1 народного депутата України В.Сушкевича – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 2 народного депутата України В.Сушкевича – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 3 народного депутата України В.Сушкевича –відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 4 народного депутата України В.Сушкевича – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 5 народного депутата України В.Сушкевича – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 6 народного депутата України В.Сушкевича  - відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 7 народного депутата України В.Сушкевича – врахувати частково

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 8 народного депутата України В.Сушкевича – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 9 народного депутата України В.Сушкевича – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

 

2. По тексту  законопроекту  поміняти “... – із субтитруванням  та/або перекладом жестовою мовою”.

 

         3. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект у другому читання та в цілому.

 

            Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк про підготовлений до повторного другого читання проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” щодо регулювання трансляції програм і передач з платними інтерактивними конкурсами, реєстр. № 4510 від 20.05.2009р., внесений народними депутатами України Кондратюк О.К., Баграєвим М.Г.

 

Виступили: А.ШЕВЧЕНКО, В.УКОЛОВ, Ю.СТЕЦЬ, В.ЛАНДІК, М.БАГРАЄВ, О.БОНДАРЕНКО

 

Вирішили:   

Розглянувши підготовлену до повторного другого читання порівняльну таблицю проекту Закону України про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” щодо регулювання трансляції програм і передач з платними інтерактивними конкурсами, реєстр. № 4510, Комітет ухвалив:

 

  1. Поправку 1 народного депутата України М.Круця – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 2 народного депутата України О.Кондратюк – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 3 народного депутата України Ю.Кармазіна –відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 4 народного депутата України М.Круця – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 5 народного депутата України О.Кондратюк – врахувати частково

Рішення прийнято одноголосно

поправку 6 народного депутата України Ю.Кармазіна  - відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 7 народного депутата України Ю.Кармазіна – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 8 народного депутата України Ю.Кармазіна – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 9 народного депутата України Ю.Кармазіна – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 10 народного депутата України О.Кондратюк – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

 

         2. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект у повторному другому читанні та в цілому.

 

            Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк про підготовлений до другого читання проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про рекламу” щодо визначення часу закінчення, переривання телевізійної програми, реєстр. № 6429 від 26.05.2010 р., внесений народними депутатами України Трайдуком М.Ф., Фельдманом О.Б., Логвиненком О.С., Гейманом О.А.

 

Виступили: Ю.СТЕЦЬ, О.КОНДРАТЮК, В.ЛАНДІК, В.УКОЛОВ, А.ШЕВЧЕНКО

 

Вирішили:   

Розглянувши підготовлений до другого читання проект Закону  України про внесення змін до Закону України “Про рекламу” щодо визначення часу закінчення, переривання телевізійної програми, реєстр. № 6429, Комітет вирішив:

 

  1. Поправку 1 народного депутата України М.Круця – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 2 народного депутата України Ю.Кармазіна – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 3 народного депутата України М.Круця –відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 4 народного депутата України О.Кондратюк – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 5 народного депутата України М.Круця – врахувати редакційно

Рішення прийнято одноголосно

поправку 6 народного депутата України Ю.Кармазіна  - врахувати редакційно

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 7 народного депутата України М.Трайдука – врахувати редакційно

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 8 народного депутата України В.Чуднова – врахувати редакційно

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 9 народного депутата України С.Терещука – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 10 народного депутата України С.Терещука – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 11 народного депутата України К.Бондарєва – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

 

2. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у другому читання законопроект відхилити.

 

 

            Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

О.КОНДРАТЮК запропонувала членам Комітету проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій свободи слова в Україні та протидії цензурі (реєстр. № 6447-1 від 16.06.2010р.), підготовлений до  другого читання зняти з розгляду.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію першого заступника Голови Комітету О.Бондаренко про підготовлений до другого читання проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавства у сфері телебачення і радіомовлення, реєстр. № 8298 від 24.03.2011 р., внесений Кабінетом Міністрів України.

 

Виступили: А.ШЕВЧЕНКО, Ю.СТЕЦЬ, М.БАГРАЄВ, В.ЛАНДІК,  В.УКОЛОВ

 

Вирішили:   

Розглянувши підготовлений до другого читання проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавства у сфері телебачення і радіомовлення, Комітет вирішив:

  1. Поправку 1 народного депутата України Ю.Кармазіна – врахувати редакційно

Рішення прийнято одноголосно

поправку 2 народного депутата України В.Толстенка – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 3 народного депутата України Ю.Кармазіна –врахувати

Рішення прийнято одноголосно

          поправку 4 народного депутата України В.Петьовки – врахувати 

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 5 народного депутата України Ю.Кармазіна – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 6 народного депутата України Ю.Кармазіна  - врахувати

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 7 народного депутата України Ю.Кармазіна – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 8 народного депутата України Ю.Кармазіна – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 9 народного депутата України Ю.Кармазіна – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 10 народного депутата України Ю.Кармазіна – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 11 народного депутата України Ю.Кармазіна – врахувати 

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 12 народного депутата України Ю.Кармазіна  врахувати

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 13 народного депутата України В.Толстенка – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

            Поправку 14 народного депутата України В.Толстенка – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 15 народного депутата України В.Петьовки  врахувати

Рішення прийнято одноголосно

 

         2. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект у другому читання та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію голови підкомітету з питань друкованих засобів масової інформації та Інтернету В.Уколова про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту населення та інформаційного простору від негативного впливу, реєстр. № 8371 від 08.04.2011 р., внесений народними депутатами України Унгуряном П.Я., Царьковим Є.І., Дубілем В.О., Олійником В.М., друге читання.

 

Виступили: П.УНГУРЯН, А.ШЕВЧЕНКО, Ю.СТЕЦЬ, М.БАГРАЄВ,  О.БОНДАРЕНКО

 

Вирішили:   

Розглянувши підготовлений до другого читання проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту населення та інформаційного простору від негативного впливу, Комітет вирішив:

 

  1. Поправку 1 народного депутата України М.Круця – врахувати

Голосували:    “за” – 4

                         “проти” – 0

                         “утримались” - 3

Рішення прийнято

поправку 2 народного депутата України В.Петьовки – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 3 народного депутата України Ю.Кармазіна –відхилити

Рішення прийнято одноголосно

          поправку 4 народного депутата України Г.Смітюха – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 5 народного депутата України О.Кондратюк – врахувати редакційно

Рішення прийнято одноголосно

поправку 6 народного депутата України М.Круця  - відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 7 народного депутата України В.Петьовки – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 8 народного депутата України Ю.Кармазіна – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 9 народного депутата України Г.Смітюха – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 10 народного депутата України О.Кондратюк – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 11 народного депутата України М.Круця – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 12 народного депутата України В.Петьовки  відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 13 народного депутата України Ю.Кармазіна – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 14 народного депутата України А.Семиноги –  відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 15 народного депутата України Г.Смітюха  відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 16 народного депутата України О.Кондратюк – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 17 народного депутата України В.Чуднова – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 18 народного депутата України В.Петьовки – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 19 народного депутата України В.Чуднова  відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 20 народного депутата України М.Круця – врахувати редакційно

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 21 народного депутата України Ю.Кармазіна –  враховано редакційно

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 22 народного депутата України В.Чуднова  враховано редакційно

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 23 народного депутата України Ю.Кармазіна – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 24 народного депутата України Г.Смітюха – врахувати редакційно

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 25 народного депутата України О.Кондратюк  відхилити

Рішення прийнято одноголосно

            поправку 26 народного депутата України В.Чуднова  врахувати

Рішення прийнято одноголосно

 

         2. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект у другому читання та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 6. Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про інформацію» (щодо забезпечення належних умов для здійснення журналістами, працівниками засобів масової інформації професійної діяльності), реєстр. № 8666 від 15.06.2011 р., внесений народними депутатами Геращенко І.В., Ландіком В.І., Курпілем С.В., Сінченком В.М., Катеринчуком М.Д., Кондратюк О.К., Зубановим В.О., Колесніченком В.В., Герасим’юк О.В.

 

Виступили: Ю.СТЕЦЬ, А.ШЕВЧЕНКО, О.БОНДАРЕНКО, М.БАГРАЄВ

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про інформацію» (щодо забезпечення належних умов для здійснення журналістами, працівниками засобів масової інформації професійної діяльності), Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 7. Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення наглядових повноважень Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення, реєстр. № 8667 від 15.06.2011 р., внесений народними депутатами Геращенко І.В., Ландіком В.І., Курпілем С.В., Сінченком В.М., Катеринчуком М.Д., Кондратюк О.К., Зубановим В.О., Колесніченком В.В., Герасим’юк О.В.

 

Виступили: А.ШЕВЧЕНКО, О.БОНДАРЕНКО, М.БАГРАЄВ, О.БОЛЬШАКОВА

 

 

Вирішили:   

Розглянувши  проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення наглядових повноважень Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення, Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу у частині внесення змін до статті 13 Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення”.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 8. Слухали інформацію голови підкомітету з питань друкованих засобів масової інформації та Інтернету  В.Уколова про проект Постанови про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2012 року, реєстр.  № 9311 від 19.10.2011 р., внесений народними депутатами Томенком М.В., Кондратюк О.К., Курпілем С.В., Уколовим В.О.

 

Виступили: А.ШЕВЧЕНКО, Ю.СТЕЦЬ, О.КОНДРАТЮК

 

Вирішили:   

Розглянувши  проект Постанови про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2012 року, Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній Раді України прийняти постанову Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2012 року за основу та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 9. Слухали інформацію першого заступника Голови Комітету О.Бондаренко про проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування дотримання законодавства України при прийнятті рішень Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення під час проведення конкурсів та встановлення переможців конкурсів на отримання (переоформлення) ліцензій на мовлення в цифровому форматі, який відбувся у 2011 році, реєстр. № 9303 від 18.10.2011 р., внесений народними  депутатами  Задирком  Г. О., Каплієнком В.В.

 

Виступили: А.ШЕВЧЕНКО, М.БАГРАЄВ, Ю.СТЕЦЬ, О.КОНДРАТЮК, В.УКОЛОВ

 

Вирішили:   

Розглянувши  проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування дотримання законодавства України при прийнятті рішень Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення під час проведення конкурсів та встановлення переможців конкурсів на отримання (переоформлення) ліцензій на мовлення в цифровому форматі, який відбувся у 2011 році, Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній Раді України підтримати проект Постанови.

 

Голосували:    “за” – 3

                         “проти” – 0

                         “утримались” – 4

 

Рішення не прийнято.

 

 

Різне.

 

            А.ШЕВЧЕНКО запропонував народним депутатам провести парламентські слухання на тему: “Впровадження цифрових стандартів мовлення в Україні”. Цю пропозицію підтримали члени комітету але у форматі комітетських слухань.

 

            У зв’язку з цим Комітет вирішив:

1.      Провести у лютому 2012 року комітетські слухання на тему: “Впровадження цифрових стандартів мовлення в Україні”.

2.      Підготовку слухань покласти на першого заступника Голови Комітету Олену Бондаренко.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

            Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                            Андрій ШЕВЧЕНКО

 

 

 

 

Секретар Комітету                                                        Юрій СТЕЦЬ