Протокол № 58 від 22.12.2011

Комітет
22 грудня 2011, 10:25

Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

 

№ 58

 

22          грудня         11

 

 

      Головує:  Перший заступник Голови Комітету БОНДАРЕНКО О.А., секретар Комітету СТЕЦЬ Ю.Я.

 

      Присутні народні депутати України: ГОЛУБ О.В., СТЕЦЬ Ю.Я.,  ФЕДУН О.Л.,  АБДУЛЛІН О.Р., МУЦ О.П., ЛАНДІК В.І., КОНДРАТЮК О.К., БАГРАЄВ М.Г.

 

      Відсутні народні депутати України: ШЕВЧЕНКО А.В., УКОЛОВ В.О. 

 

      На засідання запрошені: Оробець Леся Юріївна  – народний депутат України; Кобзар Юрій Михайлович – радник Заступника Голови Верховної Ради України М.Томенка; Шевченко Тарас Сергійович -  директор Інституту медіа права;

 

      Присутні: завідувач секретаріату Комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату Комітету Ф.Гриценко; головні консультанти секретаріату Комітету І.Горецька, С.Самойленко, Л.Блищик, Я.Глиняна, П.Селецький, старший консультант секретаріату Комітету М.Андріуца; консультант секретаріату Комітету М.Шамота.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Про зауваження Головного юридичного управління до проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення), реєстр. № 6342.

         2. Про зауваження Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів), реєстр. № 5164.

            3. Проект Закону про соціальну рекламу (реєстр. № 8694 від 16.06.2011р., внесений народним депутатом України П.Унгуряном).

            4. Проект Закону про внесення змін до статті 22 Закону України “Про рекламу” (щодо реклами алкогольних напоїв та пива), реєстр. № 9099 від 05.09.2011р., внесений народними депутатами України М.Томенком, А.Шевченком).

            5. Проект Закону про дні вшанування пам’яті та дні жалоби (реєстр. № 9187 від 20.09.2011р., внесений народним депутатом України О.Фельдманом).

            6. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо реклами у сфері фінансових послуг (реєстр. № 9469 від 17.11.2011р., внесений Кабінетом Міністрів України).

7. Різне. Питання про недовіру Голові Комітету з питань свободи слова та інформації А.В.Шевченку.

 

Порядок денний  затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію першого заступника Голови Комітету О.Бондаренко про зауваження Головного юридичного управління до проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення), реєстр. № 6342.

 

Виступили:  О.КОНДРАТЮК, В.ЛАНДІК, Ю.СТЕЦЬ, М.БАГРАЄВ

 

Вирішили:   

На виконання доручення Голови Верховної Ради України В.Литвина від 8 листопада 2011 року щодо листа заступника Керівника Апарату Верховної Ради України – керівника Головного юридичного управління Теплюка М.О. стосовно усунення розбіжностей положень тексту прийнятого 3 листопада 2011 року Закону України про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення та внесення пропозицій  відповідно до статті 131 Регламенту Верховної Ради України, Комітет вирішив:

 

Направити до Голови Верховної Ради України В.Литвина пропозицію щодо усунення неточностей та неузгодженостей в тексті прийнятого Закону:

     Підпункт 2 пункту 1 прийнятого Закону викласти у такій редакції: 

«2. Останній абзац частини 4 статті 28 викласти в такій редакції:

у радіопрограмах музичні твори українських авторів і виконавців повинні становити не менше 25 відсотків загального щотижневого обсягу мовлення.»

 

Голосували:    “за” – 5

                         “проти” – 4

                         “утримались” – 1

 

Рішення прийнято.

 

 

Члени комітету відклали розгляд питання про зауваження Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів), реєстр. № 5164 у зв’язку з відсутністю доповідача  А.Шевченка.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк проект Закону про соціальну рекламу (реєстр. № 8694 від 16.06.2011р., внесений народним депутатом України П.Унгуряном).

 

Виступили: О.АБДУЛЛІН, Ю.СТЕЦЬ, В.ЛАНДІК, М.БАГРАЄВ, О.БОНДАРЕНКО

 

О.Абдуллін зазначив, що при розгляді зазначеного питання має бути присутній автор законопроекту. Він додав, що Комітет не повинен розглядати цей законопроект оскільки П.Унгурян не присутній на засіданні Комітету.

 

Ю.Стець поставив пропозицію О.Абдулліна на голосування

 

Голосували:    “за” – 1

                         “проти” – 7

                         “утримались” – 1

 

Рішення не прийнято.

 

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Закону про соціальну рекламу, реєстр. № 8694 від 16.06.2011р., внесений народним депутатом України П.Унгуряном, Комітет вирішив:

Відхилити законопроект як такий, що не має самостійного предмету регулювання та порушує вимогу щодо систематизації законодавства України.

Доповідачем при розгляді законопроекту визначити голові підкомітету з питань реклами Кондратюк О.К.

 

Голосували:    “за” – 8

                         “проти” – 0

                         “утримались” – 1

 

Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до статті 22 Закону України “Про рекламу” (щодо реклами алкогольних напоїв та пива), реєстр. № 9099 від 05.09.2011р., внесений народними депутатами України М.Томенком, А.Шевченком).

 

Виступили: Ю.СТЕЦЬ, О.БОНДАРЕНКО, М.БАГРАЄВ, О.АБДУЛЛІН, О.ФЕДУН

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Закону України про внесення змін до статті 22 Закону України “Про рекламу” (щодо заборони реклами алкогольних напоїв та пива), Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні відхилити зазначений законопроект.

 

Голосували:    “за” – 8

                         “проти” – 0

                         “утримались” – 1

 

Рішення прийнято.

 

 

Проект Закону про дні вшанування пам’яті та дні жалоби (реєстр. № 9187 від 20.09.2011р., внесений народним депутатом України О.Фельдманом) було знято з розгляду у зв’язку з відсутністю доповідача А.Шевченка.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо реклами у сфері фінансових послуг (реєстр. № 9469 від 17.11.2011р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

 

Виступили:  Ю.СТЕЦЬ,  В.ЛАНДІК, О.МУЦ

 

Вирішили:   

Звернутися листом до Голови Верховної Ради України В.Литвина з пропозицією визначити Комітет з питань свободи слова та інформації головним з підготовки та попереднього розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо реклами у сфері фінансових послуг, а потім розглянути його на засіданні Комітету і ухвалити відповідне рішення.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Р і з н е.

 

О.Бондаренко поінформувала народних депутатів України – членів комітету про ситуацію, яка склалася в Комітеті з питань свободи слова та інформації через порушення Головою Комітету А.Шевченком норм Закону України “Про комітети Верховної Ради України”. Вона наголосила, що внаслідок цих порушень не відбулося більше трьох запланованих засідань комітету. Тому О.Бондаренко внесла на розгляд Комітету питання щодо недовіри Голові Комітету Андрію Шевченку.

 

Ю.Стець запропонував відповідно до ст. 42 Закону України “Про комітети Верховної Ради України”  провести закрите засідання Комітету.

 

Голосували:    “за” – 7

                         “проти” – 2

                         “утримались” – 0

 

Рішення прийнято.

 

 

Перед голосуванням за недовіру Голові Комітету представники опозиції – О.Абдуллін, О.Кондратюк та  Ю.Стець залишили залу засідань.

 

Вирішили:   

 

1. Висловити недовіру Голові Комітету Андрію Віталійовичу Шевченку та визнати роботу Комітету з питань свободи слова та інформації не ефективною. 

2. Звернутися листом до Голови Верховної Ради України В.Литвина з проханням відповідно до частини шостою статті 43 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” та статті 83 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України” почати процедуру відкликання Шевченка А.В. з посади Голови Комітету.

3. Довести до відома народних депутатів України та громадськості, що посада Голови Комітету з питань свободи слова та інформації має залишитися за опозицією.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

            Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                           Олена БОНДАРЕНКО

 

 

 

 

Секретар Комітету                                                       Юрій СТЕЦЬ