Протокол № 61 від 21.02.2012

Комітет
21 лютого 2012, 10:25

Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

                                                                                                             61

 

                                                                                          21           лютого          12

 

 

      Головує:  секретар комітету СТЕЦЬ Ю.Я.

 

       Присутні народні депутати України: БОНДАРЕНКО О.А., ГОЛУБ О.В., ЛАНДІК В.І., УКОЛОВ В.О., БАГРАЄВ М.Г., МУЦ О.П.

 

        Відсутні народні депутати України: АБДУЛЛІН О.Р., ШЕВЧЕНКО А.В., КОНДРАТЮК О.К., ФЕДУН О.Л.

 

 

На засідання запрошені: Оробець Леся Юріївна  – народний депутат України; Мураховський Анатолій Леонідович – перший заступник Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Аврахов Тарас Сергійович – Президент Національної радіокомпанії України; Климчук Василь – Директор дирекції телерадіопрограм Апарату Верховної Ради України; Мірус Олег Ігорович – перший заступник керівника Головного управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань Адміністрації Президента України; Шпаченко Максим Анатолійович – журналіст ГО “Агентство журналістських досліджень”; Остапа Світлана Віталіївна – оглядач Інтернет видання “Телекритика”; Большакова Ольга Юріївна - керівник Програми законодавчих ініціатив Незалежної асоціації телерадіомовників.

 

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко; головні консультанти секретаріату комітету І.Горецька, С.Самойленко, Л.Блищик, Я.Глиняна, П.Селецький, старший консультант секретаріату комітету М.Андріуца; консультант секретаріату комітету М.Шамота.

 

 

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

         1. Про транслювання у святкові дні обласними державними телеканалами, а також Державною телерадіокомпанією “Всесвітня служба “Українське телебачення і радіомовлення” пропагандистського фільму “Просто Юля”.

2. Про зауваження Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів), реєстр. № 5164.

3. Пропозиції Президента до Закону "Про внесення змін до статей 43 та 49 Закону України "Про телебачення і радіомовлення".

4. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо використання зображення лікарів), реєстр. № 9736 від 18.01.2012р., внесений Кабінетом Міністрів України.

5. Про звернення генерального директора НРКУ Аврахова Т. Г щодо ситуації, яка склалась навколо трансляції пленарних засідань сесії Верховної Ради України в прямому ефірі.

6. Проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України шостого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації" (щодо кандидатури Ю.Стеця), реєстр. № 10029 від 09.02.2012р.,внесений народним депутатом України О.Доніем.

 7. Проект Закону про внесення змін до  деяких законодавчих актів України щодо громадянства, реєстр. № 9728-1 від 01.02.2012р., внесений Кабінетом Міністрів України.

8. Про включення до Громадської ради з питань свободи слова та
інформації представника громадської організації “Агентство
журналістських досліджень” Шпаченка Максима Анатолійовича.

         9. Різне.

 

 

Ю.Стець зазначив, що є стала традиція в комітеті якщо немає доповідача знімати законопроекти з порядку денного. Він запропонував зняти з розгляду такі питання:

про транслювання у святкові дні обласними державними телеканалами, а також Державною телерадіокомпанією "Всесвітня служба "Українське телебачення і радіомовлення" пропагандистського фільму "Просто Юля" у зв’язку з відсутністю доповідача А.Шевченка;

про зауваження Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів), реєстр. № 5164, який мала доповідати О.Кондратюк;

про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо використання зображення лікарів), реєстр. № 9736 від 18.01.2012р., внесений Кабінетом Міністрів України у зв’язку з відсутністю О.Кондратюк.

 

О.Бондаренко запропонувала включити в порядок денний питання про нагородження Грамотою Комітету з питань свободи слова та інформації Остапу Світлану Віталіївну та Почесною Грамотою Верховної Ради України головного консультанта секретаріату комітету Глиняну Яну Андріївну.

 

Порядок денний  зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Бондаренко про проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України шостого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації" (щодо кандидатури Ю.Стеця), реєстр. № 10029 від 09.02.2012р.,внесений народним депутатом України О.Доніем.

 

Виступили:  О.ГОЛУБ, В.УКОЛОВ, В.ЛАНДІК, М.БАГРАЄВ

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України шостого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації" (щодо кандидатури Ю.Стеця), Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній Раді України підтримати зазначений проект Постанови.

 

Голосували: “за” – 6

                      проти” – 0

                      утримались” - 1

 

Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію голови підкомітету з питань друкованих засобів масової інформації та Інтернету В.Уколова про Пропозиції Президента України до Закону "Про внесення змін до статей 43 та 49 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (реєстр. № 8214).

 

Виступили: Ю.СТЕЦЬ, О.ГОЛУБ, В.УКОЛОВ, В.ЛАНДІК, М.БАГРАЄВ, О.БОНДАРЕНКО

 

Вирішили:   

Розглянувши Пропозиції Президента України до Закону України “Про внесення змін до статей 43 та 49 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, Комітет вирішив:

Підтримати Пропозиції Президента України до Закону України “Про внесення змін до статей 43 та 49 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”.

 

Голосували: “за” – 4

                      проти” – 0

                      утримались” - 3

 

Рішення прийнято.

 

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Бондаренко про звернення генерального директора НРКУ Аврахова Т.Г. щодо ситуації, яка склалась навколо трансляції пленарних засідань сесії Верховної Ради України в прямому ефірі.

 

Виступили: Ю.СТЕЦЬ, О.ГОЛУБ, В.УКОЛОВ, В.ЛАНДІК, М.БАГРАЄВ, О.БОНДАРЕНКО, Т.АВРАХОВ, В.КЛИМЧУК

 

Вирішили:   

Заслухавши інформацію Президента Національної радіокомпанії України Аврамова Т.Г. щодо ситуації, яка склалась навколо трансляції пленарних засідань сесії Верховної Ради України в прямому ефірі, Комітет вирішив:

Доручити секретаріату підготувати відповідний проект Постанови Верховної Ради України та розглянути її на наступному засіданні комітету.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Бондаренко про проект Закону про внесення змін до  деяких законодавчих актів України щодо громадянства, реєстр. № 9728-1 від 01.02.2012р., внесений Кабінетом Міністрів України.

 

Виступили:   Ю.СТЕЦЬ

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо громадянства, в частині щодо членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Комітет вирішив:

Запропонувати Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект у першому читанні за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію секретаря комітету Ю.Стеця про включення до Громадської ради з питань свободи слова та
інформації представника громадської організації “Агентство
журналістських досліджень” Шпаченка Максима Анатолійовича.

 

Виступили:   О.БОНДАРЕНКО, М.КОЗЛОВ, М.ШПАЧЕНКО

 

Розглянувши питання про включення до Громадської ради з питань свободи слова та інформації Шпаченка Максима Анатолійовича, народні депутати – члени комітету вирішили:

Включити Шпаченка Максима Анатолійовича представника громадської організації “Агентство журналістських досліджень” до Громадської ради з питань свободи слова та інформації.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Р і з н е.

 

О.Бондаренко зауважила, що 22 лютого 2012 року мали відбутися комітетські слухання на тему: “Впровадження цифрових стандартів мовлення в Україні”. Вона додала, що до комітету надійшли листи від Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення О.Курдіновича та начальника Українського Державного центру радіочастот П.Слободянюка з проханням перенести термін проведення комітетських слухань.

Ю.Стець поставив на голосування пропозицію щодо проведення комітетських слухань у травні-червні  2012 року.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Ю.Стець запропонував членам комітету надати подяку Комітету з питань свободи слова та інформації оглядачу громадської організації "Телекритика" Остапі Світлані Віталіївні за вагомий внесок в реалізацію засад громадянського суспільства, утвердження свободи слова та захист професійних прав журналістів.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Ю.Стець вніс на розгляд членів комітету питання про нагородження  головного консультанта секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформації Глиняної Яни Андріївни Почесною Грамотою Верховної Ради України.

О.Бондаренко підтримала пропозицію Ю.Стеця заявивши, що зараз Я.Глиняна допомагає її у роботі над масштабним проектом, яким є нова редакція Закону про телебачення і радіомовлення. 

Члени комітету вирішили звернутися до Голови Верховної Ради України з клопотанням нагородити головного консультанта секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформації Глиняну Яну Андріївну Почесною Грамотою Верховної Ради України за сумлінну працю, високий професіоналізм та відповідальне ставлення до праці.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

В.Уколов повідомив, що 16 лютого 2012 року відбулося засідання підкомітету з питань друкованих засобів масової інформації та Інтернету щодо ситуації яка склалася з доставкою передплатних періодичних видань. Він додав, що у роботі підкомітету взяли участь Голова Національної спілки журналістів України, керівники Державного комітету телебачення і радіомовлення України та Українського державного підприємства поштового зв’язку “Укрпошта”,    представники газет "Голос України", "Україна молода", "Факти і коментарії".

Він звернув увагу, що на засіданні підкомітету було вирішено звернутися листом до Голови Верховної Ради України з пропозицією рекомендувати Кабінету Міністрів України створити міжвідомчу комісію з представників зацікавлених міністерств, Рахункової палати України, Національної спілки журналістів України, провідних вітчизняних видань з метою встановлення реального стану справ доставки періодичних друкованих видань.

Ю.Стець підтримав пропозицію В.Уколова та запропонував на наступне засідання комітету підготувати та розглянути такий лист.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

         Стенограма засідання комітету додається.

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                                      Юрій СТЕЦЬ