Протокол № 62 від 14.03.2012

Комітет
14 березня 2012, 10:25

   Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

                                                                                                              62

 

                                                                                          14          березня          12

 

 

      Головує:  голова комітету СТЕЦЬ Ю.Я.

 

       Присутні народні депутати України: БОНДАРЕНКО О.А., ЛАНДІК В.І., УКОЛОВ В.О., БАГРАЄВ М.Г., АБДУЛЛІН О.Р., КОНДРАТЮК О.К.

 

        Відсутні народні депутати України: ГОЛУБ О.В., ШЕВЧЕНКО А.В., ФЕДУН О.Л., МУЦ О.П.

 

 

На засідання запрошені: Надоша Олег Володимирович – народний депутат України; Стеценко Володимир Андрійович – заступник начальника управління з нагляду за додержанням законодавства органами внутрішніх справ Генеральної прокуратури України; Гриняк Володимир Павлович – заступник начальника Департаменту Міністерства внутрішніх справ України; Котенко Євген – представник прокуратури; Гнап Дмитро – журналіст знімальної групи програми розслідувань “Знак оклику” каналу ТВі; Шапарь Кирило – оператор знімальної групи програми розслідувань “Знак оклику” каналу ТВі; Остапа Світлана Віталіївна – оглядач Інтернет видання “Телекритика”; Большакова Ольга Юріївна - керівник Програми законодавчих ініціатив Незалежної асоціації телерадіомовників; Мустафа Найєм – журналіст видання “Українська правда”; Василевська Ольга – журналіст каналу “1+1”.

 

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко; головні консультанти секретаріату комітету І.Горецька, С.Самойленко, Л.Блищик, Я.Глиняна, П.Селецький, старший консультант секретаріату комітету М.Андріуца; консультант секретаріату комітету М.Шамота.

 

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.Про транслювання у святкові дні обласними державними телеканалами, а також Державною телерадіокомпанією “Всесвітня служба “Українське телебачення і радіомовлення” пропагандистського фільму “Просто Юля”.

2. Про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів знімальної групи програми розслідувань «Знак оклику» каналу ТВі на території державної резиденції «Залісся».

3. Про проект Постанови Верховної Ради України “Про порядок висвітлення роботи Верховної Ради України шостого скликання ”.

4.  Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо використання зображення лікарів), реєстр. № 9736 від 18.01.2012р., внесений Кабінетом Міністрів України.

5. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про доступ до публічної інформації» (щодо узгодження із Законом України «Про засади запобігання та протидії корупції»), реєстр. № 9142 від 09.09.2011р., внесений народним депутатом України Князевичем Р.П.

6. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо розташування засобів зовнішньої реклами та забезпечення безпеки дорожнього руху), реєстр. № 9657 від 29.12.2011р., внесений народним депутатом України Тищенком О.І.

7. Про лист народних депутатів України Геращенко І.В., Герасим’юк О.В. щодо відкликання проекту Закону про внесення змін до  Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» щодо розширення прав журналістського колективу друкованого засобу масової інформації, реєстр. № 9464 від 16.11.2011р.

8.  Проект Закону про особливості здійснення закупівель за державні кошти телекомунікаційних послуг, у тому числі з трансляції радіо- та телесигналів для розповсюдження радіо- та телепрограм (за винятком послуг мобільного зв’язку та послуг доступу до Інтернету), реєстр. № 7363 від 12.12.2010 р., внесений народними депутатами України Мороко Ю.М., Коржом В.Т.

9.  Проект Закону про внесення змін до статті 18 Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо виступів народних депутатів на телебаченні і радіо), реєстр. № 10086 від 21.02.2012 р., внесений народними депутатами України Томенком М.В., Сасом С.В., Кравчуком В.П.

10. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення безпеки дорожнього руху та регулювання дозвільної системи здійснення міжнародних перевезень пасажирів і вантажів, реєстр. № 5220-д від 27.02.2012 р., внесений народними депутатами України Олійником В.М., Малишевим В.С., Шенцевим Д.О.

11. Проект Постанови про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення безпеки дорожнього руху та регулювання дозвільної системи здійснення міжнародних перевезень пасажирів і вантажів, реєстр. № 5220-дП від 27.02.2012 р., внесений народними депутатами України Олійником В.М., Малишевим В.С., Шенцевим Д.О.

12.Різне:

Про звернення радника Президента України Г.Герман щодо опублікування у виданні «Нова тернопільська газета» статті, яка носить дискримінаційний характер по відношенню до вихідців із країни Африки та Близького Сходу.

Про звернення журналіста видання «Українська правда» Мустафи Найєма.

Про звернення Надоші А.О. щодо сюжету від 21 лютого 2012 року в вечірньому випуску новин на ТРК "1+1".

 

 

В.Уколов запропонував внести до порядку денного кадрове питання про призначення Петренко О.М. на посаду спеціаліста І категорії секретаріату комітету.

 

Ю.Стець зауважив, що в Комітеті з питань свободи слова та інформації вакантна посада секретаря комітету. Водночас він наголосив на тому, що необхідно визначитись з кандидатурою на цю посаду.

 

Порядок денний  зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію члена комітету О.Абдулліна про призначення Петренко О.М. на посаду спеціаліста І категорії секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформації.

 

Виступили:  Ю.СТЕЦЬ, В.УКОЛОВ

 

Вирішили:   

Розглянувши кандидатуру Петренко Олександри Миколаївни на вакантну посаду спеціаліста І категорії секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформації, Комітет вирішив:

Рекомендувати Голові Верховної Ради України призначити на посаду спеціаліста І категорії секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформації Петренко Олександру Миколаївну.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію голови комітету Ю.Стеця про висунення кандидатури на посаду секретаря комітету.

 

Виступили:  В.ЛАНДІК, О.КОНДРАТЮК, О.БОНДАРЕНКО

 

Ю.Стець повідомив, що в Комітеті з питань свободи слова та інформації вакантна посада секретаря комітету. Він запропонував на цю посаду народного депутата України – члена комітету Уколова Віктора Олександровича.

 

Вирішили:   

Після обговорення члени комітету вирішили звернутися листом до фракцій та груп у Верховній Раді України з проханням підтримати кандидатуру Уколова Віктора Олександровича на посаду секретаря Комітету з питань свободи слова та інформації.

 

Голосували: “за” – 6

                      проти” – 0

                      утримались” - 1

 

Рішення прийнято.

 

Ю.Стець наголосив, що питання про транслювання у святкові дні обласними державними телеканалами, а також Державною телерадіокомпанією “Всесвітня служба “Українське телебачення і радіомовлення” пропагандистського фільму “Просто Юля” переноситься на наступне засідання комітету у зв’язку з відсутністю Президента Державної телерадіокомпанії “Всесвітня служба “Українське телебачення і радіомовлення” В.Юричка. Водночас він наголосив на тому, що на наступне засідання комітету, яке відбудеться 11 квітня ц.р., ще раз запросити В.Юричка. Ю.Стець додав, що це питання на засіданні буде доповідати В.Уколов.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію голови комітету Ю.Стеця про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів знімальної групи програми розслідувань «Знак оклику» каналу ТВі на території державної резиденції «Залісся».

 

Виступили: В.УКОЛОВ, О.АБДУЛЛІН, О.БОНДАРЕНКО, Д.ГНАП, В.СТЕЦЕНКО, В.ГРИНЯК

 

Вирішили:   

Заслухавши журналіста знімальної групи програми розслідувань “Знак оклику” каналу ТВі Дмитра Гнапа та представників Генеральної прокуратури і Міністерства внутрішніх справ, комітет вирішив:

1. Звернутися листом до Державного управління справами з приводу ігнорування запитів журналістів та порушення норм Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

2. Повторно розглянути це питання на засіданні, яке відбудеться 11 квітня 2012 року, та заслухати на ньому представників Державного управління справами, Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України про результати перевірки.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4.  Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Бондаренко про проект Постанови Верховної Ради України “Про порядок висвітлення роботи Верховної Ради України шостого скликання ”.

 

Виступили: Ю.СТЕЦЬ, В.УКОЛОВ, В.ЛАНДІК, М.БАГРАЄВ, О.БОНДАРЕНКО

 

Після обговорення проекту Постанови Верховної Ради України “Про порядок висвітлення роботи Верховної Ради України шостого скликання” народні депутати України – члени комітету вирішили відкласти розгляд питання на засідання комітету, яке відбудеться 11 квітня ц.р.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо використання зображення лікарів), реєстр. № 9736 від 18.01.2012р., внесений Кабінетом Міністрів України.

 

Виступили:   Ю.СТЕЦЬ, В.УКОЛОВ, М.БАГРАЄВ

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України “Про рекламу” (щодо використання зображення ліків), Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній Раді України відхилити проект Закону про внесення змін до Закону України “Про рекламу” (щодо використання зображення ліків).

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Народний депутат України О.Абдуллін залишив засідання комітету.

 

 

Слухали: 6. Слухали інформацію голови комітету Ю.Стеця про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про доступ до публічної інформації» (щодо узгодження із Законом України «Про засади запобігання та протидії корупції»), реєстр. № 9142 від 09.09.2011р., внесений народним депутатом України Князевичем Р.П.

 

Виступили:   О.БОНДАРЕНКО, В.УКОЛОВ

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України “Про доступ до публічної інформації” (щодо узгодження із Законом України “Про засади запобігання та протидії корупції), Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 7. Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо розташування засобів зовнішньої реклами та забезпечення безпеки дорожнього руху), реєстр. № 9657 від 29.12.2011р., внесений народним депутатом України Тищенком О.І.

 

Виступили:   Ю.СТЕЦЬ, М.БАГРАЄВ

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Закону про внесення змін про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо розташування засобів зовнішньої реклами та забезпечення безпеки дорожнього руху), Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній Раді України відхилити проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо розташування засобів зовнішньої реклами та забезпечення безпеки дорожнього руху).

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 8. Слухали інформацію голови підкомітету з питань друкованих засобів масової інформації та Інтернету В.Уколова про лист народних депутатів України Геращенко І.В., Герасим’юк О.В. щодо відкликання проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» щодо розширення прав журналістського колективу друкованого засобу масової інформації, реєстр. № 9464 від 16.11.2011р.

 

Виступили:   Ю.СТЕЦЬ, В.ЛАНДІК

 

Вирішили:   

Розглянувши доручення Голови Верховної Ради України В.Литвина щодо листа народних депутатів України І.Геращенко, О.Герасим’юк – авторів законопроекту про внесення змін до Закону України “Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні” щодо розширення прав журналістського колективу друкованого засобу масової інформації (реєстр. № 9464 від 16.11.2011р.), про відкликання цього проекту Закону, Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній раді України на підставі ч.2 ст.104 Регламенту Верховної Ради України ухвалити Постанову про зняття з розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні” (щодо розширення прав журналістського колективу друкованого засобу масової інформації, як такого, що втратив актуальність.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 9. Слухали інформацію голови комітету Ю.Стеця про проект Закону про особливості здійснення закупівель за державні кошти телекомунікаційних послуг, у тому числі з трансляції радіо- та телесигналів для розповсюдження радіо- та телепрограм (за винятком послуг мобільного зв’язку та послуг доступу до Інтернету), реєстр. № 7363 від 12.12.2010 р., внесений народними депутатами України Мороко Ю.М., Коржом В.Т.

 

Виступили:   В.ЛАНДІК, В.УКОЛОВ

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Закону “Про особливості здійснення закупівель за державні кошти телекомунікаційних послуг, у тому числі з трансляції радіо- та телесигналів для розповсюдження радіо- та телепрограм (за винятком послуг мобільного зв’язку та послуг доступу до Інтернету)”, реєстр. № 7363 від 12.12.2010 р., внесений народними депутатами України Мороко Ю.М., Коржом В.Т., Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній раді України зазначений законопроект повернути суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 10. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Бондаренко про проект Закону про внесення змін до статті 18 Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо виступів народних депутатів на телебаченні і радіо), реєстр. № 10086 від 21.02.2012 р., внесений народними депутатами України Томенком М.В., Сасом С.В., Кравчуком В.П.

 

Виступили:   О.БОНДАРЕНКО, В.УКОЛОВ, В.ЛАНДІК

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Закону України “Про внесення змін до статті 18 Закону України “Про статус народного депутата України” (щодо виступів народних депутатів на телебаченні і радіо), Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

Голосували: “за” – 4

                      проти” – 0

                      утримались” - 2

 

Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 11. Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення безпеки дорожнього руху та регулювання дозвільної системи здійснення міжнародних перевезень пасажирів і вантажів, реєстр. № 5220-д від 27.02.2012 р., внесений народними депутатами України Олійником В.М., Малишевим В.С., Шенцевим Д.О. та проект Постанови про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення безпеки дорожнього руху та регулювання дозвільної системи здійснення міжнародних перевезень пасажирів і вантажів, реєстр. № 5220-дП від 27.02.2012 р., внесений народними депутатами України Олійником В.М., Малишевим В.С., Шенцевим Д.О.

 

Виступили:   Ю.СТЕЦЬ, М.БАГРАЄВ

 

Вирішили:   

1. Розглянувши проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення безпеки дорожнього руху та регулювання дозвільної системи здійснення міжнародних перевезень пасажирів і вантажів”, Комітет вирішив:

запропонувати Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді України направити цей законопроект на повторне перше читання з метою вилучення пунктів 7 та 10, що регулюють окремі питання розміщення реклами.

2. Розглянувши проект Постанови про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення безпеки дорожнього руху та регулювання дозвільної системи здійснення міжнародних перевезень пасажирів і вантажів, реєстр. № 5220-дП від 27.02.2012 р., Комітет вирішив:

рекомендувати Верховній Раді України відхилити зазначений проект Постанови.

3. Про прийняте рішення повідомити Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Р і з н е.

 

Ю.СТЕЦЬ наголосив, що до Комітету надійшов лист Радника Президента України – Керівника Головного управління з гуманітарних і суспільно політичних питань Г.Герман щодо опублікування у виданні “Нова тернопільська газета” статті, яка носить дискримінаційний характер по відношенню до вихідців із країн Африки та Близького Сходу.

Після обговорення члени комітету вирішили:

1. Засудити публікацію видання “Нова тернопільська газета” і нагадати, що ніхто в Україні не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію.

2. Підтримати рішення Комісії з журналістської етики про оголошення громадського осуду редакції газети.

3. Звернутися до всіх журналістів країни із закликом дотримуватися законодавства при вирішенні або висвітленні проблем міжнаціональних відносин, зберігаючи міжнаціональний мир та повагу до людей, незалежно від їхнього кольору шкіри або національності.

4. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України та Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення здійснювати постійний моніторинг засобів масової інформації на предмет дотримання законодавства України, яке гарантує рівні можливості для всіх громадян, незалежно від раси та національностей.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

         Ю.СТЕЦЬ повідомив, що на засіданні Комітету з питань свободи слова та інформації присутній кореспондент “Української правди” Мустафа Найом та запросив його до виступу.

         Мустафа НАЙЄМ звернувся до народних депутатів з проханням відреагувати на величезну кількість замовних матеріалів в українських засобах масової інформації. Від імені руху “Стоп цензурі” він озвучив заяву, в якій члени руху вимагають від Комітету з питань свободи слова та інформації офіційно звернутися до керівництва телеканалів та друкованих ЗМІ з вимогою чітко позначити для глядачів та читачів рекламні матеріали, які повинні маркуватися відповідними вказівками. Окрім того  рух “Стоп цензурі” просить офіційно звернутися до керівництва телеканалів та друкованих ЗМІ з проханням оприлюднити перелік всіх комерційних продуктів, а також розцінки на їх розміщення. Водночас М.Найєм нагадав про побиття журналістів у донецькому супермаркеті. Він також попросив комітет надати роз’яснення журналістам і керівникам комерційних структур, чи мають право медійники здійснювати такі зйомки і їх оприлюднювати. Крім того він попросив надати роз’яснення комітету чи має право журналіст знімати прихованою камерою.       

         Після обговорення члени комітету підтримали пропозицію Юрія Стеця про те, щоб направити офіційне звернення до Служби безпеки України та Міністерства юстиції України з проханням надати роз’яснення чи може журналіст користуватися прихованою камерою в установах, закладах, торгівельних приміщеннях та надати роз’яснення щодо порушення чинного законодавства під час використання прихованих камер. А також на засідання 11 квітня ц.р. запросити представників відповідних органів та розглянути це питання. Щодо заяви руху “Стоп цензурі” народні депутати запропонували Мустафі Найєму текст заяви передати в Комітет з питань свободи слова та інформації.

О.БОНДАРЕНКО повідомила, що до комітету надійшов лист від сина народного депутата України О.Надоші Андрія щодо сюжету у вечірньому випуску новин на ТРК “1+1” з приводу нанесення йому тілесних ушкоджень. Вона додала, що Андрій Надоша просить комітет направити його звернення до керівництва ТРК “1+1” з проханням спростувати у черговому випуску новин інформацію щодо обставин та подій відносно його побиття. 

Народний депутат України О.Надоша у своєму виступі звернувся до журналістів з проханням відповідально ставитися до своєї діяльності та притримуватися стандартів журналістської етики. Члени комітету взяли до відома звернення Андрія Надоші.

 

 

         Стенограма засідання комітету додається.

 

 

 

       Голова Комітету                                                      Юрій СТЕЦЬ