Протокол № 65 від 16.05.2012

Комітет
16 травня 2012, 10:25

Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

65

 

16          травня           12

 

 

      Головує:  голова комітету СТЕЦЬ Ю.Я.

 

 

       Присутні народні депутати України: БОНДАРЕНКО О.А., ГОЛУБ О.В., ФЕДУН О.Л., ЛАНДІК В.І., УКОЛОВ В.О., КОНДРАТЮК О.К.

 

 

        Відсутні народні депутати України: МУЦ О.П., АБДУЛЛІН О.Р., БАГРАЄВ М.Г.

 

 

На засідання запрошені: Геращенко Ірина Володимирівна – народний депутат України; Атаманенко Володимир Іванович – заступник начальника відділу Генеральної прокуратури України; Бурлаков Сергій Вікторович – заступник начальника Управління зв’язків з громадськістю Міністерства внутрішніх справ України; Шершун Сергій Миколайович – державний уповноважений Антимонопольного комітету України; Ждан Павло Михайлович – заступник директора Департаменту соціального захисту інвалідів Міністерства соціальної політики України; Ковальчук Іван Володимирович – в.о.директора державного підприємства »Радіопередавальний центр»; Щербак Оксана Миколаївна – головний редактор Інформаційного агентства «Українські національні новини»; Полтавська Кароліна - в.о. директора ТОВ незалежна телерадіокомпанія «ІРТА»; Самофалов Євген – щеф-редактор ТОВ незалежно телерадіокомпанія «ІРТА»; Кухарчук Руслан – голова асоціації «Новомедіа»; Зінченко Олександр – координатор правозахисного центру «Наш світ»; Остапа Світлана Віталіївна – оглядач Інтернет видання “Телекритика”; Котенко Катерина Сергіївна – виконавчий директор Індустріального телевізійного комітету.

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко; головні консультанти секретаріату комітету С.Самойленко, Л.Блищик, Я.Глиняна, П.Селецький, старший консультант секретаріату комітету М.Андріуца; консультант секретаріату комітету М.Шамота.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

 

1.     Звернення журналістів щодо недопущення працівників медіа сфери до ложі преси сесійної зали Верховної Ради України.

2.     Про побиття журналістів каналу ІCTV у столичному клубі «Crystal hall».

3.     Про переслідування журналістів в м.Луганську.

4.     Про проект Постанови про забезпечення інформаційної безпеки України та вжиття заходів щодо державної підтримки державного підприємства «Радіопередавальний центр», реєстраційний № 10269 від 26.03.2012 р., внесений народним депутатом України Кармазіним Ю.А.

5.     Про Закон України «Про внесення змін до статей 43 та 49 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» з пропозиціями Президента України (реєстр. № 8214).

6.     Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання взаємовідносин у сфері телебачення та телекомунікацій», (реєстр. № 6527 від 15.06.2010 р.), внесений народним депутатом України В.Ландіком, повторне друге читання.

7.     Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір), реєстраційний № 8711, внесений народними депутатами Є. Царьковим, К. Лук’яновою, П. Унгуряном та іншими.

8.     Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства юстиції, Міністерства культури, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів, а також Державного космічного агентства), реєстраційний № 10221, внесений народним депутатом Ю. Мірошниченком.

9.       Різне:

Інформація про роз’яснення Служби безпеки України та Міністерства юстиції України щодо використання прихованих камер працівниками засобів масової інформації.

         Про ситуацію, яка склалася навколо оприлюднення Інформаційним агентством «Українські національні новини» відеоматеріалів.

 

 

Ю.СТЕЦЬ запропонував другим розглянути питання про перешкоджання представниками правоохоронних органів журналістській діяльності знімальної групи телерадіокомпанії «ІРТА» м. Луганськ та третім питанням про ситуацію, яка склалася навколо публікації Інформаційним агентством «Українські національні новини» відеоматеріалів в котрих нібито фігурує Юлія Тимошенко.

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію голови комітету Ю.Стеця про звернення журналістів щодо недопущення працівників медіа сфери до ложі преси сесійної зали Верховної Ради України.

 

Ю.СТЕЦЬ повідомив, що до комітету надійшов лист від журналістів, які висвітлюють діяльність Верховної Ради України про те, що 26 квітня на третьому поверсі кулуарів було перекрито доступ журналістів до ложі преси.

 

Виступили: В.УКОЛОВ, В.ЛАНДІК,

 

Вирішили:   

Підготувати на наступне засідання комітету листи до Голови Верховної Ради України, голів депутатських фракцій у Верховній Раді України та до Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України з проханням надати оцінку ситуації, яка виникла 26 квітня ц.р. в кулуарах Верховної Ради України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію голови підкомітету з питань вільного доступу громадян до інформації та контролю за діяльністю органів влади в інформаційному просторі В.Ландіка про переслідування журналістів знімальної групи телеканалу «ІРТА» у місті Луганську.

 

Виступили: Ю.СТЕЦЬ, В.УКОЛОВ, О.БОНДАРЕНКО, О.ГОЛУБ, БУРЛАКОВ С.В., АТАМАНЕНКО В.І., ПОЛТАВСЬКА К., САМОФАЛОВ Є.

 

Вирішили:  

Розглянувши питання щодо перешкоджання виконання своїх професійних обов’язків журналістами незалежної телерадіокомпанії «ІРТА» з боку працівників правоохоронних органів м. Луганська, а саме, затримання журналістів телерадіокомпанії «ІРТА», утримання в одному із приміщень органів правопорядку та вимагання стерти відеозапис опису автомобіля співробітника міліції працівниками виконавчої служби, Комітет вирішив:

1. Звернутися листом до Міністра внутрішніх справ України з проханням дати оцінку діям окремих своїх працівників в Луганській області стосовно даного інциденту.

2. Направити звернення до Генеральної прокуратури України з проханням взяти під особистий контроль розслідування цієї справи та повідомити Генеральну прокуратуру, що Комітет з питань свободи слова та інформації вбачає в діях окремих працівників органів внутрішніх справ Луганської області ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналістів по статті 171 Кримінального кодексу України.

3. Підготувати лист до Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя з проханням провести розслідування по діям судді.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію голови комітету Ю.Стеця про ситуацію, яка склалася навколо оприлюднення Інформаційним агентством «Українські національні новини» відеоматеріалів, в котрих нібито фігурує Юлія Тимошенко.

 

Виступили: І.ГЕРАЩЕНКО, О.БОНДАРЕНКО, В.УКОЛОВ, В.ЛАНДІК, О.ЩЕРБАК

 

Ю.СТЕЦЬ повідомив, що Комітет з питань свободи слова та інформації завжди буде підтримувати питання забезпечення відкритості і гласності роботи засобів масової інформації та захисту прав журналістів. Водночас він закликав усіх до коректності та толерантності в своїй роботі, а також у висловлюваннях та судженнях.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію голови комітету Ю.Стеця про побиття журналістів каналу ІCTV у столичному клубі «Crystal hall».

 

Ю.СТЕЦЬ повідомив, що прокуратура Печерського району 14 травня скасувала незаконну постанову Печерського райуправління ГУ МВС України у Києві від 28 квітня про відмову в порушенні кримінальної справи та порушила кримінальну справу за фактом спричинення 16 березня умисного легкого тілесного ушкодження журналісту телеканалу ICTV Тетяні Третяк. Справу порушено за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України.

Водночас Ю.Стець висловив вдячність міністерству юстиції України за надання роз’яснень окремих положень статті 171 Кремінального кодексу України про те, чи може журналіст ЗМІ користуватися прихованою камерою. Він наголосив, що необхідно ознайомити засоби масової інформації з текстом цього листа.

 

О.БОНДАРЕНКО запропонувала звернутися до Міністра юстиції України О.Лавриновича з проханням надати повний або вичерпний перелік випадків, визначених законодавством, перешкоджання відвідування приміщень суб’єктів владних повноважень,відкритих заходів, які ними проводяться, та особистого прийому у розумні строки їх посадовими і службовими особами.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Бондаренко про проект Постанови про забезпечення інформаційної безпеки України та вжиття заходів щодо державної підтримки державного підприємства «Радіопередавальний центр», реєстраційний № 10269 від 26.03.2012 р., внесений народним депутатом України Кармазіним Ю.А.

 

Виступили: Ю.СТЕЦЬ, В.ЛАНДІК, О.ФЕДУН, І.КОВАЛЬЧУК

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України про забезпечення інформаційної безпеки України та вжиття заходів щодо державної підтримки державного підприємства «Радіопередавальний центр», реєстр. № 10269, внесений народним депутатом України Ю. Кармазіним, Комітет вирішив:

 Рекомендувати Верховній Раді України:

1. За результатами розгляду законопроект про забезпечення інформаційної безпеки України та вжиття заходів щодо державної підтримки державного підприємства «Радіопередавальний центр», реєстр. №10269, внесений народним депутатом України Ю.Кармазіним, відхилити як такий, що суперечить положенням пункту п’ятого частини першої статті 116 Конституції України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України.

2. Звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією невідкладно розглянути питання щодо фінансового забезпечення відновлення роботи державного підприємства «Радіопередавальний центр».

 

Голосували: “за” – 6

                      “проти” – 0

                      “утримались” - 1

 

Рішення прийнято.

 

 

 

Слухали: 6. Слухали інформацію голови підкомітету з питань друкованих засобів масової інформації та Інтернету В.Уколова про Закон України «Про внесення змін до статей 43 та 49 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» повернутий на доопрацювання з пропозиціями Президента України (реєстр. № 8214).

 

Виступили: О.БОНДАРЕНКО, Ю.СТЕЦЬ, В.ЛАНДІК, О.КОНДРАТЮК

 

Вирішили:   

1. Розглянувши поправку народного депутата України Ю.Стеця до Закону України «Про внесення змін до статей 43 та 49 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» повернутий на доопрацювання з пропозиціями Президента України, Комітет вирішив:

 

поправку 2 народного депутата України Ю.Стеця – відхилити

 

Голосували: “за” – 4

                      “проти” – 0

                      “утримались” - 3

 

Рішення прийнято.

 

2. Рекомендувати Верховній Раді України відхилити Закон України «Про внесення змін до статей 43 та 49 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» повернутий на доопрацювання з пропозиціями Президента України.

 

         Голосували: “за” – 3

                                “проти” – 1

                                “утримались” - 3

 

Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 7. Слухали інформацію голови підкомітету з питань вільного доступу громадян до інформації та контролю за діяльністю органів влади в інформаційному просторі В.Ландіка про підготовлений до повторного другого читання проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання взаємовідносин у сфері телебачення та телекомунікацій», (реєстр. № 6527 від 15.06.2010р., внесений народним депутатом України В.Ландіком)

 

Виступили: Ю.СТЕЦЬ, О.БОНДАРЕНКО, О.ФЕДУН

 

 

 

Вирішили:   

Розглянувши поправки народних депутатів України до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання взаємовідносин у сфері телебачення та телекомунікацій», Комітет вирішив:

 

1.     Поправку 1 народного депутата України М.Круця – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 2 народного депутата України В.Чуднова – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 3 народних депутатів України Ю.Мороко та В.Коржа –відхилити

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 4 народного депутата України Ю.Кармазіна – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 5 народного депутата України Ю.Кармазіна – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 6 народного депутата України В.Ландіка  - підтримати

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 7 народного депутата України М.Круця – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 8 народного депутата України В.Чуднова – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 9 народного депутата України Ю.Кармазіна – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 10 народного депутата України Ю.Кармазіна – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 11 народного депутата України М.Круця – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 12 народного депутата України В.Чуднова – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 13 народних депутатів України Ю.Мороко та В.Коржа – відхилити

         Голосували: “за” – 6

                                “проти” – 0

                                “утримались” - 1

Рішення прийнято.

 

         поправку 14 народного депутата України Ю.Кармазіна – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 15 народного депутата України В.Ландіка – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 16 народного депутата України Ю.Кармазіна – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 17 народних депутатів України Ю.Мороко та В.Коржа – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 18 народного депутата України Ю.Кармазіна – відхилити

         Голосували: “за” – 6

                                “проти” – 0

                                “утримались” - 1

Рішення прийнято.

 

         поправку 19 народного депутата України Ю.Кармазіна – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 20 народного депутата України В.Ландіка – відхилити

Рішення прийнято одноголосно.

 

         2. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект у повторному другому читання та в цілому.

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 8. Слухали інформацію голови комітету Ю.Стеця про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір),(реєстр.№ 8711 від 20.06.2011р., внесений народними депутатами Є.Царьковим, К.Лук’яновою, П.Унгуряном та іншими).

 

Виступили: О.БОНДАРЕНКО, О.ГОЛУБ, В.ЛАНДІК, О.КОНДРАТЮК, В.УКОЛОВ, Р.КУХАРЧУК, О.ЗІНЧЕНКО  

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів, щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір, (реєстр.  № 8711), Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір) прийняти за основу.

 

         Голосували: “за” – 4

                                “проти” – 1

                                “утримались” - 2

 

Рішення прийнято.

 

 

 

Слухали: 9. Слухали інформацію голови підкомітету з питань друкованих засобів масової інформації та Інтернету В.Уколова про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства юстиції, Міністерства культури, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів, а також Державного космічного агентства),(реєстр. № 10221, внесений народним депутатом Ю. Мірошниченком).

 

Виступили: Ю.СТЕЦЬ

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства юстиції, Міністерства культури, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів, а також Державного космічного агентства), Комітет вирішив:

запропонувати Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

Голосували: “за” – 6

                      “проти” – 0

                      “утримались” - 1

 

Рішення прийнято.

 

 

 

Р і з н е.

 

 

Ю.СТЕЦЬ звернув увагу членів комітету, на те, що в секретаріаті певний час на посаді консультанта за рахунок старшого успішно працює Шамота Марина Миколаївна. Він запропонував народним депутатам звернутися до Голови Верховної Ради України В.Литвина з проханням призначити Шамоту Марину Миколаївну на посаду старшого консультанта секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформації.

 

Рішення прийнято одноголосно.

Ю.СТЕЦЬ повідомив, що до комітету надійшов лист від Міністерства закордонних справ України щодо участі представників України у міжнародній конференції з питань свободи Інтернету, яка відбудеться 18-19 червня ц.р. у місті Дублін. Він доручив членам комітету ознайомитись з листом та до п’ятниці внести пропозиції щодо участі народних депутатів України у міжнародній конференції з питань свободи Інтернету.

 

         Стенограма засідання комітету додається.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      Юрій СТЕЦЬ