Протокол № 67 від 06.06.2012

Комітет
06 червня 2012, 10:25

Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

                                                                                                                                                       67

 

                                                                                                                                      6          червня           12

 

 

      Головує:  голова комітету СТЕЦЬ Ю.Я.

 

 

       Присутні народні депутати України: БОНДАРЕНКО О.А., ГОЛУБ О.В., ФЕДУН О.Л., ЛАНДІК В.І., УКОЛОВ В.О., МУЦ О.П.

 

 

        Відсутні народні депутати України: АБДУЛЛІН О.Р., БАГРАЄВ М.Г. КОНДРАТЮК О.К.

 

 

На засідання запрошені: Шевченко Андрій Віталійович – народний депутат України; Татаров Олег Юрійович – заступник начальника Головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ України; Мураховський Анатолій Леонідович – перший заступник голови Державного Комітету телебачення і радіомовлення України; Зарудна Олена Володимирівна – заступник директора департаменту конституційного, адміністративного та соціального законодавства Міністерства юстиції України; Жуковень Андрій Євгенович – представник всеукраїнської правової газети «Дорожній контроль»; Воробйов Єгор Олексійович - представник всеукраїнської правової газети «Дорожній контроль»; Остапа Світлана Віталіївна – оглядач Інтернет видання “Телекритика”; Большакова Ольга Юріївна – керівник Центру законодавчих ініціатив; Головенко Роман Богданович – юрист Інституту масової інформації; Котляр Дмитро Миколайович – експерт з питань медіа права, прав людини; Розкладай Ігор – юрист Громадської організації «Інститут медіа права».

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко; головні консультанти секретаріату комітету С.Самойленко, Л.Блищик, І.Горецька, П.Селецький, старший консультант секретаріату комітету М.Андріуца; консультант секретаріату комітету М.Шамота.

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.     Про перешкоджання професійній діяльності журналістів Всеукраїнської правової газети «Дорожній контроль».

2.     Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (щодо державного нагляду),(реєстр. № 10447 від 10.05.2012 р., внесений Кабінетом Міністрів України).

3.     Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про інформацію» (у новій редакції) та Закону України «Про доступ до публічної інформації», (реєстр. № 10455 від 14.05.2012р., внесений Кабінетом Міністрів України).

4.     Про проект Закону про заборону спрямованої на дітей пропаганди гомосексуалізму, (реєстр. № 10290 від 30.03.2012р., внесений народним депутатом України В. Колесніченком).

5.     Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо взаємодії Ради міністрів Автономної Республіки Крим з міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади, (реєстр. № 10242 від 22.03.2012 р., внесений народними депутатами України В. Забарським, Б. Дейчем та іншими).

6.     Різне:

Про проведення комітетських слухань на тему «Впровадження цифрових стандартів мовлення в Україні».

Про нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України Фартушного Миколу Всеволодовича, члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

 

 

         Ю.СТЕЦЬ запропонував першим питанням розглянути подання Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України Фартушного Миколу Всеволодовича.

         Водночас він наголосив на тому, що проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо взаємодії Ради міністрів Автономної Республіки Крим з міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади (реєстр. № 10242 від 22.03.2012 р.) необхідно зняти з розгляду у зв’язку з відсутністю доповідача О.Кондратюк.

 

Ю.СТЕЦЬ повідомив, що до комітету надійшов новий проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони реклами лікарських засобів (реєстр. № 10563 від 05.06.2012р., внесений Кабінетом Міністрів України). Він також додав, що цей законопроект необхідно внести до порядку денного.

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

Слухали: 1. Слухали інформацію голови комітету Ю.Стеця про нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України Фартушного Миколу Всеволодовича, члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення

 

Виступили:  В.ЛАНДІК, О.БОНДАРЕНКО

 

Вирішили:   

Розглянувши клопотання Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення про нагородження Фартушного М.В. Почесною грамотою Верховної Ради України, комітет вирішив:

за значний особистий внесок у формуванні й реалізації державної політики у сфері телебачення і радіомовлення, високий професіоналізм та з нагоди Дня державної служби нагородити Почесною грамотою Верховної Ради України Фартушного Миколу Всеволодовича, члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 2. Слухали інформацію голови підкомітету з питань друкованих засобів масової інформації та Інтернету В.Уколова про перешкоджання професійній діяльності журналістів Всеукраїнської правової газети «Дорожній контроль».

 

Виступили: Ю.СТЕЦЬ, О.БОНДАРЕНКО, В.ЛАНДІК, О.ГОЛУБ,  А.ЖУКОВЕНЬ, О.ТАТАРОВ, Є.ВОРОБЙОВ

 

Вирішили:  

Розглянувши звернення всеукраїнської правової газети «Дорожній контроль» щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів, а саме нападу на співзасновника та журналіста Шапошникова Ростислава Сергійовича, комітет вирішив:

1.Звернутися до Міністра внутрішніх справ України з проханням перекваліфікувати порушену справу по статті щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (стаття 171 Кримінального кодексу України) та взяти розслідування даної справи під особистий контроль.

2. На бланку народного депутата України надіслати звернення до Міністерства внутрішніх справ України з проханням під час розгляду даної справи надати охорону Ростиславу Шапошнікову.

3. Залишити справу про хід розслідування на контролі Комітету з питань свободи слова та інформації.

 

Рішення прийнято одноголосно.

Слухали: 3. Слухали інформацію голови комітету Ю.Стеця про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (щодо державного нагляду),(реєстр. № 10447 від 10.05.2012 р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

Виступили: О.БОНДАРЕНКО, В.УКОЛОВ, В.ЛАНДІК, О.ЗАРУДНА

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (щодо державного нагляду),(реєстр. № 10447 від 10.05.2012 р., внесений Кабінетом Міністрів України), комітет вирішив:

 рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу та в цілому.

 

Голосували: “за” – 4

                      проти” – 0

                      утримались” - 3

 

Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію голови комітету Ю.Стеця про проект Закону про заборону спрямованої на дітей пропаганди гомосексуалізму (реєстр. № 10290 від 30.03.2012р., внесений народним депутатом В. Колесніченком).

 

Виступили: О.БОНДАРЕНКО, О.ГОЛУБ, В.УКОЛОВ

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Закону про заборону спрямованої на дітей пропаганди гомосексуалізму (реєстр. № 10290 від 30.03.2012р., внесений народним депутатом В. Колесніченком), комітет вирішив:

 рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

Голосували: “за” – 5

                      проти” – 0

                      утримались” - 2

 

Рішення прийнято.

 

 

Народний депутат України – член комітету В.Уколов залишив засідання комітету.

 

Слухали: 5. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Бондаренко про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про інформацію» (у новій редакції) та Закону України «Про доступ до публічної інформації» (реєстр. № 10455 від 14.05.2012р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

Виступили: Ю.СТЕЦЬ, В.ЛАНДІК, А.ШЕВЧЕНКО, А.МУРАХОВСЬКИЙ

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про інформацію» (у новій редакції) та Закону України «Про доступ до публічної інформації» (реєстр. № 10455 від 14.05.2012р., внесений Кабінетом Міністрів України),  комітет вирішив:

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Голова комітету Ю.Стець залишив засідання комітету.

 

 

О.БОНДАРЕНКО повідомила, що у зв’язку з відсутністю кворуму інші питання порядку денного розглядатися не будуть.

 

 

 

         Стенограма засідання комітету додається.

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      Юрій СТЕЦЬ