Протокол № 2 від 10.01.2013

Комітет
10 січня 2013, 10:25

  Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

                                                                                                2

 

                                                                                         10         січня            13

 

 

 

      Головує:  голова комітету ТОМЕНКО М.В.

 

 

       Присутні народні депутати України: БОНДАРЕНКО О.А., МІРОШНИЧЕНКО І.М., ГОЛУБ О.В., РАУПОВ Р.Б., КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л., АБДУЛЛІН О.Р., СТЕЦЬ Ю.Я.     

 

        Відсутні народні депутати України: БАГРАЄВ М.Г. КОНДРАТЮК О.К.

 

        На засідання запрошені: Починок Ігор Петрович – головний редактор газети «Експрес»; Жмудовська Ольга Володимирівна – директор товариства з обмеженою відповідальністю «Фортеця»; Білоусюк Валентина Іванівна – голова правління Видавничого дому «Картель»; Макаренко Олег Дмитрович – директор товариства з обмеженою відповідальністю «Преса-М»; Кучеренко Ганна Андріївна – перший заступник директора телеканалу «Рада».

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету М.Андріуца, Л.Блищик, С.Самойленко, П.Селецький.

 

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.     Про недопущення перешкоджання діяльності ЗМІ та журналістів: ситуація щодо газети «Експрес» (м. Львів), газети «Фортеця» (м. Кам’янець-Подільського),  Видавничого дому «КАРТЕЛЬ» (м. Кривий Ріг).

2.     Про ситуацію щодо виключення телеканалу "Рада" з соціального пакету в деяких регіонах України.

3.     Про затвердження плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації на лютий – липень 2013 року.

4.     Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення безпеки дорожнього руху та регулювання дозвільної системи здійснення міжнародних перевезень пасажирів і вантажів, реєстр. № 1125 від 19.12.2012 р., внесений народними депутатами України В.Олійником, В.Малишевим.

5.     Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо функцій прокуратури, реєстр. № 1168 від 25.12.2012 р., внесений народним депутатом України В.Яремою.

6.     Про клопотання Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення про представлення до нагородження Грамотою Верховної Ради України представника Національної ради у Вінницькій області Мазурика Вадима Станіславовича та начальника управління організаційного забезпечення Національної ради Собчук Тетяни Дмитрівни.

7. Різне.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про недопущення перешкоджання діяльності ЗМІ та журналістів: ситуація щодо газети «Експрес» (м. Львів), газети «Фортеця» (м. Кам’янець-Подільського),  Видавничого дому «КАРТЕЛЬ» (м. Кривий Ріг).

 

Виступили: О.БОНДАРЕНКО, М.БАГРАЄВ, О.КОНДРАТЮК, І.МІРОШНИЧЕНКО, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, Р.РАУПОВ, О.АБДУЛЛІН

        

Вирішили:

Заслухавши директора ТОВ «Фортеця» Ольгу Жмудовську стосовно газети «Фортеця», проти якої подано безпрецедентний судовий позов на загальну суму 12 мільйонів гривень з вимогою арештувати її рахунки, комітет вирішив:

1. Звернутися до суду з проханням взяти до уваги необхідність нормального функціонування газети та не допустити арешту її рахунків.

 2. Направити звернення до Вищої ради юстиції з проханням надати відповідні роз’яснення щодо недопустимості призупинення виходу ЗМІ до відповідного рішення суду.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Заслухавши головного редактора газети «Експрес Ігоря Починка щодо виявлення підслуховуючого пристрою в особистому помешканні журналіста газети, комітет вирішив:

Доручити голові підкомітету з питань телебачення і радіомовлення М.Княжицькому взяти під особистий контроль подальший розгляд цього питання та доповісти на найближчому засіданні комітету про ситуацію навколо газети «Експрес».

 

Заслухавши голову правління Видавничого дому «Картель» Валентину Білоусюк щодо закриття мережі газетних кіосків у Кривому Розі, комітет вирішив:

1. Направити звернення Криворізькому міському голові Дніпропетровської області з проханням відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про запровадження мораторію на виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, у тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств з розповсюдження книг та преси» № 901-VI від 16.01.2009р. призупинити знесення кіосків преси, які належать ТОВ «Преса-М», що входить до складу видавничого дому «Картель».

2.  Доручити голові підкомітету з питань друкованих засобів масової інформації та Інтернету Р.Раупову взяти на контроль розгляд питання та у разі потреби розглянути на черговому засіданні комітету за участі всіх зацікавлених сторін.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

         Слухали: 2. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про ситуацію щодо виключення телеканалу "Рада" з соціального пакету в деяких регіонах України.

 

Виступили: О.БОНДАРЕНКО, І.МІРОШНИЧЕНКО, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, Р.РАУПОВ, Ю.СТЕЦЬ, О.АБДУЛЛІН, О.ГОЛУБ

 

В ході обговорення члени комітету відзначили, що сьогодні немає даних про систематичні відключення телеканалу «Рада» з соціального пакету, а випадок в окремому районі Дніпропетровської області не дає підстав робити кардинальні висновки.

Тому народні депутати України – члени комітету вирішили залишити на контролі питання щодо трансляції телеканалу «Рада».

 

 

         Слухали: 3. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про затвердження плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації на лютий – липень 2013 року.

 

Виступили: О.БОНДАРЕНКО, Ю.СТЕЦЬ, О.ГОЛУБ

Після обговорення члени Комітету затвердили план роботу Комітету з питань свободи слова та інформації на лютий-липень 2013 року.

 

Рішення  прийнято одноголосно.

 

 

О.БОНДАРЕНКО запропонувала зняти з розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення безпеки дорожнього руху та регулювання дозвільної системи здійснення міжнародних перевезень пасажирів і вантажів, реєстр. № 1125 від 19.12.2012 р., внесений народними депутатами України В.Олійником, В.Малишевим у зв’язку з відсутністю доповідача - голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Бондаренко про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо функцій прокуратури, реєстр. № 1168 від 25.12.2012 р., внесений народним депутатом України В.Яремою,

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, І.МІРОШНИЧЕНКО, О.АБДУЛЛІН, Р.РАУПОВ

 

Вирішили:

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функцій прокуратури, в частині, що стосується захисту суспільної моралі, Комітет вирішив:

Запропонувати Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу.

 

Голосували:  «за»- 4

                       «проти» – 2

                       «утримались» - 2

 

 

Рішення не прийнято.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Бондаренко про клопотання Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення про представлення до нагородження Грамотою Верховної Ради України представника Національної ради у Вінницькій області Мазурика Вадима Станіславовича та начальника управління організаційного забезпечення Національної ради Собчук Тетяни Дмитрівни.

Виступили: О.БОНДАРЕНКО, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, О.КОНДРАТЮК, М.БАГРАЄВ, О.АБДУЛЛІН, І.МІРОШНИЧЕНКО, Р.РАУПОВ, О.ГОЛУБ

 

Вирішили:

Розглянувши клопотання Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення про нагородження Грамотою Верховної Ради України представника Національної ради у Вінницькій області Мазурика Вадима Станіславовича та начальника управління організаційного забезпечення Національної ради Собчук Тетяни Дмитрівни, комітет вирішив:

 

підтримати клопотання Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та рекомендувати Верховній Раді України за значний особливий внесок у формування та реалізацію державної політики у сфері телебачення і радіомовлення, високий професіоналізм нагородити

Грамотою Верховної Ради України Мазурика Вадима Станіславовича - представника Національної ради України у Вінницькій області;

Грамотою Верховної Ради України Собчук Тетяну Дмитрівну - начальника управління організаційного забезпечення Національної ради.

 

Голосували:   «за»- 6

                        «проти» – 2

                        «утримались» - 0

 

 

Рішення прийнято.

 

 

 

Стенограма засідання комітету додається.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      Микола ТОМЕНКО

 

 

 

 

Секретар Комітету                                                 Олександр ГОЛУБ