Протокол № 5 від 03.04.2013

Комітет
03 квітня 2013, 10:25

  Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

                                                                                                5

 

                                                                                         03         квітня            13

 

 

 

      Головує:  голова Комітету ТОМЕНКО М.В.

 

 

       Присутні народні депутати України: БОНДАРЕНКО О.А., МІРОШНИЧЕНКО І.М., РАУПОВ Р.Б., КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л., АБДУЛЛІН О.Р., СТЕЦЬ Ю.Я., БАГРАЄВ М.Г.

 

 

        Відсутні народні депутати України:   ГОЛУБ О.В., КОНДРАТЮК О.К.  

 

     

       На засідання запрошені: Зарудна Олена Володимирівна – начальник управління соціального, трудового та гуманітарного законодавства міністерства юстиції України; Костицький Василь Васильович – голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі; Большакова Ольга Юріївна – Незалежна асоціація телерадіомовників; Остапа Світлана – журналіст Інтернет-видання «Телекритика».

 

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету М.Андріуца, Я.Глиняна, Л.Блищик, С.Самойленко, П.Селецький.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.Проект Закону про внесення змін до статті 21 Закону України «Про рекламу» (щодо обмеження реклами лікарських засобів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації), (реєстр. № 1123 від 19.12.2012 р., внесений народними депутатами України А.Павловським, О.Дубовим, В.Дубілем).

2. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (щодо державного нагляду), (реєстр. № 2142 від 31.01.2013 р., внесений Кабінетом Міністрів України).

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення механізму запобігання та протидії корупції), (реєстр. № 2429 від 01.03.2013 р., внесений народними депутатами України А.Яценюком, А.Пишним та ін.).

4. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо забезпечення інформаційного балансу Національною телекомпанією України та Національною радіокомпанією України), (реєстр. № 2573 від 19.03.2013 р., внесений народними депутатами України М.Княжицьким, М.Томенком та ін.).

 

 

М.Томенко повідомив, що на засіданні Комітету присутні 7 народних депутатів України кворум для проведення засідання є та очікуємо ще на І.Мірошниченка.

 

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію першого заступника голови Комітету О.Бондаренко про проект Закону про внесення змін до статті 21 Закону України «Про рекламу» (щодо обмеження реклами лікарських засобів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації), (реєстр. № 1123 від 19.12.2012 р., внесений народними депутатами України А.Павловським, О.Дубовим, В.Дубілем).

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, М.БАГРАЄВ, Ю.СТЕЦЬ

        

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про проект Закону про внесення змін до статті 21 Закону України «Про рекламу» (щодо обмеження реклами лікарських засобів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації), Комітет вирішив:

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект відхилити.

 

 

 

Голосували:  «за»- 4

                       «проти» – 0

                       «утримались» - 3

 

         Рішення прийнято.

 

 

 

 Слухали: 2. Слухали інформацію голови Комітету М.Томенка про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (щодо державного нагляду), (реєстр. № 2142 від 31.01.2013 р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

Виступили: М.КНЯЖИЦЬКИЙ, Ю.СТЕЦЬ, О.БОНДАРЕНКО,  О.ЗАРУДНА, В.КОСТИЦЬКИЙ, О.БОЛЬШАКОВА

 

 

О.ЗАРУДНА наголосила на необхідності прийняття цього законопроекту. Вона зазначила, що цей законопроект підготовлений на виконання Указу Президента про ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту моралі від 9 грудня 2010р.

 

 

В.КОСТИЦЬКИЙ зазначив, що для нього це перша можливість взяти участь у публічному обговоренні законопроекту, оскільки Міністерство юстиції України не надсилало його Національній експертній комісії. Він додав, що НЕК не дублює повноваження інших державних органів, бо жоден з них не робить експертизи щодо відповідності тієї чи іншої продукції закону про суспільну мораль.

 

 

М.КНЯЖИЦЬКИЙ зауважив, що утримається від голосування за ліквідацію Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі.

 

Ю.СТЕЦЬ закликав членів Комітету ліквідувати Національну експертну комісію України з питань захисту суспільної моралі.

 

М.ТОМЕНКО висловився проти того, щоб Комітет з питань свободи слова та інформації робили заручником цієї ситуації, тому запропонував перенести дискусію до сесійної зали, щоб парламент остаточно прийняв рішення.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі», Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

Голосували:  «за»- 3

                       «проти» – 0

                       «утримались» - 4

 

         Рішення не прийнято.

 

 

Наприкінці засідання Комітету Микола Томенко запропонував ще раз повернутися до розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (щодо державного нагляду), оскільки до засідання приєднався заступник голови Комітету І.Мірошниченко.

М.Томенко наголосив, що відповідно до статті 114 Регламенту Верховної Ради України Комітет повинен ухвалити відповідне рішення.

 

Голосували:  «за»- 4

                       «проти» – 1

                       «утримались» - 3

 

         Рішення не прийнято.

 

 

Тому члени Комітету підтримали пропозицію М.Томенка звернутися до парламентської газети «Голос України» з проханням опублікувати цей законопроект для більш широкого обговорення і згодом повернутися до розгляду законопроекту та прийняти остаточне рішення з урахуванням думки громадськості.

 

 

 

         Слухали: 3. Слухали інформацію голови підкомітету з питань  друкованих засобів масової інформації та Інтернету Р.Раупова про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення механізму запобігання та протидії корупції), (реєстр. № 2429 від 01.03.2013 р., внесений народними депутатами України А.Яценюком, А.Пишним та ін.).

 

Виступили:  М.ТОМЕНКО, О.БОНДАРЕНКО, О.АБДУЛЛІН

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення механізму запобігання та протидії корупції)., Комітет вирішив:

запропонувати Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу..

 

Голосували:  «за»- 5

                       «проти» – 0

                       «утримались» - 2

 

         Рішення прийнято.

 

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію голови підкомітету з питань телебачення і радіомовлення М.Княжицького про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо забезпечення інформаційного балансу Національною телекомпанією України та Національною радіокомпанією України), (реєстр. № 2573 від 19.03.2013 р., внесений народними депутатами України М.Княжицьким, М.Томенком та ін.).

 

Виступили:  М.ТОМЕНКО, Ю.СТЕЦЬ

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо забезпечення інформаційного балансу Національною телекомпанією України та Національною радіокомпанією України), Комітет вирішив:

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо забезпечення інформаційного балансу Національною телекомпанією України та Національною радіокомпанією України), прийняти за основу.

 

Голосували:  «за»- 5

                       «проти» – 0

                       «утримались» - 2

 

 

         Рішення прийнято.

 

Різне.

 

М.Томенко нагадав членам Комітету, що 15 травня ц.р. відбудуться комітетські слухання. Він додав, що збирає пропозиції щодо проведення комітетських слухань.

 

Р.Раупов зазначив, що необхідно розглянути проект Постанови Верховної Ради України «Про відповідальність Кабінету Міністрів України» (реєстр. № 2617 від 22.03.2013р.) та  надати від Комітету запитання до Уряду.

 

Розглянувши проект Постанови про відповідальність Кабінету Міністрів України (реєстр. № 2617 від 22.03.2013р), Комітет вирішив:

 

В рамках підготовки до розгляду проекту Постанови Верховної Ради України «Про відповідальність Кабінету Міністрів України» та відповідно до частини другої ст. 231 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» направити через Апарат Верховної Ради України питання (лист)  до Кабінету Міністрів України такого змісту.

 

17 червня 2015 року Україна, згідно міжнародних зобов’язань «Женева-2006» мусить вимкнути аналогові телевізійні передавачі і перейти на цифрові стандарти ефірного телевізійного мовлення. До цієї дати наша держава має забезпечити населення пристроями декодування сигналу, так званими сет-топ-боксами. Потреба у них сягає 10-12 мільйонів штук, а ціна складає 560-580 гривень.

Цей масштабний інфраструктурний проект, окрім іншого, міг прислужитися справі відродження вітчизняного високотехнологічного виробництва.

У зв’язку з цим питання: чому Уряд, знаючи про те, що Київський ВАТ «Меридіан» імені С.П.Корольова інвестував значні кошти у розробку власної моделі сет-топ-боксів і навіть розпочав серійне виробництво високоякісних пристроїв, що відповідали міжнародним стандартам, не підтримав вітчизняного виробника?

Натомість чиновники ухвалили рішення про кодування ефірного сигналу і зробили все, щоб заблокувати доступ українського виробника на перспективний ринок цифрових технологій. Гроші з Державного бюджету у сумі 120 тисяч гривень, що призначались на закупівлю сет-топ-боксів для інвалідів і могли стати реальною інвестицією вітчизняним виробникам, пішли до Китаю. Втім, на цю суму було закуплено лише 792250 тисяч сет-топ-боксів для інвалідів і малозабезпечених, тоді як офіційна черга на безоплатні декодери є вдвічі більшою.

Оскільки грошей на пільгові сет-топ-бокси Державний бюджет України на 2013 рік уже не передбачає, закономірне питання: хто забезпечуватиме решту інвалідів і нужденних засобами прийому телесигналу і відповідність за провал Державної програми впровадження цифрового телерадіомовлення, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України № 1085 від 26.11.2008 року?

 

 

Голосували:  «за»- 6

                       «проти» – 2

                       «утримались» - 0

 

         Рішення прийнято.

 

 

І.Мірошниченко нагадав, що у нас зареєстровані Постанови про звільнення з посад членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Обговоривши члени Комітету порадили автору постанов перереєструвати їх у відповідності до законодавства, оскільки дана підстава для припинення повноважень членів Нацради не відповідає Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення».

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      Микола ТОМЕНКО

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                                 Олександр ГОЛУБ