Протокол № 6 від 17.04.2013

Комітет
17 квітня 2013, 10:25

Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

                                                                                                6

 

                                                                                         17         квітня            13

 

 

 

      Головує:  голова Комітету ТОМЕНКО М.В.

 

 

       Присутні народні депутати України: БОНДАРЕНКО О.А., МІРОШНИЧЕНКО І.М., РАУПОВ Р.Б., КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л., СТЕЦЬ Ю.Я., КОНДРАТЮК О.К.  

 

 

        Відсутні народні депутати України: ГОЛУБ О.В., БАГРАЄВ М.Г., АБДУЛЛІН О.Р.

 

     

       На засідання запрошені: Мураховський Анатолій Леонідович – перший заступник Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Котюжинська Тетяна Григорівна – президент Асоціації медіа-юристів України Незалежної спілки журналістів; Большакова Ольга Юріївна – Незалежна асоціація телерадіомовників; Остапа Світлана – журналіст Інтернет-видання «Телекритика».

 

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету М.Андріуца, Я.Глиняна, Л.Блищик, С.Самойленко.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.Проект Закону про Суспільне телебачення і радіомовлення України (реєстр. № 1076 від 12.12.2012р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

2. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України» (реєстр. № 1076-1 від 13.12.2012р., внесений народними депутатами України А.Шевченком, Т.Кутовим, І.Мірошніченком).

3. Проект Закону про захист професійної діяльності журналістів (реєстр. № 2140 від 30.01.2013р., внесений народним депутатом України М.Катеринчуком).

         4. Різне.

 

М.Томенко запропонував у різному розглянути проект Постанову Верховної Ради України про проведення парламентських слухань на тему: «Стратегія розвитку національного телерадіопростору до 2015 року».

 

М.Княжицький вніс пропозицію у різному розглянути питання про проведення комітетських слухань на тему: «Застосування в Україні європейської конвенції про транскордонне телебачення та виконання обов’язків, що випливають із її ратифікації».

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію голови підкомітету з питань телебаченні і радіомовлення М.Княжицького про проект Закону про Суспільне телебачення і радіомовлення України (реєстр. № 1076 від 12.12.2012р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, О.БОНДАРЕНКО, І.МІРОШНИЧЕНКО,  Ю.СТЕЦЬ, А.МУРАХОВСЬКИЙ

        

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про Суспільне телебачення і радіомовлення України (реєстр. № 1076 від 12.12.2012р., внесений Кабінетом Міністрів України), Комітет вирішив:

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

Голосували:  «за»- 2

                       «проти» – 0

                       «утримались» - 5

 

         Рішення не прийнято.

 

 Слухали: 2. Слухали інформацію голови підкомітету з питань телебачення і радіомовлення М.Княжицького про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України» (реєстр. № 1076-1 від 13.12.2012р., внесений народними депутатами України А.Шевченком, Т.Кутовим, І.Мірошніченком).

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, О.БОНДАРЕНКО, І.МІРОШНИЧЕНКО, Ю.СТЕЦЬ, О.КОНДРАТЮК, А.МУРАХОВСЬКИЙ

 

Вирішили:

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України» (реєстр. № 1076-1 від 13.12.2012р., внесений народними депутатами України А.Шевченком, Т.Кутовим, І.Мірошніченком), Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

Голосували:  «за»- 6

                       «проти» – 0

                       «утримались» - 1

 

         Рішення прийнято.

 

 

 Слухали: 3. Слухали інформацію голови підкомітету з питань  друкованих засобів масової інформації та Інтернету Р.Раупова про проект Закону про захист професійної діяльності журналістів (реєстр. № 2140 від 30.01.2013р., внесений народним депутатом України М.Катеринчуком).

 

Виступили:  М.ТОМЕНКО, О.БОНДАРЕНКО, О.КОНДРАТЮК, Ю.СТЕЦЬ, Т.КОТЮЖИНСЬКА

 

Вирішили:

Розглянувши проект Закону про захист професійної діяльності журналістів (реєстр. № 2140 від 30.01.2013р., внесений народним депутатом України М.Катеринчуком), Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про захист професійної діяльності журналістів відправити автору законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

Різне.

 

М.Томенко запропонував членам Комітету провести у вересні 2013 року парламентські слухання на тему: «Стратегія розвитку національного телерадіопростору до 2015 року».

Після обговорення, члени Комітету вирішили: доручити народним депутатам України – членам Комітету ініціювати відповідний проект Постанови Верховної Ради України щодо проведення у вересні 2013 року парламентських слухань на тему: «Стратегія розвитку національного телерадіопростору до 2015 року». 

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

М.Княжицький наголосив на необхідності проведення комітетських слухань на тему: «Застосування в Україні Європейської конвенції про транскордонне телебачення та виконання обов’язків, що випливають із її ратифікації».

Члени комітету погодились з пропозицією М.Княжицького та вирішили провести 18 червня ц.р. комітетські слухання на тему: «Застосування в Україні Європейської конвенції про транскордонне телебачення та виконання обов’язків, що випливають із її ратифікації».

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

О.Бондаренко звернула увагу голови Комітету М.Томенка на лист адресований головному редактору газети «Західне передмістя Києва» Д.Войцеху щодо звернення Ірпінського міського голови В.Скаржинського до Ірпінського міського суду з позовом до газети та з вимогою стягнути з видання грошову компенсацію. Вона наголосила, що М.Томенко підписав лист посилаючись на рішення комітету, якого насправді не було.

М.Томенко погодився із зауваженням О.Бондаренко та пообіцяв провести службове розслідування.

 

М.Томенко повідомив, що 23 квітня 2013 р. о 10.00 за адресою: м. Київ, вул. Мельникова, 36/1 Комітет спільно з Інститутом журналістики та Національною спілкою журналістів проводить конференцію на тему: «Проблеми і перспективи розвитку журналістики в Україні».

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

Голова Комітету                                                      Микола ТОМЕНКО

 

 

 

 

Секретар Комітету                                                 Олександр ГОЛУБ