Протокол № 14 від 04.09.2013

Комітет
04 вересня 2013, 10:25

Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

                                                                                                14

 

                                                                                         04         вересня          13

 

 

 

 

      Головує:  голова комітету ТОМЕНКО М.В.

 

 

       Присутні народні депутати України: БОНДАРЕНКО О.А., ГОЛУБ О.В., МІРОШНИЧЕНКО І.М., РАУПОВ Р.Б., КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л., КОНДРАТЮК О.К., АБДУЛЛІН О.Р.

 

        Відсутні народні депутати України:  БАГРАЄВ М.Г., СТЕЦЬ Ю.Я.

 

       На засідання запрошені: Толстих Ігор Михайлович – директор дирекції телепрограм Верховної Ради України; Шведова Вікторія Володимирівна – керівник Апарату Пес-служби Верховної Ради України; Кармелюк Ірина Миколаївна – заступник керівника Апарату Прес-служби Верховної Ради України.

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету М.Андріуца, Я.Глиняна, Л.Блищик, П.Селецький, С.Самойленко.

 

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.Про затвердження плану-графіку участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи, у щотижневих 45-хвилинних телепередачах впродовж третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.

         2. Про затвердження плану-графіку участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи, у прямих щотижневих трансляціях, щочетверга, у проміжку часу між 18 та 23 годинами, 45-хвилинних тематичних передач Національної радіокомпанії України впродовж третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.

         3. Про звернення керівника Прес-служби Апарату Верховної Ради України Шведової В. В. щодо заявки на отримання акредитації при Верховній Раді України від Панченка Руслана Володимировича.

         4. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо врахування прав споживачів (телеглядачів) при розміщенні реклами в Україні), (реєстр. № 2900 від 19.04.2013 р., внесений народним депутатом України В. Пазиняком).

         5. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про рекламу" щодо заборони реклами в кінотеатрах, (реєстр. № 2520а від 04.07.2013 р., внесений народним депутатом України К. Бондарєвим).

         6. Проект Закону про внесення змін до статті 8 Закону України "Про рекламу" (щодо обмеження рекламування товарів медичними працівниками), (реєстр. № 2170а від 30.05.2013 р., внесений народним депутатом України О. Гелевеєм).

         7. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо ідентифікації телерадіопрограм та/або -передач, -реклами, створених за бюджетні кошти), (реєстр. № 2507а від 04.07.2013 р., внесений народними депутатами України Ю. Дерев’янком,  М. Томенком).

         8. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав журналістів на публікацію інтерв'ю та коментарів, (реєстр. № 2575а від 11.07.2013р., внесений народним депутатом України М. Княжицьким).

 

 

 

         М.Томенко повідомив, що підготовлений до другого читання проект Закону про Суспільне телебачення і радіомовлення України (реєстр. № 1076 від 12.12.2012р., внесений Кабінетом Міністрів України) комітет розгляне на засіданні 11 вересня 2013 року, а 19 вересня ц.р. планується розгляд цього законопроекту в сесійній залі Верховної Ради України.

 

         М.Томенко зазначив, що на завтра в порядку денному заплановано розгляд проекту Закону про реформування друкованих засобів масової інформації (реєстр. № 2600 від 21.03.2013р.) та проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації (реєстр. № 2600-1 від 09.04.2013р.). Він запропонував включити в порядок денний ці законопроекти та проект Закону про реформування державної та комунальної преси (реєстр. № 2093а від 21.05.2013р.)

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

Слухали: 1. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про затвердження плану-графіку участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи, у щотижневих 45-хвилинних телепередачах впродовж третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.

 

Виступили: І.МІРОШНИЧЕНКО, О.БОНДАРЕНКО, О.КОНДРАТЮК, О.АБДУЛЛІН, І.ТОЛСТИХ

 

Після обговорення народні депутати України – члени комітету затвердили план – графік участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи, у щотижневих 45-хвилинних телепередачах впродовж третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.

 

ПЛАН-ГРАФІК*

 

участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи,
у щотижневих 45-хвилинних телепередачах впродовж третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання**

 

Дата проведення телепередачі

Кількість представників парламентських об’єднань
(фракцій Партії регіонів, Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина", Політичної партії "УДАР Віталія Кличка", Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Комуністичної партії України) та народних депутатів, які не входять до складу жодної фракції чи групи

5, 12, 19, 26 вересня 2013р.

по 1 особі

3, 10, 17, 24, 31 жовтня 2013р.

по 1 особі

7, 14, 21, 28 листопада 2013р.

по 1 особі

5, 12, 19, 26 грудня
2013р.

по 1 особі

2, 9, 16
січня 2014р.

по 1 особі

 

*підготовлено відповідно до абзацу третього пункту 3 та абзацу п’ятого пункту 5 Постанови Верховної Ради України від 18.12.2012 № 8-VII «Про порядок висвітлення роботи Верховної Ради України сьомого скликання».

 

**підготовлено відповідно до Постанови Верховна Рада України від 02.07.2013 № 363-VII «Про календарний план проведення третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання».

Слухали: 2. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про затвердження плану-графіку участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи, у прямих щотижневих трансляціях, щочетверга, у проміжку часу між 18 та 23 годинами, 45-хвилинних тематичних передач Національної радіокомпанії України впродовж третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.

Після обговорення народні депутати України – члени комітету затвердили план - графіку участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи, у прямих щотижневих трансляціях, щочетверга, у проміжку часу між 18 та 23 годинами, 45-хвилинних тематичних передач Національної радіокомпанії України впродовж третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.

 

Виступили: Р.РАУПОВ, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, І.МІРОШНИЧЕНКО, О,ГОЛУБ, І.ТОЛСТИХ

 

ПЛАН-ГРАФІК*

 

участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи,
у прямих щотижневих трансляціях, щочетверга, у проміжку часу між 18 та 23 годинами, 45-хвилинних тематичних передач Національної радіокомпанії України впродовж третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання**

 

Дата проведення передачі

Кількість представників парламентських об’єднань
(фракцій Партії регіонів, Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина", Політичної партії "УДАР Віталія Кличка", Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Комуністичної партії України) та народних депутатів, які не входять до складу жодної фракції чи групи

5, 12, 19, 26 вересня 2013р.

по 1 особі

3, 10, 17, 24, 31 жовтня 2013 р.

по 1 особі

7, 14, 21, 28 листопада 2013р.

по 1 особі

5, 12, 19, 26

грудня 2013 р.

по 1 особі

2, 9, 16
січня 2014 р.

по 1 особі

 

*підготовлено на виконання абзацу третього пункту 4 Постанови Верховної Ради України від 18.12.2012 № 8-VII «Про порядок висвітлення роботи Верховної Ради України сьомого скликання».

 

**підготовлено відповідно до Постанови Верховна Рада України від 02.07.2013 № 363-VII «Про календарний план проведення третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання».

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про звернення керівника Прес-служби Апарату Верховної Ради України Шведової В. В. щодо заявки на отримання акредитації при Верховній Раді України від Панченка Руслана Володимировича.

 

Виступили: О.БОНДАРЕНКО, Р.РАУПОВ, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, О.КОНДРАТЮК, О.ГОЛУБ, О.АБДУЛЛІН, І.МІРОШНИЧЕНКО, В.ШВЕДОВА, І.КАРМЕЛЮК.

 

Вирішили:

Розглянувши звернення керівника Прес-служби Апарату Верховної Ради України В.Шведової щодо заявки на отримання акредитації при Верховній Раді України від Р. Панченка, комітет вирішив:

1. Рекомендувати Прес-службі Апарату Верховної Ради України під час розгляду заяв щодо акредитації журналістів при Верховній Раді України керуватися ст. 26 Закону України «Про інформацію» та Положенням про порядок акредитації журналістів, працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України, яке затверджене розпорядженням Голови Верховної Ради України від 6 вересня 2011 р. N 798.

2. Комітету з питань свободи слова та інформації разом з Прес-службою Апарату Верховної Ради України (за згодою) опрацювати пропозиції щодо удосконалення Положення про порядок акредитації журналістів, працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України та Закону України «Про інформацію».

         У разі надходження пропозицій щодо удосконалення порядку акредитації журналістів Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації опрацює їх у найкоротший термін.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо врахування прав споживачів (телеглядачів) при розміщенні реклами в Україні), (реєстр. № 2900 від 19.04.2013 р., внесений народним депутатом України В. Пазиняком).

 

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, О.БОНДАРЕНКО, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, О.АБДУЛЛІН, І.МІРОШНИЧЕНКО

 

Вирішили:

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо врахування прав споживачів (телеглядачів) при розміщенні реклами в України), комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект відхилити.

 

Голосували:  «за»- 6

                       «проти» – 2

                       «утримались» - 0

 

         Рішення прийнято.

 

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про рекламу" щодо заборони реклами в кінотеатрах, (реєстр. № 2520а від 04.07.2013 р., внесений народним депутатом України К. Бондарєвим).

 

Виступили: І.МІРОШНИЧЕНКО, О.БОНДАРЕНКО, М.ТОМЕНКО,  М.КНЯЖИЦЬКИЙ, О.АБДУЛЛІН

 

Вирішили:

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо заборони реклами в кінотеатрах, комітет вирішив:

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект відхилити.

 

Голосували:  «за»- 7

                       «проти» – 1

                       «утримались» - 0

 

         Рішення прийнято.

 

 

 

Слухали: 6. Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до статті 8 Закону України "Про рекламу" (щодо обмеження рекламування товарів медичними працівниками), (реєстр. № 2170а від 30.05.2013 р., внесений народним депутатом України О. Гелевеєм).

 

Виступили: О.БОНДАРЕНКО, Р.РАУПОВ, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, М.ТОМЕНКО, О.ГОЛУБ, О.АБДУЛЛІН, І.МІРОШНИЧЕНКО

 

Вирішили:

Розглянувши проект Закону про внесення змін до статті 8 Закону України «Про рекламу» (щодо обмеження рекламування товарів медичними працівниками), комітет вирішив:

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект відхилити.

 

Голосували:  «за»- 6

                       «проти» – 2

                       «утримались» - 0

 

         Рішення прийнято.

 

 

 

Слухали: 7. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо ідентифікації телерадіопрограм та/або -передач, -реклами, створених за бюджетні кошти), (реєстр. № 2507а від 04.07.2013 р., внесений народними депутатами України Ю. Дерев’янком,  М. Томенком).

Виступили: О.БОНДАРЕНКО, Р.РАУПОВ, М.КНЯЖИЦЬКИЙ,  О.ГОЛУБ, О.АБДУЛЛІН, І.МІРОШНИЧЕНКО, О.КОНДРАТЮК

 

Вирішили:

  Розглянувши проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо ідентифікації телерадіопрограм та/або –передач, -реклами, створених за бюджетні кошти)», комітет вирішив:     

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 8. Слухали інформацію голови підкомітету з питань телебачення і радіомовлення М.Княжицького про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав журналістів на публікацію інтерв'ю та коментарів, (реєстр. № 2575а від 11.07.2013 р., внесений народним депутатом України М. Княжицьким).

 

Виступили: О.БОНДАРЕНКО, Р.РАУПОВ, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, М.ТОМЕНКО, І.МІРОШНИЧЕНКО

 

Вирішили:

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав журналістів на публікацію інтерв'ю та коментарів, (реєстр. № 2575а від 11.07.2013 р., внесений народним депутатом України М. Княжицьким), комітет вирішив:

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 9. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про проект Закону про реформування друкованих засобів масової інформації (реєстр. № 2600 від 21.03.2013р., внесений народними депутатами україни М.Томенком, Р.Рауповим та інш.)

 

Виступили: О.БОНДАРЕНКО, Р.РАУПОВ, М.КНЯЖИЦЬКИЙ,  О.ГОЛУБ

 

Вирішили:

Розглянувши проект Закону про реформування друкованих засобів масової інформації (реєстр. № 2600 від 21.03.2013р., внесений народними депутатами України М.Томенком, Р.Рауповим та інш.), комітет вирішив:

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

Голосували:  «за»- 7

                       «проти» – 0

                       «утримались» - 1

 

         Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 10. Слухали інформацію голови підкомітету з питань телебачення і радіомовлення М.Княжицького про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (реєстр. № 2600-1 від 09.04.2013р., внесений народним депутатом України М.Княжицьким).

 

Виступили: О.БОНДАРЕНКО, Р.РАУПОВ, М.ТОМЕНКО, О.ГОЛУБ

 

Вирішили:

Розглянувши проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (реєстр. № 2600-1 від 09.04.2013р., внесений народним депутатом України М.Княжицьким), комітет вирішив:

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Голосували:  «за»- 7

                       «проти» – 0

                       «утримались» - 1

 

         Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 11. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про проект Закону України «Про реформу державної та комунальної преси» (реєстр. № 2093 а від 21.05.2013р., внесений народними депутатами України С.Курпілем, І. Геращенко).

 

Виступили:   Р.РАУПОВ,  О.ГОЛУБ

 

Вирішили:

Розглянувши проект Закону України «Про реформу державної та комунальної преси» (реєстр. № 2093а від 21.05.2013р., внесений народними депутатами України С.Курпілем, І. Геращенко), комітет вирішив:.

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект відхилити.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

М.Томенко нагадав народним депутатам України – членам комітету, що наступне засідання відбудеться 11 вересня 2013 року о 12.00 за адресою: м. Київ, вул. М.Грушевського, 18/2, кімната № 12.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      Микола ТОМЕНКО

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                                 Олександр ГОЛУБ