Протокол № 22 від 03.12.2013

Комітет
03 грудня 2013, 10:25

Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

                                                                                                22

 

                                                                                         3          грудня           13

 

 

      Головує:  голова комітету ТОМЕНКО М.В.

 

 

       Присутні народні депутати України:  БОНДАРЕНКО О.А., СТЕЦЬ Ю.Я., КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л., МІРОШНИЧЕНКО І.М., КОНДРАТЮК О.К., РАУПОВ Р.Б.

 

        Відсутні народні депутати України: БАГРАЄВ М.Г., ГОЛУБ О.В., АБДУЛЛІН О.Р.

 

 

       На засідання запрошені: Шевченко Андрій Віталійович – народний депутат України; Геращенко Ірина Володимирівна – народний депутат України; Дичаківський Віктор Миколайович – начальник Головного управління наглядової діяльності у кримінальних впровадженнях слідчих органів Генеральної прокуратури України; Матвейцов Олег Борисович – начальник управління департаменту громадської безпеки Міністерства внутрішніх справ України; Татаров Олег Юрійович – заступник начальника Головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ України; Кухарчук Ігор Іванович – заступник начальника головного управління наглядової діяльності у кримінальних впровадженнях слідчих органів Генеральної прокуратури України; Наливайко Олег Ігорович – Голова Незалежної спілки журналістів України; Кондратюк Оксана Петрівна – старший прокурор відділу взаємодії з Верховною Радою України Генеральної прокуратури України; Остапа Світлана – журналіст Інтернет-видання «Телекритика».

 

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету М.Андріуца, Л.Блищик, П.Селецький, Я.Глиняна, С.Самойленко.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.Про перешкоджання професійній діяльності журналістів, що відбулися в місті Києві 1 грудня 2013 року.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про перешкоджання професійній діяльності журналістів, що відбулися в місті Києві 1 грудня 2013 року.

 

Виступили: І.МІРОШНИЧЕНКО, О.БОНДАРЕНКО, Ю.СТЕЦЬ, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, Р.РАУПОВ, А.ШЕВЧЕНКО, І.ГЕРАЩЕНКО,  О.МАТВЕЙЦОВ, В.ДИЧАКІВСЬКИЙ, О.НАЛИВАЙКО, О.ТАТАРОВ, С.ОСТАПА

 

 

Члени комітету, заслухавши представників Генеральної прокуратури України та Міністерства внутрішніх справ України, зазначили, що треба прискорити розслідування кримінальних проваджень щодо побитих журналістів та покарати винних.

 

М.Томенко запропонував створити при комітеті робочу групу, до якої увійдуть народні депутати України, представники прокуратури та міліції, журналісти та медіа юристи. Водночас він додав, що ця робоча група має щоденно контролювати хід розслідування кримінальних проваджень про побиття журналістів.

 

О.Кондратюк звернулася до членів комітету з пропозицією створити фонд допомоги журналістам, які постраждали під час висвітлення подій Євромайданів у Києві.

 

Ю.Стець зазначив, що зареєструє Постанову Верховної Ради України про те, щоб правоохоронці, які били людей, мали відшкодувати матеріальні збитки.

 

Народний депутат України О.Бондаренко залишила засідання комітету.

 

 

Вирішили:

 

1. Вимагати відставки Міністра внутрішніх справ та керівництва МВС, яке несе відповідальність за фізичне насильство по відношенню до журналістів та перешкоджання їхній професійній діяльності.

 

 

2. При Комітеті з питань свободи слова та інформації створити робочу групу з оперативного взаємоінформування про випадки перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та доручили очолити її Голові комітету М.Томенку.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Різне.

 

 

М.Княжицький повідомив, що 4 грудня ц.р. мала відбутися конференція «Європейські стандарти надання послуг транскордонного мовлення та свобода отримання і передачі інформації в Україні: законодавчий аспект». Але у зв’язку з  ситуацією в країні та блокуванням Верховної Ради України він запропонував перенести конференцію на інший час.

Народні депутати України – члени комітету підтримали пропозицію М.Княжицького та вирішили провести конференції «Європейські стандарти надання послуг транскордонного мовлення та свобода отримання і передачі інформації в Україні: законодавчий аспект» 19 лютого 2014 року.

 

 

М.Княжицький поінформував членів комітету, що він разом з І.Мірошниченком підготували проект Постанови Верховної Ради України щодо  визнання такими, що втратили чинність:

- Постанова Верховної Ради України від 29 червня 2010 р. № 2363-VI «Про призначення М.Фартушного членом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення»;

 - Постанова Верховної Ради України від 29 червня 2010 р. № 2364-VI «Про призначення І.Опілат членом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення»;

- Постанова Верховної Ради України від 29 червня 2010 р. № 2366-VI  «Про призначення Є.Баранова членом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення»;

- Постанова Верховної Ради України від 4 липня 2013 р. № 387-VIІ «Про призначення В.Георгієвської членом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення».

 

 

         М.Томенко поставив на голосування включення цього питання до порядку денного сьогоднішнього засідання комітету.

        

         Рішення прийнято одноголосно.

 

        

 

Після обговорення члени комітету одноголосно підтримали ініціативу народних депутатів України І.Мірошниченка та М.Княжицького щодо реєстрації такої постанови.

 

Стенограма засідання комітету додається.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      Микола ТОМЕНКО

 

 

Секретар Комітету                                                 Олександр ГОЛУБ