Протокол № 26 від 27.02.2014

Комітет
27 лютого 2014, 10:25

Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

                                                                                                26

 

                                                                                         27           лютого           14

     

 

Головує:  голова комітету ТОМЕНКО М.В.

 

 

       Присутні народні депутати України: КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л., КОНДРАТЮК О.К., РАУПОВ Р.Б., БАГРАЄВ М.Г., МІРОШНИЧЕНКО І.М.

 

 

        Відсутні народні депутати України:  БОНДАРЕНКО О.А., ГОЛУБ О.В.,

СТЕЦЬ Ю.Я., АБДУЛЛІН О.Р.

 

 

       На засідання запрошені: М’ясникова Катерина Андріївна – Виконавчий директор ВГО «Незалежної асоціації телерадіомовників»; Большакова Ольга Юріївна – Голова правління ВГО «Незалежної асоціації телерадіомовників»; Куліш Віктор Миколайович – представник асоціації «Укртелемережа»;   Закусило Мар’яна - журналіст Інтернет-видання «Телекритика».

 

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету М.Андріуца, Л.Блищик, П.Селецький, Я.Глиняна, С.Самойленко.

 

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Про Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2013 рік.

2. Різне.                                   

 

         М.Томенко запропонував включити до порядку денного проект Постанови Верховної Ради України про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2014 року (реєстр. № 4283 від 26.02.2014р., внесений народними депутатами України М.Томенком, О.Кондратюк, І.Геращенко, Ю.Стецем, М.Княжицьким).

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2013 рік.

 

Виступили:  М.КНЯЖИЦЬКИЙ

 

Вирішили:

 

Розглянувши Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2013 рік, комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2013 рік не схвалювати та, керуючись положеннями частини 5 статті 16 Закону України «Про Національну раду України з питань телебаченні і радіомовлення», висловити недовіру Національній раді Україні з питань телебачення і радіомовлення.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

М.Томенко зазначив, що необхідно просити Центральну виборчу комісію створити на час президентської виборчої кампанії Громадську раду з питань ЗМІ, яка даватиме свої експертні рекомендації в суперечливих питаннях діяльності засобів масової інформації під час виборів, наприклад, щодо трансляції передвиборчої агітації. Водночас він наголосив, що звернеться до Центральної виборчої комісії з проханням роз’яснити засобам масової інформації в які строки вони мають оприлюднити розцінки на політичну рекламу.

 

 

 

Слухали:2. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про проект Постанови Верховної Ради України про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2014 року (реєстр. № 4283 від 26.02.2014р., внесений народними депутатами України М.Томенком, О.Кондратюк, І.Геращенко, Ю.Стецем, М.Княжицьким).

 

Виступили:  О.КОНДРАТЮК, М.КНЯЖИЦЬКИЙ

 

Вирішили:

 

розглянувши проект Постанови Верховної Ради України про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2014 року (реєстр. № 4283 від 26.02.2014р., внесений народними депутатами України М.Томенком, О.Кондратюк, І.Геращенко, Ю.Стецем, М.Княжицьким), комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду законопроекту у першому читанні проект Постанови Верховної Ради України про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2014 року прийняти за основу та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Народний депутат України Р.Раупов залишив засідання комітету.

 

 

Різне.

 

І.Мірошниченко повідомив, що в парламенті зареєстровано проект Постанови про тимчасове призупинення трансляції та ретрансляції деяких телерадіопрограм (реєстр. № 4200 від 22.02.2014р., внесений народними депутатами України І.Мірошниченком, І.Швайкою, А.Тягнибоком, А.Мохником та іншими). В законопроекті пропонують призупинити трансляцію та ретрансляцію телерадіопрограм аналогового та цифрового мовлення в кабельних мережах, вироблених у державах, що не ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, окрім спеціалізованих спортивних, музичних, дитячих, культурно-мистецьких, науково-пізнавальних каналів тощо, які не містять інформаційних блоків новин.

Після обговорення голова підкомітету з питань телебачення і радіомовлення М.Княжицький запропонував членам комітету:

1. Визнати недопустимим поширення в багатоканальних телемережах України програм/передач іноземних мовників, які загрожують національній безпеці України та мають перекручену, суспільно небезпечну інформацію про події в Україні, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної,  національної  ворожнечі, дискримінації тощо.

2. Надати відповідні роз’яснення провайдерам програмної послуги та попередити їх про кримінальну відповідальність за поширення ними у своїх телемережах телерадіопрограм, які пропагують культ жорстокості, національної нетерпимості та дискримінації.

3. Рекомендувати Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення під час здійснення наглядових повноважень ретельно вивчати повідомлення про розповсюдження в багатоканальних мережах України програм окремих іноземних мовників, в яких поширюється інформації, що загрожує національній безпеці України, пропагує війну, насильство, жорстокість, розпалювання міжетнічної ворожнечі, національної нетерпимості або дискримінації, та забороняти ретрансляцію відповідних програм на підставі мотивованих рішень.

4. Рекомендувати Апарату Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення надсилати Комітету Верховної Ради України з питань телебачення і радіомовлення всі виявлені в ході моніторингів дані про порушення провайдерами програмної послуги вимог щодо заборони поширення суспільно небезпечної інформації, поширення якої містить ознаки відповідних складів злочинів (пропаганду війни, насильство, жорстокість, розпалювання міжетнічної ворожнечі тощо).

 

 

М.Томенко повідомив, що наступне засідання комітету відбудеться 5 березня 2014 року.

 

         Стенограма засідання комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                                      Микола ТОМЕНКО

 

 

Секретар Комітету                                                 Олександр ГОЛУБ