Протокол № 5 від 26.12.2014

Комітет
26 грудня 2014, 10:25

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                5

 

                                                                                        26         грудня            14

 

 

 

      Головує:  голова комітету СЮМАР В.П.

 

       Присутні народні депутати України: АБДУЛЛІН О.Р., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ОПАНАСЕНКО О.В., КОНДРАТЮК О.К., ПАВЛЕНКО Ю.О., СОЧКА О.О., СТЕЦЕНКО Д.О., ЧЕРВАКОВА О.В., ОНУФРИК Б.С., КОНДРАТЮК О.К., АБДУЛЛІН О.Р.

 

       На засідання запрошені:  Аласанія Зураб Григорович – Генеральний директор Національної телекомпанії України; Остапа Світлана Віталіївна – оглядач «Телекритики»; Романюк Оксана Миколаївна – виконавчий директор Громадської організації «Інститут масової інформації»; Розкладай Ігор - юрист Інституту Медіа Права; Головенко Роман Богданович – юрист «Інституту масової інформації».

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату комітету Я.Глиняна, Л.Блищик, С.Самойленко.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Суспільне телебачення та радіомовлення» (щодо створення регіонального суспільного телерадіомовлення), реєстр. № 1357-1 від 23.12.2014р., внесений народним депутатом України М.Томенком).

2. Різне.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Суспільне телебачення та радіомовлення» (щодо створення регіонального суспільного телерадіомовлення), реєстр. № 1357-1 від 23.12.2014р., внесений народним депутатом України М.Томенком).

 

Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В., ОНУФРИК Б.С., КОНДРАТЮК О.К., АБДУЛЛІН О.Р., ПАВЛЕНКО Ю.О., АЛАСАНІЯ З.Г., ОСТАПА С.В., РОЗКЛАДАЙ І.  

 

 

Вікторія Сюмар, запрошуючи колег до дискусії, наголосила, що автор законопроекту М.Томенко пропонує внести зміни до частини першої статті 5, з тим, щоб надати право Кабінету Міністрів України на базі юридичної особи публічного права «Національної суспільної телекомпанії України» створити шляхом виділу юридичну особу публічного права «Суспільне телебачення» та юридичну особу публічного права «Суспільне радіо». Окрім цього, законопроект містить новелу щодо права органів місцевого самоврядування створювати на базі обласних телекомпаній суспільне регіональне телерадіомовлення.

При цьому В.Сюмар зауважила, що Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає більш вдалим законопроект реєстр. №1357 від 10.12.2014, внесений народними депутатами - членами комітету.

Перший заступник Голови комітету Ольга Червакова звернула увагу колег на те, що в обох законопроектах відсутня норма щодо порядку інвентаризації майна, матеріальних і нематеріальних активів державних телерадіокомпаній і це викликає справедливі побоювання щодо подальшої долі цих активів у колективах, яким належить пройти процес реформування.

Член комітету Юрій Павленко зауважив, що варто запропонувати М.Томенку взяти участь у робочій групі, яка опрацьовуватиме до другого читання той проект, який проголосує парламент.

Народні депутати та присутні на засіданні представники громадських організацій, а також голова Національної телекомпанії України Зураб Аласанія, в процесі обміну думками зійшлися на тому, що треба якомога швидше ухвалити у першому читанні законопроект реєстр. №1357, а положення і зміни, пропоновані в альтернативному законопроекті (реєстр. № 1357-1) оформити в якості поправок до другого читання.

 

 

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Суспільне телебачення та радіомовлення» (щодо створення регіонального суспільного телерадіомовлення), реєстр. № 1357-1 від 23.12.2014р., внесений народним депутатом України М.Томенком), комітет вирішив:

 

         1. Рекомендувати Верховній Раді України включити зазначений законопроект до порядку денного пленарного засідання.

         2. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Суспільне телебачення та радіомовлення» (щодо створення регіонального суспільного телерадіомовлення) відхилити.

         3. Доповідачем з цього питання на засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Сюмар Вікторію Петрівну.

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Різне.

 

В.Сюмар нагадала, що на минулому засіданні комітету народні депутати розглядали Заяву комітету щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів телеканалу СТБ у зв’язку з  нападом на знімальну групу у місті Ірпіні.

О.Червакова зазначила, що всі пропозиції до заяви враховані і запропонувала підтримати Заяву комітету.

 

ЗАЯВА

Комітету Верховної Ради України

з питань свободи слова та інформаційної політики

про звернення телеканалу СТБ

 

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики розглянув звернення Приватного акціонерного товариства «Міжнародний Медіа Центр – СТБ» (телеканал СТБ) щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів телеканалу СТБ у зв’язку з  нападом на знімальну групу у місті Ірпіні  і заявляє:

Комітет висловлює глибоке занепокоєння фактом перешкоджання законній професійній діяльності знімальній групі телеканалу СТБ.
        Комітет стурбований неможливістю журналістів виконувати свої професійні обов’язки.

        Комітет вбачає у цьому ознаки порушення українського законодавства – зокрема, Закону України «Про інформацію» та Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

        Комітет наполягає на неприпустимості таких дій в демократичному суспільстві.
 

У зв’язку з цим Комітет вирішив:

 

1.  Засудити факт перешкоджання законній професійній діяльності журналістів знімальної групи телеканалу СТБ.

           2.  Запропонувати народним депутатам України, членам комітету, внести зміни до ст. 171 Кримінального Кодексу України з метою усунення прогалин та двозначних тлумачень, що дозволяють уникати покарання нападникам на українських журналістів.

3.  У відповідності до частини 3 ст. 21 Закону України  "Про комітети Верховної Ради України" надати довідкову інформацію суду щодо застосування положень ст. 171 Кримінального Кодексу та законів України «Про інформацію» і «Про телебачення і радіомовлення».

           4. Висловити своє занепокоєння фактами заборони з боку суддів  проводити телевізійні відеозйомки відкритих судових засідань.

5. Запропонувати народним депутатам України - членам комітету, взяти участь у судовому засіданні Апеляційного суду Київської області 29.12.2014 р. (м. Київ, вул. Володимирська, 15).

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Голова Комітету                                                   Вікторія СЮМАР

 

 

Секретар Комітету                                               Олена КОНДРАТЮК