Протокол № 9 від 04.02.2015

Комітет
04 лютого 2015, 10:25

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                9

 

                                                                                        4         лютого             15

 

 

      Головує:  голова комітету СЮМАР В.П.

 

 

       Присутні народні депутати України: ВИСОЦЬКИЙ С.В., ОПАНАСЕНКО О.В., СОЧКА О.О., СТЕЦЕНКО Д.О., ЧЕРВАКОВА О.В., ОНУФРИК Б.С., АБДУЛЛІН О.Р.

 

 

       Відсутні народні депутати України:  КОНДРАТЮК О.К., ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

 

       На засідання запрошені: Каплін Сергій Миколайович – народний депутат України; Береза Борислав Юхимович – народний депутат України; Закусило Мар’яна -  оглядач ТОВ «Телекритика»; Бедрицька Юліана Валеріївна - прес-секретар Духовного управління мусульман України; Бігунов-Новіков Леонід Юрійович - генеральний директор Федерації роботодавців медійної галузі України; Большакова Ольга Юріївна - голова правління Всеукраїнської громадської організації «Незалежна асоціація телерадіомовників»; Височина Любов Веніамінівна - головний юрисконсульт компанії «БігБорд»; Головенко Роман Богданович - керівник правових проектів Інституту масової інформації; Гріцак Костянтин Іванович - директор Асоціації «Телекомунікаційна палата України»; Гуріненко Віталій Миколайович - генеральний директор ТОВ «Студія Терези»; Затенко Сергій Вікторович - журналіст громадсько-політичного журналу «Вісник молодих лідерів Києва»; Іванов Валерій Феліксович - завідувач кафедри реклами та зв’язків з громадськістю Інституту журналістики київського національного університету імені Тараса Шевченка; Клітна Наталія Іванівна - віце-президент Асоціації правовласників та постачальників контенту; Коваль Ігор Валентинович - виконавчий директор Асоціації «Індустріальний Телевізійний Комітет»; Котюжинська Тетяна Григорівна - президент Асоціації медіа-юристів; Крайняк Юрій Олегович - генеральний директор юридичної компанії Jurimex; Канафоцький Михайло Омелянович - представник Української Греко-Католицької Церкви; Лазебник Максим -  керівник всеукраїнської рекламної коаліції; Ленгауер Олександр Євгенович - директор компанії «СЕС- Ukraine»; Моісеєв Павло Анатолійович - директор з правових питань ГО «Інтерньюз-Україна»; М’ясникова Катерина Андріївна - виконавчий директор Всеукраїнського громадської організації «Незалежна асоціація телерадіомовників»; Михайловський Андрій Миколайович - заступник директора з питань мовлення ТОВ «Телевізійний канал «Надія»; Омельянюк Іван Васильович - член Міжнародної асоціації цифрового ефірного телебачення DigiTag; Погорелов Олексій Валерійович - генеральний директор Української Асоціації Видавців періодичної Преси; Поліщук Оксана Миколаївна - виконавчий директор Асоціації зовнішньої реклами України; Прокопенко Олена Володимирівна - керівник напрямку взаємодії з органами державної влади та міжнародних зв’язків Асоціації журналістів, видавців і мовників християн «ново медіа»; Романюк Оксана Миколаївна - виконавчий директор ГО Інститут масової інформації; Соколенко Наталія Анатоліївна - кореспондент та ведуча Громадського радіо; Черемних Віра Миколаївна - головний редактор журналу «Журналіст України»; Шевченко Тарас Сергійович - директор Інституту Медіа Права.

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету Я.Глиняна, Л.Блищик, С.Самойленко, М.Андріуца, П.Селецький.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Про розгляд та затвердження кандидатур до Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики.

2. Про затвердження Положення про Громадську раду з питань свободи слова та інформаційної політики.

3. Про затвердження плану-графіку участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи, у щотижневих 45-хвилинних телепередачах впродовж другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

4. Про затвердження плану-графіку участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи, у прямих щотижневих трансляціях, щочетверга, у проміжку часу між 18 та 23 годинами, 45-хвилинних тематичних передач Національної радіокомпанії України впродовж другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

         5. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення (реєстр. № 1889 від 30.01.2015р., внесений народним депутатом України В.Сюмар).

         6. Проект Постанови про тимчасове призупинення акредитації журналістів та технічних працівників деяких засобів масової інформації Російської Федерації при органах державної влади України (реєстр. № 1853  від 27.01.2015р., внесений народними депутатами України І.Фріз, Б.Онуфриком).

7. Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо удосконалення захисту професійної діяльності журналістів), (реєстр. № 1630 від 25.12.2014р., внесений народними депутатами України О.Кондратюк, О.Абдулліним, О.Черваковою, М.Княжицьким та іншими).

8. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради України, її комітетів та народних депутатів України ( реєстр. № 1591 від 23.12.2014р., внесений народними депутатами України С.Заліщук, С.Лещенком та іншими).

9. Проект Постанови про заборону зовнішнього архітектурно-декоративного освітлення будівель і споруд та зовнішньої реклами в період часу з 24.00 до 6.00 (щодо заходів забезпечення економії електроенергії), (реєстр. № 1686 від 30.12.2014р., внесений народним депутатом України А.Помазановим).

         10. Різне.

10.1. Про затвердження розкладу засідань Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на II сесію Верховної Ради України VIII скликання.

10.2. Про делегування представників Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики до складу Урядового комітету з питань гуманітарного розвитку та соціальної політики.

 

 

В.Сюмар запропонувала включити в порядок денний проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо участі іноземних осіб в телеорганізаціях), (реєстр. № 1768-1 від 31.01.2015р., внесений народним депутатом України С.Капліним).

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

 

Слухали:1. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо участі іноземних осіб в телеорганізаціях), (реєстр. № 1768-1 від 31.01.2015р., внесений народним депутатом України С.Капліним).

 

Виступили: КАПЛІН С.М., БЕРЕЗА Б.Ю., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ЧЕРВАКОВА О.В., ОНУФРИК Б.С., АБДУЛЛІН О.Р., ГОЛОВЕНКО Р.Б., ШЕВЧЕНКО Т.С., КОТЮЖИНСЬКА Т.Г., БОЛЬШАКОВА О.Ю.

 

В.Сюмар нагадала, що 27 січня ц.р. комітет розглядав проект закону про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях), (реєстр. № 1768 від 15.01.2015 р., внесений народними депутатами України Левусом А.М., Висоцьким С.В., Величковичем М.Р.) і ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України за  результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу. Однак 31 січня ц.р. народним депутатом України С.Капліним зареєстрований альтернативний законопроект (реєстр. № 1768-1).

Вона наголосила, що відповідно до частини п’ятої статті 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» нам необхідно проголосувати за перегляд свого рішення від 27 січня ц.р. та одночасно розглянути законопроекти реєстр. № 1768 та реєстр. № 1768-1.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях), (реєстр. № 1768-1 від 31.01.2015р., внесений народним депутатом України С.Капліним, комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

Голосували:  за” – 0

                        проти – 3

                        утримались - 5

 

Рішення не прийнято.

 

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях) (реєстр. № 1768 від 15.01.2015р., внесений народним депутатами України А.Левусем, С.Висоцьким, М.Величковичем), комітет вирішив:

 

         1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

         2. Доручити Голові Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики В.Сюмар представляти позицію комітету під час розгляду законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

Голосували:  за” – 5

                        проти – 2

                        утримались - 1

 

Рішення прийнято.

 

 

Слухали:2. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Червакової про розгляд та затвердження кандидатур до Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

Виступили: СЮМАР В.П., ОНУФРИК Б.С., ОПАНАСЕНКО О.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши список кандидатів до Громадської ради з питань свободи слова та інформаційної політики, які надійшли від громадський організацій, комітет вирішив:

 

1. Від однієї організації, яка подала декількох претендентів до новоствореної Громадської ради з питань свободи слова та інформаційної політики, право голосу має лише один представник.

2. Запропонувати діючій Громадській раді та кандидатам розглянути подання від громадських організацій, які подали своїх представників до Громадської ради з питань свободи слова та інформаційної політики та визначитись з кількісним складом новостворюваної Громадської ради.

 

Голосували:  за” – 7

                        проти – 0

                        утримались - 1

 

         Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Червакової про затвердження Положення про Громадську раду з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

Після обговорення члени комітету доручили існуючій Громадській раді  доопрацювати проект Положення про Громадську раду з питань свободи слова та інформаційної політики та внести його на затвердження комітету.

Відповідальним від комітету визначили першого заступника голови комітету О.Червакову.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про затвердження плану-графіку участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи, у щотижневих 45-хвилинних телепередачах впродовж другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

 

Вирішили:

Розглянувши проект плану-графіку участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи, у щотижневих 45-хвилинних телепередачах впродовж другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання, комітет вирішив:

затвердити зазначений план-графік та направити його депутатським фракціям, групам та народним депутатам України, які не входять до складу жодної фракції чи групи.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про затвердження плану-графіку участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи, у прямих щотижневих трансляціях, щочетверга, у проміжку часу між 18 та 23 годинами, 45-хвилинних тематичних передач Національної радіокомпанії України впродовж другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

 

Вирішили:

Розглянувши проект плану-графіку участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи, у прямих щотижневих трансляціях, щочетверга, у проміжку часу між 18 та 23 годинами, 45-хвилинних тематичних передач Національної радіокомпанії України впродовж другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання, комітет вирішив:

 затвердити зазначений план-графік та направити його депутатським фракціям,  групам та народним депутатам, які не входять до складу жодної фракції чи групи.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали:6.  Слухали інформацію члена комітету Б.Онуфрика про проект Постанови про тимчасове призупинення акредитації журналістів та технічних працівників деяких засобів масової інформації Російської Федерації при органах державної влади України (реєстр. № 1853  від 27.01.2015р., внесений народними депутатами України І.Фріз, Б.Онуфриком).

 

Виступили: СЮМАР В.П., ГОЛОВЕНКО Р.Б.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Постанови про тимчасове призупинення акредитації журналістів та технічних працівників деяких засобів масової інформації Російської Федерації при органах державної влади України (реєстр. № 1853  від 27.01.2015р., внесений народними депутатами України І.Фріз, Б.Онуфриком), комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Постанови про тимчасове призупинення акредитації журналістів та технічних працівників деяких засобів масової інформації Російської Федерації при органах державної влади України прийняти за основу та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:7.  Слухали інформацію голові підкомітету з питань реклами О.Абдулліна про проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо удосконалення захисту професійної діяльності журналістів), (реєстр. № 1630 від 25.12.2014р., внесений народними депутатами України О.Кондратюк, О.Абдулліним, О.Черваковою, М.Княжицьким та іншими).

 

Виступили: ВИСОЦЬКИЙ С.В., СЮМАР В.П.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо удосконалення захисту професійної діяльності журналістів), (реєстр. № 1630 від 25.12.2014р., внесений народними депутатами України О.Кондратюк, О.Абдулліним, О.Черваковою, М.Княжицьким та іншими), комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:8 . Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради України, її комітетів та народних депутатів України ( реєстр. № 1591 від 23.12.2014р., внесений народними депутатами України С.Заліщук, С.Лещенком та іншими).

 

Виступили:  ОНУФРИК Б.С., АБДУЛЛІН О.Р.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради України, її комітетів та народних депутатів України ( реєстр. № 1591 від 23.12.2014р., внесений народними депутатами України С.Заліщук, С.Лещенком та іншими), комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 9. Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Абдулліна про проект Постанови про заборону зовнішнього архітектурно-декоративного освітлення будівель і споруд та зовнішньої реклами в період часу з 24.00 до 6.00 (щодо заходів забезпечення економії електроенергії), (реєстр. № 1686 від 30.12.2014р., внесений народним депутатом України А.Помазановим).

 

Виступили:  СЮМАР В.П., ОПАНАСЕНКО О.В., ОНУФРИК Б.С.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Постанови про заборону зовнішнього архітектурно-декоративного освітлення будівель і споруд та зовнішньої реклами в період часу з 24.00 до 6.00 (щодо заходів забезпечення економії електроенергії), (реєстр. № 1686 від 30.12.2014р., внесений народним депутатом України А.Помазановим), комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Постанови про заборону зовнішнього архітектурно-декоративного освітлення будівель і споруд та зовнішньої реклами в період часу з 24.00 до 6.00 (щодо заходів забезпечення економії електроенергії) відхилити.

 

Стенограма засідання комітету додається.

 

 

Голова Комітету                                                   Вікторія СЮМАР

 

Секретар Комітету                                               Олена КОНДРАТЮК