Протокол № 12 від 27.02.2015

Комітет
27 лютого 2015, 10:25

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                12

 

                                                                                          27       лютого            15

 

 

 

      Головує:  голова комітету СЮМАР В.П.

 

       Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., СОЧКА О.О., СТЕЦЕНКО Д.О., ОНУФРИК Б.С., КОНДРАТЮК О.К., АБДУЛЛІН О.Р., ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

       Відсутні народні депутати України: ВИСОЦЬКИЙ С.В.,  ОПАНАСЕНКО О.В.

 

       На засідання запрошені: Остапа Світлана Віталіївна – заступник директор, оглядач «Телекритики»; Романюк Оксана Миколаївна – виконавчий директор ГО «Інститут масової інформації.

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату комітету П.Селецький, С.Самойленко.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

         1. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних (реєстр. № 2171 від 19.02.2015р., внесений Президентом України).

2. Проект Закону про внесення змін до статті 28 Бюджетного кодексу України щодо доступу до інформації про бюджетні показники у формі відкритих даних (реєстр. № 2172 від 19.02.2015р., внесений Президентом України).

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

Слухали:1. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних (реєстр. № 2171 від 19.02.2015р., внесений Президентом України).

 

Виступили:  АБДУЛЛІН О.Р.,  КОНДРАТЮК О.К., ПАВЛЕНКО Ю.О., ОНУФРИК Б.С., ЧЕРВАКОВА О.В., СОЧКА О.О.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних (реєстр. № 2171 від 19.02.2015р., внесений Президентом України), комітет вирішив:

 

1. Включити проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних (реєстр. № 2171 від 19.02.2015р., внесений Президентом України) до порядку денного пленарного засідання другої сесії восьмого скликання.

2. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних прийняти за основу. При цьому відповідним проектом Постанови парламенту доручити Комітету доопрацювати документ, серед іншого, з урахуванням нормативних положень проекту Закону «Про відкритість використання публічних коштів» (реєстр. № 0949 від 27.11.2014), прийнятого в цілому 11 лютого ц.р.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:2. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до статті 28 Бюджетного кодексу України щодо доступу до інформації про бюджетні показники у формі відкритих даних (реєстр. № 2172 від 19.02.2015р., внесений Президентом України).

 

Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В., КОНДРАТЮК О.К., АБДУЛЛІН О.Р., ОНУФРИК Б.С., ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

Вирішили:

 

         Розглянувши проект Закону про внесення змін до статті 28 Бюджетного кодексу України щодо доступу до інформації про бюджетні показники у формі відкритих даних (реєстр. № 2172 від 19.02.2015р., внесений Президентом України), комітет вирішив:

         запропонувати Комітету з питань бюджету рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

         Різне.

 

         О.Абдуллін наголосив, що комітет має визначитися з приводу застосування Національним банком України деяких положень Закону України «Про доступ до публічної інформації». Йдеться, зокрема, про стан інформування громадськості щодо здійснюваної зазначеним банком політики рефінансування.

Після обговорення члени комітету вирішили рекомендувати керівництву Національного банку України привести прийняті ним підзаконні нормативно-правові акти та рішення, які регулюють питання оприлюднення інформації про надані банкам України кредити, у відповідність із вимогами Закону України «Про доступ до публічної інформації» та підготувати відповідний проект Постанови «Про забезпечення усебічного застосування Закону України «Про доступ до публічної інформації» при інформуванні громадськості про здійснювану Національним банком України політику рефінансування».

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

         В.Сюмар нагадала членам комітету, що 4 березня на засіданні комітету буде розглядатися Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2014 рік.

 

Голова Комітету                                                   Вікторія СЮМАР

 

 

Секретар Комітету                                               Олена КОНДРАТЮК