Протокол № 15 від 20.03.2015

Комітет
20 березня 2015, 10:25

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                15

 

                                                                                         20        березня            15

 

 

 

      Головує:  голова комітету СЮМАР В.П.

 

       Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., СОЧКА О.О., СТЕЦЕНКО Д.О., ПАВЛЕНКО Ю.О., ВИСОЦЬКИЙ С.В.

 

       Відсутні народні депутати України:  КОНДРАТЮК О.К., АБДУЛЛІН О.Р., ОНУФРИК Б.С., ОПАНАСЕНКО О.В.

 

 

       На засідання запрошені: Лещенко Сергій Анатолійович – народний депутат України; Найєм Мустафа-Масі – народний депутат України.

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету П.Селецький, С.Самойленко.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

         1. Про факт образи Головою Дніпропетровської обласної державної адміністрації Ігорем Коломойським журналіста «Радіо-Свобода» Сергія Андрушка, що мав місце 19 березня ц.р. біля офісу компанії «Укртранснафта».

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

Слухали:1. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про факт образи Головою Дніпропетровської обласної державної адміністрації Ігорем Коломойським журналіста «Радіо-Свобода» Сергія Андрушка, що мав місце   19 березня ц.р. біля офісу компанії «Укртранснафта».

Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., ВИСОЦЬКИЙ С.В. ЛЕЩЕНКО С.А., НАЙЄМ М.

 

В.Сюмар, відкриваючи засідання комітету зауважила: пізно увечері       19  березня ц.р. стався прикрий інцидент; голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації І.Коломойський у відповідь на запитання журналіста Сергія Андрушка накинувся на нього з образами та не цензурною лексикою. Голова комітету додала, що цей факт не можна залишати без реагування. Рік ми не мали конфлікту з представниками влади. Те, що сталося, є не припустимим.

 

Ю.Павленко, підтримуючи голову комітету, зауважив: наш комітет має засудити дії І.Коломойського та звернутися до Президента України щодо відставки Голови Дніпропетровської ОДА.

 

О.Червакова запропонувала від комітету ухвалити заяву, засудити дії І.Коломойського, закликати його вибачитись перед журналістом та звернутися  до Президента України з вимогою відреагувати на поведінку Голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

 

С.Лещенко підкреслив, що керівник Дніпропетровської ОДА порушив присягу державного службовця. У зв’язку з цим народний депутат  запропонував комітету звернутися до Голови Національного агентства України з питань державної служби з проханням надати оцінку діям І.Коломойського відповідно до Закону України «Про державну службу».

 

М.Наєм, в свою чергу, запропонував у зверненні до Президента України та Прем’єр-міністра України вимагати на час розслідування інциденту відсторонити І.Коломойського від займаної ним посади.  

 

Вирішили:

 

         В.Сюмар поставила на голосування пропозицію М.Найєма про відсторонення І.Коломойського від займаної посади.

 

Голосували:  за” – 2

                        проти – 0

                        утримались - 4

 

Рішення не прийнято.

 

 

          В.Сюмар поставила також на голосування наступні пропозиції членів комітету:

         1. Оприлюднити заяву Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

         2. Засудити неприпустиму поведінку Голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Ігоря Коломойського.

         3. Звернутися до І.Коломойського з вимогою принести вибачення журналісту «Радіо свобода» Сергію Андрушку.

         4. Звернутися до Президента України з проханням, дати, відповідно до повноважень оцінку неприпустимій поведінці Голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації І.Коломойського.

         5. Звернутися до Генеральної прокуратури України з проханням з’ясувати, чи вбачає Генеральна прокуратура у діях державного посадовця ознаки злочину, передбачені статтею 171 Кримінального Кодексу України щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів.

         6. Звернутися до Національного агентства України з питань державної служби з проханням дати оцінку діям Голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації І.Коломойського відповідно до Закону України «Про державну службу».

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

ЗАЯВА

Комітету Верховної Ради України

з питань свободи слова та інформаційної політики

 

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики на позачерговому засіданні 20.03.2015 р. розглянув питання щодо некоректної поведінки голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Коломойського І.В. під час спілкування з журналістом «Радіо Свобода» Сергієм Андрушком.

Комітет засуджує будь-які образливі висловлення на адресу журналістів, які працюють в інтересах всього українського суспільства, з боку державних службовців та наполягає на неприпустимості таких дій в демократичному суспільстві.

 

Комітет ухвалив рішення звернутися до:

 

1.Президента України щодо надання оцінки та впровадження конкретних заходів щодо Голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Коломойського І.В. в контексті інциденту з журналістом С.Андрушком.

2.Генеральної Прокуратури України щодо розгляду питання про те, чи мало місце у цьому випадку перешкоджання законній професійній діяльності журналіста.

3.Національного Агентства України з питань державної служби щодо надання публічного висновку стосовно того, чи мало місце в цьому випадку порушення чинного законодавства України щодо державної служби та присяги державного службовця.

 

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики  вважає, що Голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Коломойський І.В. має принести вибачення журналісту за некоректну поведінку та образливі висловлювання на його адресу.

Комітет закликає чиновників та політиків поважати роботу журналістів і зважати на те, що вони працюють в інтересах українського суспільства та української держави.

 

 

 

       

 

 

 

 

Голова Комітету                                                   Вікторія СЮМАР

 

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                               Олена КОНДРАТЮК