Протокол № 27 від 02.09.2015

Комітет
02 вересня 2015, 10:25

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

27

 

2           вересня         15

 

 

 

      Головує:  голова комітету СЮМАР В.П.

 

     Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., СТЕЦЕНКО Д.О., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ОНУФРИК Б.С., СОЧКА О.О., КОНДРАТЮК О.К., ОПАНАСЕНКО О.В., АБДУЛЛІН О.Р.

 

       Відсутні народні депутати України:  ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

      На засідання запрошені: Барах Євгеній Вікторович – перший заступник Голови агентства автомобільних доріг України; Большакова Ольга Юріївна – голова правління ГО «Східно-Європейський інститут права»; Остапа Світлана Віталіївна – заступник директора ГО «Телекритика»; Романюк Оксана Миколаївна – виконавчий директор ГО «Інститут масової інформації»; Головенко Роман Богданович – керівник правових проектів ГО «Інститут масової інформації».

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету М.Андріуца, Л.Блищик, П.Селецький, С.Самойленко, старший консультант секретаріату комітету О.Петренко.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Проект Постанови про державну підтримку публікацій, наукових, освітніх та дослідницьких програм, спрямованих на висвітлення об’єктивної та достовірної інформації щодо агресії Російської Федерації проти України (реєстр. № 2233а від 02.07.2015р., внесений народними депутатами України С.Висоцьким, А.Герасимовим).

        2. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо заборони реклами пива та слабоалкогольних напоїв), (реєстр. № 2859 від 15.05.2015р. внесений народними депутатами України Г.Кривошеєю, В.Сташуком, Л.Ємцем).

         3. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо особливостей реклами алкогольних напоїв та пива), (реєстр. № 2859-1 від 02.06.2015р., внесений народними депутатами України О.Кондратюк, О.Калгановою, М.Княжицьким та інш.)

        4. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони розміщення рекламоносіїв у межах смуги відведення автомобільних доріг загального користування (реєстр. № 2234а від 02.07.2015р., внесений Кабінетом Міністрів України).

5. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення інформаційного режиму проведення антитерористичної операції (реєстр. № 2050а  від  09.06.2015 р.,  внесений  народними  депутатами  України І.Вінником, Д.Тимчуком, В.Кривенком).

 

 

О.Кондратюк попросила зняти з розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо заборони реклами пива та слабоалкогольних напоїв), (реєстр. № 2859) та проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо особливостей реклами алкогольних напоїв та пива), (реєстр. № 2859-1).

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

 

Слухали:1. Слухали заступника голови комітету С.Висоцького про проект Постанови про державну підтримку публікацій, наукових, освітніх та дослідницьких програм, спрямованих на висвітлення об’єктивної та достовірної інформації щодо агресії Російської Федерації проти України (реєстр. № 2233а від 02.07.2015р., внесений народними депутатами України С.Висоцьким, А.Герасимовим).

 

 

Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., СЮМАР В.П., ОНУФРИК Б.С., БОЛЬШАКОВА О.Ю.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Постанови про державну підтримку публікацій, наукових, освітніх та дослідницьких програм, спрямованих на висвітлення об’єктивної та достовірної інформації щодо агресії Російської Федерації проти України (реєстр. № 2233а від 02.07.2015р., внесений народними депутатами України С.Висоцьким, А.Герасимовим), Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Постанови про державну підтримку публікацій, наукових, освітніх та дослідницьких програм, спрямованих на висвітлення об’єктивної та достовірної інформації щодо агресії Російської Федерації проти України прийняти за основу та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:2. Слухали інформацію секретаря комітету О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони розміщення рекламоносіїв у межах смуги відведення автомобільних доріг загального користування (реєстр. № 2234а від 02.07.2015р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

Виступили: ОПАНАСЕНКО О.В., СЮМАР В.П., АБДУЛЛІН О.Р., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ОНУФРИК Б.С., БОЛЬШАКОВА О.Ю.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони розміщення рекламоносіїв у межах смуги відведення автомобільних доріг загального користування (реєстр. № 2234а від 02.07.2015р., внесений Кабінетом Міністрів України), Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект відхилити.

 

 

Голосували:  за” – 8

                        проти – 0

                        утримались - 1

 

         Рішення прийнято.

 

 

Слухали:3. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення інформаційного режиму проведення антитерористичної операції (реєстр. № 2050а  від  09.06.2015 р.,  внесений  народними  депутатами  України І.Вінником, Д.Тимчуком, В.Кривенком).

 

Виступили: КОНДРАТЮК О.К., ЧЕРВАКОВА О.В.,  АБДУЛЛІН О.Р., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ОНУФРИК Б.С., БОЛЬШАКОВА О.Ю., РОМАНЮК О.М., ГОЛОВЕНКО Р.Б.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення інформаційного режиму проведення антитерористичної операції (реєстр. № 2050а  від  09.06.2015 р.,  внесений  народними  депутатами  України І.Вінником, Д.Тимчуком, В.Кривенком), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект відхилити.

 

Голосували:  за” – 8

                        проти – 0

                        утримались - 1

 

         Рішення прийнято.

 

 

 

Різне.

 

В.Сюмар зауважила, що в парламенті зареєстровано проект Закону про заборону політичної реклами (реєстр. № 2474а від 04.08.2015р., внесений народними депутатами України Є.Соболєвим, О.Березюком, О.Ляшком). Водночас вона наголосила, що головним при розгляді законопроекту визначено Комітет з питань правової політики та правосуддя.

Члени комітету запропонували звернутися до Голови Верховної Ради України В.Гройсмана з проханням переглянути це рішення та визначити наш комітет головним при розгляді цього законопроекту.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

О.Червакова повідомила, що відбулося засідання Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики на якому розглядалось питання про проведення комітетських слухань щодо впровадження цифрового мовлення в Україні.

Після обговорення народні депутати – члени комітету запропонували провести у жовтні ц.р. комітетські слухання та направити відповідні листи Міністерству інформаційної політики України та Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                   Вікторія СЮМАР

 

 

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                               Олена КОНДРАТЮК