Протокол № 30 від 07.10.2015

Комітет
07 жовтня 2015, 10:25

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                30

 

                                                                                         7            жовтня        15

 

 

 

      Головує:  голова комітету СЮМАР В.П.  

 

     Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., КОНДРАТЮК О.К., АБДУЛЛІН О.Р., ВИСОЦЬКИЙ С.В., СТЕЦЕНКО Д.О., ОНУФРИК Б.С., СОЧКА О.О., ОПАНАСЕНКО О.В.

 

       Відсутні народні депутати України:   ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

      На засідання запрошені: Шверк Григорій Аронович – народний депутат України; Севрюков Владислав Володимирович – народний депутат України; Шевчук Микола Миколайович – заступник Керівника Апарату Верховної Ради України;  Гріцак Костянтин Іванович – директор Асоціації «Телекомунікаційна палата України»; Остапа Світлана Віталіївна – заступник директора ГО «Телекритика»; Горчинська Катерина Георгіївна – головний редактор з розслідувань «Радіо «Свобода»; Ткач Михайло – журналіст програми антикорупційних розслідувань «Схеми. Корупція в деталях»; Лазаревич Кирил – оператор програми антикорупційних розслідувань «Схеми. Корупція в деталях»; Розкладай Ігор Євгенович – юрист ГО «Інститут Медіа Права».

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету М.Андріуца, Л.Блищик, П.Селецький, Я.Глиняна, С.Самойленко, старший консультант секретаріату комітету О.Петренко.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.  Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо повноважень Кабінету Міністрів України), (реєстр.     № 3147 від 18.09.2015р., внесений народними депутатами України Р.Князевичем, М.Поплавським).

2. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо вимог до реклами споживчого кредитування), (реєстр. № 2077а від 15.06.2015р., внесений народним депутатом України О.Фельдманом).

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо права споживачів на фото- і відео зйомку у місцях продажу товарів), (реєстр.  № 2099а від 17.06.2015р., внесений народним депутатом України О.Фельдманом).

4. Проект Закону про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо апаратури передавальної для радіомовлення або телебачення (реєстр.     № 2450а від 27.07.2015р., внесений Кабінетом Міністрів України).

         5. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження заходів, направлених на зменшення споживання енергетичних напоїв (реєстр. № 2470 від 24.03.2015р., внесений народними депутатами України О.Петренком, А.Романовою та інш.).                                      

         6. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції», (реєстр. № 2494а від 11.08.2015 р., внесений Кабінетом Міністрів України).

7. Різне.

 

 

В.Сюмар запропонувала включити до порядку денного питання про затримання представниками Служби безпеки України знімальної групи програми антикорупційних розслідувань «Схеми. Корупція в деталях», що виходить на «Радіо «Свобода», а також про проведення комітетських слухань щодо реформування парламентських засобів масової інформації

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Слухали:1. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо повноважень Кабінету Міністрів України), (реєстр. № 3147 від 18.09.2015р., внесений народними депутатами України Р.Князевичем, М.Поплавським).

 

Виступили:  ОНУФРИК Б.С.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо повноважень Кабінету Міністрів України), (реєстр. № 3147 від 18.09.2015р., внесений народними депутатами України Р.Князевичем, М.Поплавським), Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо повноважень Кабінету Міністрів України), (реєстр. № 3147 від 18.09.2015р., внесений народними депутатами України Р.Князевичем, М.Поплавським) прийняти за основу та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:2. Слухали інформацію секретаря комітету О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо вимог до реклами споживчого кредитування), (реєстр. № 2077а від 15.06.2015р., внесений народним депутатом України О.Фельдманом).

 

Виступили:  СЮМАР В.П., АБДУЛЛІН О.Р.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо вимог до реклами споживчого кредитування), (реєстр. № 2077а від 15.06.2015р., внесений народним депутатом України О.Фельдманом), Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо вимог до реклами споживчого кредитування) прийняти за основу.

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

В.Сюмар зауважила, що проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо права споживачів на фото- і відео зйомку у місцях продажу товарів), (реєстр. № 2099а) знімається з порядку денного у зв’язку з тим, що автор законопроекту народний депутат України О.Фельдман відкликав його.

 

 

Слухали:3. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо апаратури передавальної для радіомовлення або телебачення (реєстр. № 2450а від 27.07.2015р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.О.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо апаратури передавальної для радіомовлення або телебачення (реєстр. № 2450а від 27.07.2015р., внесений Кабінетом Міністрів України), Комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань податкової та митної політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо апаратури передавальної для радіомовлення або телебачення (реєстр. № 2450а від 27.07.2015р., внесений Кабінетом Міністрів України) прийняти за основу та в цілому.

 

Голосували:  за” – 8

                        проти – 1

                        утримались - 0

 

Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію секретаря комітету О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження заходів, направлених на зменшення споживання енергетичних напоїв (реєстр. № 2470 від 24.03.2015р., внесений народними депутатами України О.Петренком, А.Романовою та інш.).                                      

 

Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., СЮМАР В.П., ОПАНАСЕНКО О.О., ОНУФРИК Б.С., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ГРІЦАК К.І.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження заходів, направлених на зменшення споживання енергетичних напоїв (реєстр. № 2470 від 24.03.2015р., внесений народними депутатами України О.Петренком, А.Романовою та інш.), Комітет вирішив:

 

         запропонувати Комітету з питань податкової та митної політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження заходів, направлених на зменшення споживання енергетичних напоїв відхилити.

 

Голосували:  за” – 7

                        проти – 0

                        утримались - 2

 

Рішення прийнято.

 

 

Слухали:5. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції», (реєстр. № 2494а від 11.08.2015 р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

Виступили:   КОНДРАТЮК О.К.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції», (реєстр. № 2494а від 11.08.2015 р., внесений Кабінетом Міністрів України), Комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань запобігання і протидії корупції рекомендувати Верховній раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Різне.

 

В.Сюмар наголосила, що до комітету звернулась Громадська організація «Інститут медіа права» з проханням провести комітетські слухання про реформування парламентських ЗМІ, де пропонується обговорити питання реформування друкованих видань та діяльність телеканалу «Рада».

Після обговорення народні депутати України - члени комітету доручили секретаріату комітету вивчити питання щодо доцільності проведення таких слухань і на наступному засіданні доповісти членам комітету.

 

Рішення прийнято одноголосно.

В.Сюмар нагадала членам комітету, що 2 жовтня ц.р. співробітники Служби безпеки України затримали журналіста Михайла Ткача та оператора Кирила Лазаревича програми антикорупційних розслідувань «Схеми. Корупція в деталях» що виходить на «Радіо Свобода» і «UA:Першому». Вона повідомила, що на засіданні присутні Михайло Ткач, Кирил Лазаревич та керівник програми «Схеми. Корупція в деталях» Катерина Горчинська.

 

Після обговорення цього резонансного питання Комітет вирішив:

 

1. Звернутися до Генерального прокурора України з проханням взяти під особистий контроль факт перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та надати відповідну інформацію про попереднє розслідування.

2. Звернутися до Голови Служби безпеки України з проханням надати інформацію про результати внутрішнього розслідування та надати Комітету відеоматеріали затримання журналістів.

3. На наступному засіданні комітету розглянути обставини інциденту з участю представників силових відомств із залученням усіх наявних у них матеріалів справи.

4. Звернутися до Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана з проханням запросити на пленарне засідання 9 жовтня 2015 року Голову Служби безпеки України В.Грицака для інформування парламенту щодо обставин інциденту.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                                  Вікторія СЮМАР    

 

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                               Олена КОНДРАТЮК