Протокол № 45 від 11.05.2016

Комітет
11 травня 2016, 09:44

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

45

11.05.2016

 

 

 

Головує:  голова комітету СЮМАР В.П.  

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., КОНДРАТЮК О.К., СОЧКА О.О., ОПАНАСЕНКО О.В.,  ПАВЛЕНКО Ю.О., ВИСОЦЬКИЙ С.В., СТЕЦЕНКО Д.О.

Відсутні народні депутати України:  ОНУФРИК Б.С.,  АБДУЛЛІН О.Р.

На засідання запрошені:  Шверк Григорій Аронович – народний депутат України; Севрюков Владислав Володимирович – народний депутат України; Наливайко Олег Ігорович – голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Шевчук Микола Миколайович – заступник Керівника Апарату Верховної Ради України; Кармелюк Ірина Миколаївна – керівник Прес-служби Апарату Верховної Ради України; Большакова Ольга Юріївна – голова правління Всеукраїнської громадської організації «Незалежна асоціація телерадіомовників»; Розкладай Ігор Євгенович –  юрист ГО «Інститут Медіа  Права»; Остапа Світлана Віталіївна – журналіст ГО «Media Sapiens»; Коваль Ігор Валентинович – виконавчий директор Асоціації «Індустріальний телевізійний комітет»; Бутенко Вікторія – продюсер іноземних засобів масової інформації.

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко; головні консультанти секретаріату комітету М.Андріуца, Л.Блищик, С.Самойленко, старший консультант секретаріату комітету О.Петренко.

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (щодо непоширення дії Закону на друковані засоби масової інформації органів сектору безпеки і оборони), (реєстр. № 4412 від 13.04.2016р., внесений народними депутатами України Д.Тимчуком, С.Висоцьким, І.Вінником та інш.).

2. Проект Закону про особливості імплементації окремих положень законодавства Європейського Союзу щодо обігу лікарських засобів (реєстр.    № 4465 від 18.04.2016р., внесений народними депутатами України І.Сисоєнко, О.Біловолом та інш.).

3. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (щодо фінансування бюджету), (реєстр. № 4190 від 10.03.2016 р., внесений народними депутатами України  І.Вінником,           Д.Тимчуком, Т.Чорновол).

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про державну службу» (реєстр. № 4526 від 25.04.2016р., внесений Кабінетом Міністрів України).

5. Про хід підготовки робочого візиту до Донецької та Луганської областей та виїзного розширеного засідання Комітету (6-8 червня 2016 року).

6. Різне

 

В.Сюмар запропонувала розглянути питання щодо оприлюднення на сайті «Миротворець» інформації про персональні дані співробітників засобів масової інформації, які отримували акредитацію на окупованих сепаратистами територіях України.

 

В.Сюмар зазначила, що в різному Керівник Прес-служби Апарату Верховної Ради України І.Кармелюк проінформує членів комітету, щодо Положення про порядок акредитації журналістів та працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України, а також пропозиції щодо внесення змін до Положення про порядок акредитації журналістів, працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України.

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

Слухали:1. Слухали інформацію секретаря комітету О.Кондратюк про проект Закону про особливості імплементації окремих положень законодавства Європейського Союзу щодо обігу лікарських засобів (реєстр. № 4465 від 18.04.2016р., внесений народними депутатами України І.Сисоєнко, О.Біловолом та інш.).

Виступили: СЮМАР В.П., ОПАНАСЕНКО О.В., ЧЕРВАКОВА О.В.,

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про особливості імплементації окремих положень законодавства Європейського Союзу щодо обігу лікарських засобів (реєстр. № 4465 від 18.04.2016р., внесений народними депутатами України І.Сисоєнко, О.Біловолом та інш.), комітет вирішив:

 

1.Запропонувати Комітету з питань охорони здоров’я рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні рекомендувати Верховній Раді України законопроект прийняти за основу, за умови виключення з законопроекту розділів 8 та 10.

2.Представляти думку комітету під час розгляду цього законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради України буде секретар Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Кондратюк О.К.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали:2. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (щодо фінансування бюджету), (реєстр. № 4190 від 10.03.2016 р., внесений народними депутатами України  І.Вінником, Д.Тимчуком, Т.Чорновол).

 

Виступили:   КОНДРАТЮК О.К.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (щодо фінансування бюджету), (реєстр. № 4190 від 10.03.2016 р., внесений народними депутатами України  І.Вінником, Д.Тимчуком, Т.Чорновол), комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань бюджету рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (щодо фінансування бюджету), (реєстр. № 4190 від 10.03.2016 р., внесений народними депутатами України  І.Вінником, Д.Тимчуком, Т.Чорновол) прийняти за основу та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

Слухали:3. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про державну службу» (реєстр. № 4526 від 25.04.2016р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

Виступили: КОНДРАТЮК О.К., СОЧКА О.О., ПАВЛЕНКО Ю.О.,    СЕВРЮКОВ В.В., ШВЕРК Г.А., НАЛИВАЙКО О.І., БОЛЬШАКОВА О.Ю.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про державну службу» (реєстр. № 4526 від 25.04.2016р., внесений Кабінетом Міністрів України), комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу за виключенням пункту 3, який стосується внесення змін до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів».

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали:4. Слухали інформацію члена комітету Ю.Павленко про хід підготовки робочого візиту до Донецької та Луганської областей та виїзного розширеного засідання Комітету (6-8 червня 2016 року).

 

Виступили:  СЮМАР В.П., КОНДРАТЮК О.К., ЧЕРВАКОВА О.В., СОЧКА О.О., БЛИЩИК Л.І.

 

Ю.Павленко запропонував членам комітету в рамках виїзного засідання до Донецької та Луганської областей відвідати місто Сєверодонецьк і місто Лисичанськ Луганської області та місто Краматорськ і місто Слов’янськ Донецької області. Поспілкуватися з владою та журналістами, нагородити їх грамотами Верховної Ради України та подяками Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики до Дня журналіста, а також відвідати обласне телебачення.

В.Сюмар зазначила, що на виїзному засіданні необхідно розглянути питання про проблеми роботи акредитованих журналістів в зоні АТО, діяльність місцевих засобів масової інформації та покриття українських телерадіоканалів на Донбасі, а також побувати на об’єктах Концерну РРТ в Краматорську, Слов’янську, Лисичанську і Сєверодонецьку та обговорити з  очільниками військово-цивільних адміністрацій нагальні проблеми інформаційної безпеки.

 

Після обговорення народні депутати України – члени комітету вирішили:

 

1. Провести 5-7 червня 2016 року виїзне засідання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики в Донецькій та Луганській областях.

 

2. Доручити Ю.Павленку та секретаріату комітету до наступного засідання комітету підготувати програму виїзного засідання комітету та узгодити всі організаційні питання.

 

Слухали: 5. Слухали інформацію заступника голови комітету С.Висоцького про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (щодо непоширення дії Закону на друковані засоби масової інформації органів сектору безпеки і оборони), (реєстр. № 4412 від 13.04.2016р., внесений народними депутатами України Д.Тимчуком, С.Висоцьким, І.Вінником та інш.).

 

Виступили: КОНДРАТЮК О.К., ОПАНАСЕНКОО.В., В.СЮМАР, ПАВЛЕНКО Ю.О., ШВЕРК Г.А., НАЛИВАЙКО О.І., РОЗКЛАДАЙ І.Є.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (щодо непоширення дії Закону на друковані засоби масової інформації органів сектору безпеки і оборони), (реєстр. № 4412 від 13.04.2016р., внесений народними депутатами України Д.Тимчуком, С.Висоцьким, І.Вінником та інш.), комітет вирішив:

 

1.Рекомендувати авторам законопроекту відкликати законопроект про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (щодо непоширення дії Закону на друковані засоби масової інформації органів сектору безпеки і оборони).

2. При Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики створити робочу групу, разом з авторами доопрацювати цей законопроект та перевнести його.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 6. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Червакової про оприлюднення на сайті «Миротворець» інформації щодо персональних даних співробітників засобів масової інформації, які отримували акредитацію на окупованих сепаратистами територіях України.

 

Виступили:  СЮМАР В.П., ОПАНАСЕНКО О.В., КОНДРАТЮК О.К., СОЧКА О.О., ПАВЛЕНКО Ю.О., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ШВЕРК Г.А., БУТЕНКО В., ОСТАПА С.А.

 

О.Червакова поінформувала членів комітету, що на сайті «Миротворець» де збирають дані про донбаських сепаратистів та іноземних громадян, які їх підтримували, був оприлюднений перелік персональних даних журналістів, які отримували так звану «акредитацію» в сепаратиському угрупуванні «ДНР». При цьому сайт «Миротворець» звинувачує всіх журналістів у співпраці із сепаратистами. Вона додала, що публікація на сайті «Миротворець» викликала бурхливу реакцію журналістів.

О.Червакова заявила, що це є порушенням законодавства України і запропонувала від комітету підготувати відповідну заяву.

 

Після обговорення члени комітету вирішили прийняти заяву.

 

Заява Комітету Верховної Ради України

з питань свободи слова та інформаційної політики

 

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 11.05.2016 р. розглянув звернення українських журналістів щодо публікації на сайті «Миротворець» персональних даних тих представників засобів масової інформації, які отримували акредитацію на окупованих територіях на Сході України, та щодо співпраці згаданих журналістів з терористами і незаконному перетині кордону.

Члени комітету вважають неприпустимим порушення права на захист персональних даних та, відповідно, публікацію персональних даних журналістів на сайті «Миротворець» та закликає сайт і відповідні органи влади забезпечити дотримання норм закону.

Ми висловлюємо занепокоєння, що такі дії можуть наразити на небезпеку журналістів, які висвітлюють події на Сході країни і яких публічно, де факто, звинуватили у співпраці з терористами. Подібні висновки можуть робити лише відповідні служби, спираючись на доказову базу.

 Натомість зараз українська влада має зробити все можливе, аби забезпечити право журналістів на безпеку та професійну діяльність.

 Заяви окремих народних депутатів, висловлених у зв'язку з публікацією на  сайті «Миротворець», щодо більш жорсткого контролю за інформаційною сферою, комітет вважає їх особистою позицією і наголошує, що держава Україна робить все можливе для імплементації європейського законодавства та правил в частині демократичних стандартів, члени комітету лишаються відданими принципам свободи слова, відтак, будуть і надалі гарантувати журналістам їх право на журналістську діяльність. 

 Комітет вважає за необхідне провести дискусію за участі різних сторін щодо гарантій безпеки журналістів, які висвітлюють події на Сході Україні, та запросити на неї народного депутата Антона Геращенко.

Комітет вважає за необхідне звернутись до правоохоронних органів щодо перевірки викладеної інформації про співпрацю журналістів із зазначеного списку з терористами та незаконність їх перебування на окупованих територіях.

 

Слухали: 7. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про розгляд проекту Положення про Громадську раду Парламентських кореспондентів при Прес-службі Апарату Верховної Ради України, а також пропозиції щодо внесення змін до Положення про порядок акредитації журналістів, працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України.

 

Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В., КАРМЕЛЮК І.М.

 

Керівник Прес-служби Апарату Верховної Ради України Ірина Кармелюк представила народним депутатам України Положення про Громадську раду Парламентських кореспондентів при Прес-службі Апарату Верховної Ради України та пропозицій щодо внесення змін до Положення про порядок акредитації журналістів, працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України.

 

В.Сюмар попросила членів комітету вивчити проект Положення про Громадську раду Парламентських кореспондентів при Прес-службі Апарату Верховної Ради України та пропозиції щодо внесення змін до Положення про порядок акредитації журналістів, працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України і до наступного засідання комітету підготувати відповідні пропозиції.

 

Стенограма засідання комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР    

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК