ІСТОРИЧНА ДОВІДКА

 

про Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації у шостому скликанні парламенту

(грудень 2007 – грудень 2012 рр.)

 

 Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації створено Постановою Верховної Ради України «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України шостого скликання» №4 – VІ від 4 грудня 2007 року. У додатку до зазначеної Постанови парламент визначив предмети відання комітетів та Спеціальної комісії Верховної Ради України з питань приватизації.

До компетенції Комітету з питань свободи слова та інформації були віднесені питання:

-державної політики у сфері інформації;

-свободи слова;

-права громадян на інформацію;

-електронних засобів комунікації,

-друкованих засобів масової інформації;

-висвітлення діяльності Верховної Ради України;

-реклами (комерційної, соціальної, політичної);

-призначення на посади та звільнення з посад, що пов’язані з предметом відання.

 

 

  Постановою №25 - ІV від 26 грудня 2007 року «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України шостого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації» Головою Комітету була обрана народний депутат України Герман Ганна Миколаївна від фракції Партії регіонів, а також обрані:першим заступником голови Комітету – Шевченко Андрій Віталійович від фракції «Блок Юлії Тимошенко», заступником голови  комітету - Голуб Олександр Володимирович від фракції Комуністичної партії України, Секретарем Комітету - Стець Юрій Ярославович від фракції Блоку «Наша Україна - Народна самооборона».

До складу Комітету ввійшло дванадцять народних депутатів, що репрезентували практично всі парламентські фракції.

Абдуллін Олександр Рафкатович (фракція “Блок Юлії Тимошенко”);

Баграєв Микола Георгійович (фракція “Блок Юлії Тимошенко”;

Бондаренко Олена Анатоліївна (фракція Партії  регіонів);

Вакарчук Станіслав  Іванович (фракція Блоку «Наша Україна - Народна самооборона»);

Кондратюк Олена Костянтинівна (фракція “Блок Юлії Тимошенко”) ;

Ландік Володимир Іванович (фракція Партії  регіонів);

Прутнік Едуард  Анатолійович (фракція Партії  регіонів);

Уколов Віктор Олександрович (фракція “Блок Юлії Тимошенко»)

На засіданні комітету 27 грудня 2007 року була затверджена структура Комітету у складі чотирьох підкомітетів:

пілкомітет з питань вільного доступу громадян до інформації та  контролю за діяльністю органів влади в інформаційному просторі;

        підкомітет з питань друкованих засобів масової інформації та Інтернету;

підкомітет з питань телебачення і радіомовлення;

підкомітет з питань реклами.

На цьому засіданні були обрані голови підкомітетів. Зокрема, члени Комітету вирішили обрати:

ЛАНДІКА Володимира Івановича – головою підкомітету з питань вільного доступу громадян до інформації та контролю за діяльністю органів влади в інформаційному просторі;

        УКОЛОВА Віктора Олександровича – головою підкомітету з питань друкованих засобів масової інформації та Інтернету;

        ВАКАРЧУКА Святослава Івановича – головою підкомітету з питань телебачення та радіомовлення;

        КОНДРАТЮК Олену Костянтинівну    головою   підкомітету з питань реклами.

Відповідно до п. 2, ст. 37 Закону України “Про Комітети Верховної Ради України» персональний склад  підкомітетів  визначився так:

 

Підкомітет з питань вільного доступу громадян до інформації та контролю за діяльністю органів влади в інформаційному просторі

1.Уколова Віктора Олександровича

2.Шевченка Андрія Віталійовича

Підкомітет з питань друкованих засобів масової інформації та Інтернету

1.Голуба Олександра Володимировича

2.Шевченка Андрія Віталійовича

 

Підкомітет з питань телебачення та радіомовлення

1.Бондаренко Олену Анатоліївну

2.Ландіка Володимира Івановича

3.Кондратюк Олену Костянтинівну

4.Стеця Юрія Ярославовича

5.Абдулліна Олександра Рафкатовича

6.Прутніка Едуарда Анатолійовича

7.Баграєва Миколу Георгійовича

 

Підкомітет з питань реклами

 

        1.Бондаренко Олену Анатоліївну

2.Вакарчука Святослава Івановича

3.Стеця Юрія Ярославовича

4.Баграєва Миколу Георгійовича

 

Постановою Верховної Ради України № 365 – VІ від 8 вересня 2008 року парламент вніс зміни до розділу 1 Постанови Верховної Ради України від 26 грудня 2007 року і обрав членом комітету народного депутата - члена фракції Партії регіонів Федуна Олексія Леонідовича.

16 грудня 2008 року Верховна Рада України відповідно до пункту 1 частини другої статті 81 Конституції України постановила припинити достроково повноваження народного депутата України Вакарчука Святослава Івановича, обраного у багатомандатному загальнодержавному окрузі, виборчий блок політичних партій «Блок «Наша Україна – Народна самооборона» у зв’язку з особистою заявою про складання ним депутатських повноважень. (Постанова ВРУ № 664- VІ від 16.12.2008 р.)

13 лютого 2008 року  Комітет обрав (протокол №4) головою підкомітету з питань телебачення і радіомовлення  Бондаренко Олену Анатоліївну.

 

13 березня 2010 року  Розпорядженням  №109 Голови Верховної Ради України  Герман Ганна Миколаїна була звільнена з посади Голови Комітету з питань свободи слова та інформації у зв’язку з достроковим припиненням повноважень народного депутата( пункт 1 статті 4 Закону України «Про статус народного депутата)

 

13 квітня 2010 року Постановою «Про внесення змін до деяких постанов Верховної Ради України щодо кількісного  та персонального складу комітетів Верховної Ради України шостого скликання( №2117- VІ) Верховна Рада України задовольнила заяву Народного депутата  України Прутніка Едуарда Анатолійовича  обрала його членом Комітету з питань національної безпеки і оборони, увільнивши від обов’язків члена Комітету з питань свободи слова та інформації.

13 травня 2010 року  Верховна рада обрала членом комітету народного депутата  Муца Ореста Павловича (фракція Партії регіонів (Постанова ВРУ № 2177- VІ).

23 вересня 2010 року головою Комітету був обраний народний депутат Шевченко Андрій Віталійович (Постанова ВРУ №2550- VІ). Він очолював Комітет до січня 2012 року.

13 січня 2012 року Верховна Рада України Ухвалила Постанову( № 4332 - VІ ) «Про відкликання Шевченка А.В. з посади голови Комітету Верховної Ради України  з питань свободи слова та інформації» у зв’язку з незадовільною роботою на цій посаді. А 13 квітня ц.р. Рішенням Верховної Ради України ( Постанова ВРУ № 4657- VІ) народний депутат А.В.Шевченко був увільнений від обов’язків члена Комітету з питань свободи слова та інформації і обраний членом Комітету  з питань правової політики.

 

23 лютого 2012 року Верховна Рада Обрала головою Комітету  народного депутата Стеця Юрія Ярославовича, увільнивши його від обов’язків секретаря Комітету.

Отже, на завершення скликання у складі Комітету працювало 11 народних депутатів.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку