Анонси подій

Перейти до розділу
20 березня 10:00
20 березня 2024 року відбудеться чергове засідання Комітету посилання...
18 березня 14:29
На фронті загинув медійник Петро Цурукін докладніше
07 березня 13:02
Реакція Комітету з питань свободи слова на затримання медійників видання "Українська правда" докладніше
23 лютого 14:32
Оголошення для інститутів громадянського суспільства! докладніше
16 лютого 11:12
З Днем військового журналіста! докладніше
02 лютого 15:20
Засудження репортажу журналіста суспільного мовника Німеччини ZDF Арміна Кьорпера докладніше
24 січня 10:20
Журналістка видання «Накипіло» Анна М’ясникова отримала поранення внаслідок удару росії по Харкову 23 січня 2024 року докладніше
19 січня 15:28
Привітання Комітету з питань свободи слова колективу Суспільного мовлення докладніше
18 січня 12:03
Знімальна група "Крим.Реалії" потрапила під артилерійський обстріл у районі Роботино докладніше
18 січня 09:54
Офіційна позиція Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова щодо атак на журналістів докладніше
05 січня 11:18
10 січня відбудеться лекція голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова докладніше
23 грудня 10:48
Ведучий «24 Каналу» Олексій Печій використав відрядження на саміт Європейської ради та залишився за кордоном докладніше
18 вересня 2019, 18:28

Комітет: належна реалізація професійних прав журналістів є головною запорукою забезпечення свободи слова в Україні

 

Саме такий підхід, без перебільшення, став лейтмотивом засідання Комітету 18 вересня 2019 року. Цьому посприяла присутність у порядку денному низки резонансних питань, зокрема – щодо шляхів подальшого забезпечення прав акредитації журналістів при Верховній Раді України, про звернення громадського руху «Чесно» з приводу погроз народного депутата України Олександра Ковальова на адресу журналістів цього руху, тощо. Дотичними до цих розглядів є й розглянуті цього дня питання про обрання голови підкомітету з питань захисту прав та свобод журналістів і працівників засобів масової інформації (ним став народний депутат України, секретар Комітету Сергій Швець)

та про оновлення складу Громадської ради при Комітеті.

Своїми міркуваннями щодо забезпечення прав акредитованих журналістів і працівників засобів масової інформації на здійснення їх професійної діяльності у будинку Верховної Ради України з присутніми на засіданні поділилися керівник Прес-служби Апарату Верховної Ради України Ірина Кармелюк та представник Управління державної охорони України Михайло Ільїн.

Було озвучено низку пропозицій присутніх на засіданні Комітету журналістів. Вирішення існуючих на даний час проблем, які стали підставою для численних нарікань з боку як представників мас-медіа, так і працівників Апарату на недосконалість діючої процедури акредитації та доступу до засідань парламенту, лежить в площині удосконалення положення про акредитацію (Прес-службою запропоновано відповідний проект, який вирішено доопрацювати з урахуванням пропозицій всіх зацікавлених сторін) та інших нормативно-правових документів, що діють у цій сфері. Йшлося також про необхідність суттєвого оновлення технічних засобів забезпечення доступу до приміщення парламенту. Остаточно поставити крапку в цих питаннях народні депутати – члени Комітету мають намір на наступному засіданні.

Попри відсутність народного депутат України Олександра Ковальова розгляд звернення Громадського руху «Чесно» з приводу погроз парламентарія на адресу журналістів проходило вельми різнобічно та емоційно. З цього приводу висловилися присутні на засіданні представники руху, інші журналісти: підсумком обговорення стало прийняття консолідованої пропозиції членів Комітету, сформульованої його Головою: звернутися із закликом щодо цивілізованого вирішення подібних конфліктів в інтересах справи до всіх без винятку народних депутатів України дев’ятого скликання; відповідного листа за підписом керівництва Комітету з етичною оцінкою подій, що стали підставою для розгляду, буде направлено на електронні поштові скриньки парламентаріїв.

Нагадаємо, що конфлікт, про який ідеться , виник після того, як журналісти зафіксували факт «кнопкодавства» з боку народного депутата, а потім звернулися до нього з проханням прокоментувати такі його дії. Після публікації новини про «кнопкодавство» парламентарій підійшов до журналістів, аби висловити свої претензії. Розцінивши ці висловлювання як погрози, рух «Чесно» звернувся з метою захисту журналістів спершу до правоохоронних органів (відкрито кримінальне провадження за статтею 345-1 Кримінального кодексу України), а відтак і до Комітету з питань свободи слова. У своєму зверненні до Комітету рух «Чесно» заявляє також про те, що й надалі має намір захищати свободу слова та засади підзвітності й відкритості тих чи інших дій представників влади.

Обговоривши питання щодо оновлення складу Громадської ради при Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова, народні обранці погодилися з пропозицією її очільника про самооновлення; відповідно до чинного Положення про Громадську раду воно має відбутися шляхом персонального самовизначення її членів, які представляють той чи інший сегмент громадського сектору, щодо доцільності продовження своєї роботи при Комітеті. Як відомо, Громадська рада має дорадчий голос у питаннях законотворчої діяльності, тож необхідність такого самовизначення пов’язана насамперед зі змінами у питаннях предмета відання Комітету.

Змінами предмета відання Комітету було зумовлене й рішення щодо перенаправлення звернення з пропозиціями про захист прав журналістів і працівників реформованих друкованих ЗМІ на державну підтримку їх редакцій за належністю – до новоствореного Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Комітет визначив розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на жовтень ц.р. Засідання заплановано провести 9, 16 та 30 жовтня.

Насамкінець Голова Комітету Нестор Шуфрич привітав колег та присутніх на засіданні журналістів з важливою подією – прийняттям Верховною Радою України Постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми та шляхи їх вирішення». Після завершення засідання з цього приводу відбулася робоча нарада за участі народних депутатів України – членів Комітету та працівників секретаріату.