Засідання 19 червня 2019 року було присвячене попередньому розгляду Комітетом окремих законопроектів; на обговорення було також винесено остаточний текст роз’яснення норм чинного законодавства України у зв’язку зі звільненням голови Національної ради Юрія Артеменка і призначенням членом Національної ради Володимира Горковенка.

Зокрема, було розглянуто проект Закону про внесення змін до Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» щодо опублікування офіційних документів органів державної влади та органів місцевого самоврядування (реєстраційний № 10241 від 23 квітня 2019 року), що став приводом для обміну думками щодо стану законодавчого регулювання у сфері висвітлення діяльності зазначених органів загалом.

Внесений народним депутатом України Сергієм Шаховим законопроект, головним з розгляду якого є Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики, спрямовано на надання можливості органам державної влади та органам місцевого самоврядування публікувати нормативно-правові акти в друкованих засобах масової інформації, визначених цими органами, крім тих органів, які зобов’язані публікувати свої офіційні документи в офіційних друкованих виданнях, визначених статтею 1 зазначеного Закону. З цією метою пропонується прийняти нову редакцію його статті 22.

З огляду на фрагментарність запропонованих змін, взявши до уваги висловлені парламентаріями думки та висновок Головного науково-експертного управління, Комітет рекомендував парламенту за наслідками розгляду в першому читанні відправити законопроект № 10241 на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

Відбувся також розгляд внесеного народним депутатом України Сергієм Капліним проекту Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за рекламу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (реєстраційний № 10336 від 28 травня 2019 року), головним з розгляду якого визначено Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Метою запропонованих змін є боротьба з рекламою наркотичних засобів, психотропних речовини або їх аналогів через запровадження кримінальної відповідальність для осіб, які займаються такою рекламою, в тому числі – шляхом розміщення у громадських місцях, на фасадах будинків чи деінде написів щодо інтернет-сайтів, номерів телефонів продавців небезпечної продукції. Винних у подібних злочинах пропонується карати позбавленням волі на строк від п’яти до семи років, а при рецидивах – від семи до десяти років.

Після аналізу запропонованих змін в частині, що стосується предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, парламентарії вирішили направити профільному Комітетові висновок з пропозицію рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду у першому читанні зазначений законопроект відхилити.

Потім Комітет повернувся до започаткованого на попередньому засіданні розгляду звернення першого заступника голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольги Герасим’юк щодо надання роз’яснення норм чинного законодавства України у зв’язку зі звільненням голови Національної ради Юрія Артеменка і призначенням членом Національної ради Володимира Горковенка. Після обговорення допрацьований упродовж минулих двох тижнів текст роз’яснення було вирішено затвердити з урахуванням змін і доповнень, запропонованих народними депутатами України - членами Комітету.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

10 квітня 2024 14:29
03 квітня 2024 11:44
25 березня 2024 13:45
20 березня 2024 16:09
20 березня 2024 15:47
20 березня 2024 15:46
18 березня 2024 14:29
07 березня 2024 13:02
23 лютого 2024 14:32
16 лютого 2024 11:12