Комітет на засіданні 13 березня ц.р. у присутності членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, представників медійних громадських організацій, журналістів, у відповідності до вимог статті 16 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» розглянув звіт Національної ради за 2018 рік.

Відкриваючи засідання, Голова Комітету Вікторія Сюмар зауважила, що вбачає серйозну проблему в тому, що за останні чотири роки звіти Національної ради жодного разу не розглядалися на пленарному засіданні Верховної Ради України. З огляду на те, що Нацрада визначає стратегію розвитку вітчизняного телебачення і радіо, є відповідальною за інформаційну безпеку, звіти регулятора повинні  бути у фокусі уваги парламенту.

Ми пройшли за ці роки непростий шлях, немало зроблено для зміцнення інформаційної безпеки, для забезпечення плюралізму всередині країни, нам вдалося змінити інформаційний простір, зауважила В.Сюмар, але наразі залишається невирішеною проблема монополізації ринку цифрового ефірного телебачення провайдером з непрозорою структурою власності ТОВ «Зеонбуд». Після відключення аналогового мовлення заручником монополії «Зеонбуду» став державний Концерн РРТ, який через борги ТОВ «Зеонбуд», не має коштів на виплату заробітної плати персоналу та оплату електроенергії. Концерн попередив Уряд, що змушений буде 18 березня виключити всі передавачі.

Голова Національної ради Юрій Артеменко, доповідаючи звіт, погодився, що цілеспрямоване доведення до банкрутства державного стратегічного підприємства, «матиме величезний вплив на виборний процес», але «складно змусити монополіста виконувати свої зобов’язання», - заявив очільник Національної ради.

Юрій Артеменко в числі пріоритетів, над яким працювала впродовж минулого року Національна рада назвав розбудову інфраструктури мовлення у зоні проведення Операції Об’єднаних сил, розбудову нового сектору місцевого мовлення у форматі «мовлення громад», який наразі нараховує 74 мовників. В активі регулятора проведення першого конкурсу в столиці України на цифрове радіомовлення. Потужним і дієвим інструментом в арсеналі регулятора стало право штрафувати порушників вимог інформаційного законодавства.

Важливим досягненням звітному періоді очільник Нацради вважає те, що нарешті вдалося запустити «ще кволу, але потенційно потужну систему моніторингу», спроможну одночасно сканувати 80 каналів, розпізнавати обличчя мовців, фіксувати емоції, переводити аудіо в текстовій варіант, тощо.

В процесі обговорення звіту народний депутат член Комітету Ю. Павленко акцентував увагу членів Національної ради на відсутності оперативної, передбаченої законодавством реакції регулятора на порушення мовниками виборчого законодавства, зокрема, права кандидатів на розміщення реклами.

Народні депутати почули зауваження до Звіту громадської ради при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики, які висловила член ГР Налалія Клітна.

В оприлюдненому на веб-ресурсах звіті Національної ради відображена інформація про реалізацію завдань, визначених Планом розвитку національного телерадіпростору, про виконання контрольних функцій, зокрема, проведені планові і позапланові перевірки мовників, про результати ліцензійної діяльності, про роботу з міжнародними інституціями, тощо. У документі виокремлені завдання, які Національна рада визначила для себе пріоритетними у 2019 році. Це насамперед спільна з Комітетом робота над системним законопроектом про аудіовізувальні послуги; моніторинг телерадіомовлення щодо виконання мовних квот і квот європейського продукту; розвиток радіаційної інфраструктури – радіомереж Суспільного мовлення, мереж військово-патріотичного мовлення, мовлення громад; розбудова телекомунікаційної інфраструктури, інфраструктури телерадіомовлення у прикордонних областях України, моніторинг телерадіопростору стосовно неприпустимості пропаганди органів держави-агресора, заперечення територіальної цілісності України, розпалювання ворожнечі, поширення фейкових новин; продовження співробітництва з міжнародними і регіональними організаціями з питань медіа-регулювання; подальший розвиток двосторонніх контактів із регуляторними органами країн-членів ЄС і Східного партнерства; співпраця регулятора з галузевими об’єднаннями, громадськими організаціями, науковцями щодо вироблення правил із поширення медіа інформації, яка може шкодити дитячій аудитор.

У підсумку обговорення Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2018 рік за результатами розгляду на пленарному засіданні взяти до відома.

Відеоогляд засідання Комітету можна переглянути за посиланням.


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 березня 2024 13:45
20 березня 2024 16:09
20 березня 2024 15:47
20 березня 2024 15:46
18 березня 2024 14:29
07 березня 2024 13:02
23 лютого 2024 14:32
16 лютого 2024 11:12
02 лютого 2024 15:20
24 січня 2024 10:20