Анонси подій

Перейти до розділу
20 березня 10:00
20 березня 2024 року відбудеться чергове засідання Комітету посилання...
18 березня 14:29
На фронті загинув медійник Петро Цурукін докладніше
07 березня 13:02
Реакція Комітету з питань свободи слова на затримання медійників видання "Українська правда" докладніше
23 лютого 14:32
Оголошення для інститутів громадянського суспільства! докладніше
16 лютого 11:12
З Днем військового журналіста! докладніше
02 лютого 15:20
Засудження репортажу журналіста суспільного мовника Німеччини ZDF Арміна Кьорпера докладніше
24 січня 10:20
Журналістка видання «Накипіло» Анна М’ясникова отримала поранення внаслідок удару росії по Харкову 23 січня 2024 року докладніше
19 січня 15:28
Привітання Комітету з питань свободи слова колективу Суспільного мовлення докладніше
18 січня 12:03
Знімальна група "Крим.Реалії" потрапила під артилерійський обстріл у районі Роботино докладніше
18 січня 09:54
Офіційна позиція Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова щодо атак на журналістів докладніше
05 січня 11:18
10 січня відбудеться лекція голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова докладніше
23 грудня 10:48
Ведучий «24 Каналу» Олексій Печій використав відрядження на саміт Європейської ради та залишився за кордоном докладніше
04 жовтня 2018, 16:04

Про загрозу поширення мови ворожнечі, запобігання насильству щодо мас-медіа та необхідність ефективної протидії нападам на журналістів під час виконання ними своїх професійних обов’язків

 

На засіданні 3 жовтня 2018 року Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики відбулося всебічне обговорення однієї з найпроблемніших на сьогодні тем суспільного життя, до якого парламентарії вже зверталися неодноразово – обставин та наслідків численних резонансних конфліктів, пов’язаних з перешкоджанням професійній діяльності журналістів-розслідувачів. Особлива увага цього разу було приділено нещодавнім подіям, слідство щодо яких нині здійснюється правоохоронними органами – нападу на знімальну групу ГО «Стоп корупції», що стався 11 вересня ц.р. на території ДП «Лідіївське» (філії ТОВ СП «Нібулон») у селищі Лідіївка Миколаївської області, нападу в прямому ефірі на кореспондентку телеканалу «NewsONE» Дарину Білеру та незаконнному тиску на журналіста Інтернет- видання «Страна UA» і спробі його вербування (у цьому звинувачено співробітника Служби безпеки України).

Перед засіданням Комітету виконавчий директор ГО «Інститут масової інформації» (ІМІ) Оксана Романюк роздала народним депутатам і запрошеним інформацію щодо порушень свободи слова в Україні, зібрану цією громадською організацією за вісім місяців поточного року. Згідно з цими даними, у 23 регіонах нашої держави експерти ІМІ зафіксували 168 таких випадків, в тому числі 67 перешкоджань законній професійній діяльності журналістів. На другій позиції (24 випадки) задокументовані погрози і залякування журналістів. Третє місце (22 випадки) у цьому ганебному «рейтингу» посіли побиття і напади на журналістів під час виконання професійних обов’язків.

Це далеко не повна картина. Зрештою, до цієї статистики поки що не включені інциденти, які розглядалися на засіданні Комітету 3 жовтня 2018 року. Це вже згадані вище резонансний напад 11 вересня 2018 року на знімальну групу Громадської організації «Стоп корупції» на території ДП «Лідіївське» (філії ТОВ СП «Нібулон») у селищі Лідіївка Миколаївської області, побиття у прямому ефірі журналістки телеканалу «NewsONE» Дарини Білери, яка 17 вересня вела репортаж з під стін Генеральної прокуратури, де відбувалася акція протесту, а також кількаденної давності побиття п’яними молодиками знімальної групи «Надзвичайних новин» телеканалу ICTV, яка патрулювала з поліцією столичні дороги на предмет виявлення нетверезих водіїв (про це присутнім на засіданні повідав представник зазначеного телеканалу Василь Остапенко).

Запрошена на засідання Комітету журналістка ГО «Стоп корупції» Христина Кришиха повідомила, що до Лідіївки з оператором приїхала на звернення місцевих мешканців, які скаржилися на рейдерське захоплення їхніх земель. Одначе спроби знімальної групи з’ясувати: на підставі яких документів тутешня філія ТОВ СП «Нібулон» використовує паї селян, обернулися для журналістів шестигодинним полоном. Невідомі особи заблокували знімальну групу заблокували вантажівками поблизу офісу підприємства, напали на оператора, пошкодили техніку, вимагаючи віддати флеш-карти із відзнятим матеріалом (де, окрім іншого, зафіксовано, як директор підприємства утікає від камери).

Два наряди поліції, які прибули на виклик журналістів, безпорадно спостерігали за протиправними зухвалими діями кількох десятків молодиків характерної зовнішності. Коли потерпілі журналісти врешті-решт звернулися до присутніх на місці події представників Національної поліції із заявою щодо перешкоджання законній професійній діяльності знімальної групи, поліцейські відмовилися приймати їхню заяву.

Подібне небажання виконувати прямі обов’язки з охорони громадського порядку представники поліції продемонстрували, за словами запрошених на засідання Комітету представників мас-медіа, і під час акції протесту та нападу на кореспондента телеканалу «NewsONE» Дарину Білеру. Присутній на засіданні генеральний продюсер телеканалу NewsOne Василь Голованов пообіцяв передати відео з підтвердженням цього звинувачення, аби правоохоронці могли ідентифікувати співробітників, які уникали виконання свого обов’язку, та покарати їх.

Журналіст «Надзвичайних новин» Едуард Остапенко (телеканал ICTV) також акцентував увагу членів Комітету на тому, що київські  поліцейські під час під час спільного патрулювання з журналістами також спокійно спостерігали за діями п’яної компанії молодиків-порушників, які напали на цих журналістів.

Наведені під час обговорення факти, на думку члена Комітету Юрія Павленка, інших учасників обговорення, є неприпустимими та потребують принаймні дисциплінарного  розслідування. І це, переконані народні депутати, також є приводом для того, аби звернутися до Міністерства внутрішніх справ із пропозицією належним чином обговорити проблему спільно з Комітетом.

Присутній на засіданні Комітету заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції Степан Довгунь поінформував депутатів, що за фактами нападу на журналістів, перешкоджання їхній діяльності, які мали місце у с. Лідіївка на Миколаївщині, порушено два провадження. Наразі проводяться слідчі дії.  Завершується розслідування побиття Христини Білери.

Представник Київської міської прокуратури Олександр Авдієнко підтвердив, що людині, яка вдарила журналістку, оголошено підозру, яку було кваліфіковано за частиною першою статті 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання професійній журналістській діяльності). За кілька тижнів, після проведення призначеної судово-медичної експертизи, справу буде передано до суду. Слід зазначити: останні слова прокурора викликали здивування у потерпілої, котра заявила, що після побиття одразу поїхала до судово-медичного експерта і давно має його висновок на руках.

Підсумовуючи непросту дискусію, Голова Комітету Вікторія Сюмар зауважила, що Комітет і надалі триматиме на контролі справи перешкоджання журналістській діяльності. Вона підтримала висловлену Юрієм Павленком та іншими народними депутатами України пропозицію невідкладно провести парламентські слухання з питань безпеки діяльності журналістів в Україні; це пропонується зробити шляхом внесення необхідних змін до раніше підготовленого членами Комітету проекту Постанови Верховної Ради України про проведення парламентських слухань.

Питання про спроби тиску співробітника Служби безпеки України на журналіста Інтернет-видання «Страна UA» Комітет розглянув у закритому режимі.

На засідання було також розглянуто проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розповсюдження соціальної реклами на телебаченні і радіо (реєстраційний № 8616 від 16 липня 2018 року). Цей внесений народним депутатом України Вікторією Сюмар документ, головним з розгляду якого визначено Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики,  розроблено з метою врегулювання низки актуальних питань, пов’язаних з розповсюдженням зазначеної реклами. З цією метою пропонується внести зміни до законів України «Про телебачення і радіомовлення», «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» (в частині надання цьому органу повноважень надавати висновок про відповідність змісту соціальної реклами вимогам чинного законодавства, застосовувати санкції до телерадіоорганізацій у разі порушення цих вимог), а також до Закону України «Про рекламу» (щодо чіткого відокремлення соціальної реклами у теле- і радіопередачах від інших програм).

Під час розгляду було взято до уваги думку Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, який вважає, що законопроект матиме вплив на показники бюджету. Тобто, у разі прийняття відповідного закону до 15 липня 2019 року він може вводитися в дію не раніше 1 січня 2020 року, а після 15 липня 2019 року – не раніше 1 січня 2021 року.

За результатами попереднього розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розповсюдження соціальної реклами на телебаченні і радіо в першому читанні за основу.