Анонси подій

Перейти до розділу
20 березня 10:00
20 березня 2024 року відбудеться чергове засідання Комітету посилання...
18 березня 14:29
На фронті загинув медійник Петро Цурукін докладніше
07 березня 13:02
Реакція Комітету з питань свободи слова на затримання медійників видання "Українська правда" докладніше
23 лютого 14:32
Оголошення для інститутів громадянського суспільства! докладніше
16 лютого 11:12
З Днем військового журналіста! докладніше
02 лютого 15:20
Засудження репортажу журналіста суспільного мовника Німеччини ZDF Арміна Кьорпера докладніше
24 січня 10:20
Журналістка видання «Накипіло» Анна М’ясникова отримала поранення внаслідок удару росії по Харкову 23 січня 2024 року докладніше
19 січня 15:28
Привітання Комітету з питань свободи слова колективу Суспільного мовлення докладніше
18 січня 12:03
Знімальна група "Крим.Реалії" потрапила під артилерійський обстріл у районі Роботино докладніше
18 січня 09:54
Офіційна позиція Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова щодо атак на журналістів докладніше
05 січня 11:18
10 січня відбудеться лекція голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова докладніше
23 грудня 10:48
Ведучий «24 Каналу» Олексій Печій використав відрядження на саміт Європейської ради та залишився за кордоном докладніше
19 квітня 2018, 11:52

Комітет обговорив з представниками індустрії можливості урізноманітнення форматів суспільного мовлення

 

18 квітня Комітет у присутності членів Наглядової ради, топ-менеджерів ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» розглянув комплекс питань, пов’язаних із завершення структурних реформ та діяльністю Суспільного мовника у частині комунікацій із владними інститутами України.

Голова правління ПАТ НСТУ Зураб Аласанія, інформуючи народних депутатів, зауважив, що наразі шлях реформування компанії пройдено на 60 відсотків. Зокрема, у визначені терміни – до початку квітня ц.р. – проведена оптимізація кадрового потенціалу. НСТУ скоротила понад 3100 співробітників колишніх ОДТРК, НСТУ та НРКУ. Виплати при звільненні такої кількості людей суттєво позначились на бюджетних видатках компанії. Відтак суспільному мовнику через вихідні виплати та суттєве недофінансування із державного бюджету нічим сплачувати послуги операторів, які транслюють сигнал 28 каналів мовлення НСТУ. Компанія, за словами Зураба Аласанії, станом на квітень заборгувала Концерну РРТ понад 63 мільйони гривень за надані послуги з транслювання сигналу і сьогодні змушена ставити питання про відключення аналогових передавачів, які досі забезпечували їй найбільше в Україні покриття наземним ефірним аналоговим мовлення. Грошей на виробництво контенту у Суспільного немає.

Жвава дискусія між членами Комітету, представниками Наглядової ради, членами правління НСТУ розгорнулася довкола шляхів врегулювання проблеми висвітлення в ефірах Суспільного діяльності влади, зокрема і роботи народних депутатів, які згідно із положеннями статті 18 Закону України «Про статус народного депутата», мають право на безоплатні виступи з питань депутатської діяльності у прямому ефірі на радіо або у режимі прямого ефіру (до 10 хвилин в місяць) та в прямому ефірі або у режимі прямого ефіру на телебаченні (до 20 хвилин в місяць) у медіа, засновником (співзасновником) яких виступають органи державної влади, організації або установи, що фінансуються повністю або частково за рахунок коштів державного бюджету.

Голова Комітету Вікторія Сюмар зауважила, що вона ініціювала відкликання законопроекту № 7395 щодо врегулювання колізії у Законах України «Про статус народного депутата» та  «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» з тим, аби надати можливість НСТУ напрацювати та запропонувати формати мовлення, які б зняли цю проблему.

Присутній на засіданні Комітету народний депутат України від мажоритарного округу № 120 Ярослав Дубневич висловив принципову незгоду депутатів-мажоритарників з редакційною політикою керівництва НСТУ, яке за словами Дубневича, категорично заборонило регіональним філіям надавати ефір народним депутатам України, чим порушує вимоги статті 18 Закону «Про статус народних депутатів».

Відповідальний за суспільно-політичний напрям діяльності член правління ПАТ НСТУ Роман Вінтонів поінформував Комітет, що НСТУ найближчим часом запропонує народним депутатам у дні їх роботи в округах дискусійний 30 хвилинний формат спілкування із аудиторією виборців у прямому ефірі.

Комітет взяв до уваги це, а також інформацію щодо намірів керівництва НСТУ зустрітися з депутатськими фракціями у Верховній Раді Україні для узгодження позицій та запевнив, що боротиметься за виконання Закону» Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» у частині фінансування діяльності НСТУ при перегляді Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» .

Під час розгляду, поряд з обговоренням формату участі в програмах НСТУ представників органів влади та місцевого самоврядування, народних депутатів України, інших офіційних осіб, уникнення так званої «джинси», було також наголошено на необхідності урізноманітнення контенту, посилення його інформаційної складової, аналітичного вмісту в програмах та новинних блоках, які стосуються висвітлення подій на Сході України, в зоні триваючого конфлікту та інформаційної агресії з боку Росії. Враховуючи ж формат самого обговорення, заснованого на уникненні будь-якого втручання парламентаріїв у редакційну політику компанії, учасники розмови дійшли згоди, що форму суспільного діалогу в інтересах усього суспільства, зокрема й у частині вдосконалення законодавчого регулювання сфери суспільного мовлення, доцільно використовувати надалі.

На засіданні 18 квітня 2018 року Комітет розглянув також питання про звернення головного редактора Комунального підприємства «Редакція газети «Каховська зоря» Жанни Кисельової щодо незавершення процесу реформування друкованого засобу масової інформації – газети «Каховська зоря». Гостя з Херсонщини поінформувала присутніх на засіданні комітету про бюрократичні перепони, які загальмували реформування популярного в місті Каховці та Каховському районі видання на засадах, визначених чинним Законом України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

За результатами розгляду вирішено підготувати та опублікувати заяву Комітету з даного питання, а також звернутися до Каховської районної ради Херсонської області з пропозицією про завершення процесу реформування друкованого засобу масової інформації «Каховська зоря» згідно з нормами профільного Закону.

Було розглянуто також звернення Міністра інформаційної політики України Юрія Стеця щодо пропозицій, отриманих Міністерством від видавництв України, про сприяння у виданні готових текстів книг текстів книг, збірок, буклетів, іншої друкованої продукції патріотичної тематики. Зазначені пропозиції присутнім презентував Державний секретар Міністерства Артем Біденко. Парламентарії висловили підтримку ініціативі видавців та Міністерства; а інформацію щодо її подальшої реалізації взяли до відома.