Серед винесених на чергове  засідання Комітету 4 квітня 2018 року Комітет першим розглянув проект Закону про внесення зміни до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» (щодо протидії ворожій пропаганді та покращення інформаційного забезпечення громадян України, постраждалих внаслідок воєнних дій, місцем проживання яких є територія Донецької та Луганської областей, де органи державної влади України здійснюють свої повноваження), реєстраційний № 8114 від 13 березня 2018 року, внесений народними депутатами України Віталієм Курилом, Артуром Герасимовим, Антоном Геращенком, Наталією Веселовою, Максимом Єфімовим, Олегом Ляшком.

Попри певні критичні зауваження, парламентарії за результатами розгляду все ж підтримали законопроект. Вирішено рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу з наступним доопрацювання окремих положень на етапі другого читання.

Відбувся розгляд проекту Закону України про внесення змін до окремих законів України щодо доступу до правосуддя (в інформаційних справах), реєстраційний № 8139 від 15 березня 2018 року, внесеного народними депутатами України Вікторією Сюмар, Оленою Кондратюк, Олександром Абдулліним, Іриною Подоляк, Олександром Опанасенком, Ольгою Черваковою, Валерією Заружко. Законопроектом передбачається насамперед мінімізувати фінансові перешкоди в процесі реалізації права на доступ до публічної інформації при поданні адміністративного позову щодо захисту цього права, оскарженні судового рішення у відповідній судовій справі, а також у разі ініціювання примусового виконання відповідного судового рішення. Окрім того, документ стосується аспектів, які впливають на вирішення питань громадського (в тому числі антикорупційного) контролю органів державної влади та місцевого самоврядування.

Для досягнення зазначених цілей пропонується, по-перше, значно знизити ставку судового збору за подання адміністративного позову щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності у частині доступу до публічної інформації, по-друге – скасувати сплату авансового внеску для примусового виконання рішення суду про надання доступу до публічної інформації.

За результатами розгляду прийнято рішення направити профільному Комітетові Верховної Ради України з питань правової політики правосуддя висновок про те, що в частині, яка стосується предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, зазначений законопроект може бути рекомендований до прийняття Верховною Радою України в першому читанні за основу та в цілому.

Внесений народним депутатом України Наталією Веселовою проект Закону України про особливості забезпечення права на інформацію громадянам України, які перебувають на тимчасово окупованій території, реєстраційний № 7534 від 1 лютого 2018 року, спрямовано на забезпечення права на інформацію громадянам України, які перебувають на тимчасово окупованій території або на території, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. Для цього пропонується визначити шляхи та особливості надання інформаційних послуг, визначити суб’єктів, які цьому сприятимуть, встановити права цих суб’єктів та обмеження, пов’язані з тимчасовою окупацією, тощо.

З огляду на декларативність, нечіткість і суперечливість запропонованих юридичних механізмів реалізації поставлених завдань проект не знайшов підтримки парламентаріїв. За результатами розгляду в частині, що стосується предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, прийнято рішення направити профільному Комітетові Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин   висновок з пропозицією повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Чимало критичних зауважень було висловлено і в процесі обговорення проекту Закону про внесення змін до статті 18 Закону України «Про Суспільне телебачення та радіомовлення України» (щодо висвітлення діяльності органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб в засобах масової інформації України), реєстраційний № 6681 від 11 липня 2017 року. Цей внесений внесений народними депутатами України Максимом Бурбаком та Миколою Федоруком законопроект стосується можливостей кожного парламентарія, а також посадовців органів державної влади і місцевого самоврядування інформувати громадян про свою роботу. Річ у тім, що відповідно до нового Закону України «Про Суспільне телебачення та радіомовлення України» зазначені особи не мають права на безкоштовні виступи на телебаченні, яким вони користувалися раніше, до появи суспільного мовлення. Проектом № 6681 запропоновано внести зміни до Закону з тим, аби надати переліченим особам можливість таких виступів у прямому ефірі НСТУ.

Зваживши всі «за» і «проти», члени Комітету прийняли принципове рішення рекомендувати Верховній Раді України відхилити законопроект про внесення змін до статті 18 Закону України «Про Суспільне телебачення та радіомовлення України» (щодо висвітлення діяльності органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб в засобах масової інформації України).

За дорученням Голови Верховної Ради України Андрія Парубія Комітет розглянув звернення головних редакторів популярних газет «Сільські вісті» та «Україна молода» Василя Сподаренка і Михайла Дорошенка у зв’язку з відмовою регіонального відділення Фонду державного майна України в місті Києві продовжити дію договору оренди приміщень у державному видавництві «Преса України» (проспект Перемоги, 50), які редакція газети «Сільські вісті» займала ще з часу введення у дію цього комплексу у 1960 році, а газета «Україна молода» – з часу заснування видання, тобто з 1991 року.

Комітет заслухав та обговорив аргументи головних редакторів обох видань, взявши до відома й запевнення директора видавництва «Преса України» Сергія Мельника стосовно зацікавленості підприємства в тому, аби редакції «Сільських вістей» та «України молодої», що є профільними орендарями, і надалі безперешкодно працювали у приміщенні «Преси України». В підсумку ухвалено рішення звернутися до Фонду державного майна України з рекомендацією зважити на високу суспільну місію, яку виконують ці україномовні видання та вирішити питання щодо продовження договорів оренди для редакій.

Комітет обговорив також непросту ситуацію щодо імовірного перешкоджання професійній діяльності журналістів телеканалу ZIK. В розмові взяли участь як представники колективу телевізійників, так і учасники пікетів біля редакційних приміщень, а також представники правоохоронних органів. Йшлося про необхідність проведення належного розслідування інцидентів, про які повідомили їх учасники, оцінку фактів, а також пошук компромісу на засадах забезпечення високих демократичних стандартів. За наслідками розгляду Комітет прийняв рішення залишити справу на контролі.

На засіданні було обговорено також звернення громадської активістки Валентини Мурашової з пропозиціями щодо удосконалення окремих положень чинних законів України в сфері реклами (в контексті унеможливлення/запобігання шахрайству/обману або зловживанню довірою осіб з використанням реклами). Взявши до відома висловлені у зверненні зауваги, парламентарії погодилися з пропозицією про потребу в імплементації законодавчих запобіжників проти недобросовісної реклами. Було також підтримано пропозицію заступника Голови Комітету Олександра Опанасенка щодо створення робочої групи для напрацювання відповідних законодавчих пропозицій.

Розгляд питання про процедурне рішення стосовно проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення реклами лікарських засобів, медичних виробів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації (реєстраційний № 8136 від 15 березня 2018 року) вирішено перенести на наступне засідання.

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

10 квітня 2024 14:29
03 квітня 2024 11:44
25 березня 2024 13:45
20 березня 2024 16:09
20 березня 2024 15:47
20 березня 2024 15:46
18 березня 2024 14:29
07 березня 2024 13:02
23 лютого 2024 14:32
16 лютого 2024 11:12