Анонси подій

Перейти до розділу
20 березня 10:00
20 березня 2024 року відбудеться чергове засідання Комітету посилання...
18 березня 14:29
На фронті загинув медійник Петро Цурукін докладніше
07 березня 13:02
Реакція Комітету з питань свободи слова на затримання медійників видання "Українська правда" докладніше
23 лютого 14:32
Оголошення для інститутів громадянського суспільства! докладніше
16 лютого 11:12
З Днем військового журналіста! докладніше
02 лютого 15:20
Засудження репортажу журналіста суспільного мовника Німеччини ZDF Арміна Кьорпера докладніше
24 січня 10:20
Журналістка видання «Накипіло» Анна М’ясникова отримала поранення внаслідок удару росії по Харкову 23 січня 2024 року докладніше
19 січня 15:28
Привітання Комітету з питань свободи слова колективу Суспільного мовлення докладніше
18 січня 12:03
Знімальна група "Крим.Реалії" потрапила під артилерійський обстріл у районі Роботино докладніше
18 січня 09:54
Офіційна позиція Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова щодо атак на журналістів докладніше
05 січня 11:18
10 січня відбудеться лекція голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова докладніше
23 грудня 10:48
Ведучий «24 Каналу» Олексій Печій використав відрядження на саміт Європейської ради та залишився за кордоном докладніше
22 березня 2018, 10:32

21 березня 2018 року Комітет здійснив обговорення законопроектів та аналіз актуальних проблем суспільства, які впливають на стан інформаційної сфери

 

Одне з важливих завдань Комітету – бути парламентським майданчиком для обговорення та аналізу актуальних проблем суспільства, які впливають на стан інформаційної сфери.

На цьому Голова Комітету Вікторія Сюмар наголосила на засіданні 21 березня 2018 року під час обговорення звернення ГО «Агентство журналістських досліджень» щодо обшуків у компанії «YouControl». Саме обговорення, в якому разом з парламентаріями взяли участь топ-менеджери і юристи зазначеної компанії, повноважні представники Служби безпеки України та Генеральної прокуратури, громадські активісти, стосувалося насамперед господарської діяльності на ринку Інтернет-послуг. Водночас в кінцевому підсумку результати цієї діяльності, на думку деяких експертів, позначаються на забезпеченні права доступу до публічної інформації у формі відкритих даних.

Беручи до уваги обставини справи, яка стала підставою для звернення громадськості до Комітету, народні депутати утрималися від прийняття рекомендаційного рішення. Разом з тим було досягнуто згоди щодо необхідності подальшого вивчення ситуації, яка призвела до конфлікту на ринку Інтернет-технологій, залишивши справу на контролі Комітету.

Під час засідання розглянуто й інші питання, які значною мірою виходять за межі предмета відання Комітету. Серед них – обговорення звернення голови правління ПАТ «НСТУ» Зураба Аласанії до Голови Верховної Рад України Андрія Парубія щодо трансляції Кубка Світу FIFA 2018. Звернення керівника суспільного мовника стосувалося проблеми здійснення трансляцій, які можуть бути використані з пропагандистською метою країною-агресором, на території якої проводяться резонансні футбольні змагання.

За результатами обговорення Комітет вирішив направити Голові Верховної Ради України звернення, у якому рекомендувати поставити на найближчому засіданні Верховної Ради України проект Закону України про внесенні змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо інформаційної безпеки та протидії пропаганді держави-агресора (реєстраційний № 7299 від 16 листопада 2017 року). Цим проектом Національній суспільній компанії України передбачається надати право не здійснювати трансляцію заходу, в тому числі спортивного або розважального, проведення якого відбувається на території держави-агресора та/або держави-окупанта, якщо така трансляція може містити елементи пропаганди та нести загрозу інформаційній безпеці України.

З неабияким інтересом було сприйняте присутніми на засіданні й повідомлення директора Програми USAID РАДА, представника міжнародної ініціативи «Відкритий парламент» Ігоря Когута. Він поінформував про діяльність робочої групою з питань законотворчої відкритості, яка працює над поширенням найкращих практик відкритості парламентських процесів. Було озвучено конкретні пропозиції стосовно участі Комітету, працівників Апарату Верховної Ради у заходах, які відбуватимуться в рамках ініціативи, щодо налагодження діалогу між парламентаріями і журналістською спільнотою в пошуку шляхів подальшого розвитку законодавства у сфері медіа, забезпечення високих стандартів журналістики, утвердженні свободи слова. Було вирішено напрацювати надалі рекомендації Комітету із зазначених питань.

Прийнято також інші рішення, що є важливими в контексті представницької участі членів Комітету в суспільно значимих подіях і заходах. Зокрема, народному депутатові України Григорію Шверку доручено представляти Комітет у проведенні Другої міжнародної конференції «Дні електронних комунікацій України», яка проходитиме з 31 травня по 3 червня 2018 року. Учасниками цього масштабного заходу стануть підприємці у галузі телекомунікацій та в медіа-сфері, які планують обговорити низку актуальних питань своєї діяльності та напрацювати стратегії для їх вирішення.

Було також розглянуто законопроекти, головними з розгляду яких визначено інші комітети. Серед них – проект Закону України про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо посилення гарантій права працівника на приватність та таємницю кореспонденції), реєстраційний № 8037 від 14 лютого 2018 року. Цей внесений народним депутатом України Володимиром Мисиком законопроект спрямовано на посилення гарантій захисту права працівника на повагу до приватного життя і таємницю кореспонденції з урахуванням міжнародних стандартів та практики Європейського суду з прав людини.

Під час обговорення парламентарії, загалом позитивно оцінюючи заявлену мету, висловили низку критичних зауважень щодо ризиків, які в разі прийняття законопроекту можуть призвести до невиправданого обмеження доступу до суспільно необхідної інформації. За результатами розгляду було прийнято рішення направити профільному Комітетові Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення висновок про те, що в частині, яка стосується предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, зазначений законопроект доцільно відхилити.

Комітет розглянув також внесений народними депутатами України Сергієм Власенком, Оленою Ледовських, Альоною Шкрум та іншими проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання відносин у сфері державної служби (реєстраційний № 7528 від 25 січня 2018 року).

Метою зазначеного проекту Закону є забезпечення комплексної реалізації вимог чинного Закону України «Про державну службу» та приведення певних нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом шляхом внесення до них відповідних змін і доповнень.

За результатами розгляду вирішено підтримати ухвалення законопроекту № 7528 у першому читанні за основу в частині пропонованих змін до Законів «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» з тим, аби в процесі підготовки до другого читання усунути деякі колізії, закладені в прикінцевих положеннях документа.

Розгляд внесеного народними депутатами України Олегом Медуницею, Ігорем Лапіним, Юрієм Тимошенком та іншими проекту Закону про особливості провадження гастрольно-концертної діяльності особами, які беруть участь у видовищних заходах на території держави-агресора та на тимчасово окупованій території України (реєстраційний № 8085 від 1 березня 2018 року), вирішено відкласти надалі.