Ще до початку чергового засідання 15 листопада 2017 року було зрозуміло, що «найгарячішим» у порядку денному має стати розгляд питання про перешкоджання професійній діяльності журналістів Радіо «Свобода»; фігурантами цієї справи, як відомо зі ЗМІ, є також охоронці засновника і очільника малопопулярної в Україні організації «Український вибір» політика і бізнесмена Віктора Медведчука. Власне, так і сталося. Гостроти розмові додала присутність на засіданні соратника В. Медведчука по «Українському вибору», опозиційного парламентарія Василя Німченка. Для участі в засіданні прибули також представники Головного слідчого управління Національної поліції України та Київської міської прокуратури № 9.

Відомий в Україні журналіст знімальної групи програми «Схеми: корупція в деталях» (проект «Радіо Свобода») Михайло Ткач поінформував присутніх на засіданні про обставини інциденту, під час якого на нього та оператора Кирила Лазаревича, власне, напали з наміром перешкодити зйомці у публічному місці. Версію нападаючої сторони озвучив народний депутат В. Німченко. Представники Національної поліції та прокуратури поінформували про відкриття кримінального розслідування інциденту. В його обговоренні прозвучало немало уточнюючих запитань. Народні депутати України Вікторія Сюмар, Ольга Червакова, Сергій Висоцький та інші торкнулися широкого кола проблем, так чи інакше пов’язаних з даним інцидентом. Присутні на засіданні представники громадськості засвідчили свою зацікавленість у належному захисті професійних прав журналістів, насамперед – у ретельному і результативному розслідуванні фактів, про які йшлося.

Наслідком обговорення стало рішення взяти хід цього розслідування на контроль Комітету. На наступному засіданні Комітет має намір повернутися до розгляду питання. Підсумовуючи розмову, головуюча Вікторія Сюмар наголосила також на тому, що розгляд інциденту може служити ще одним аргументом на користь неабиякої актуальності проведення запланованих Комітетом парламентських слухань щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

На засіданні було розглянуто внесений народним депутатом України Вадимом Рабіновичем проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період з виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (реєстраційний № 7048 від 29 серпня 2017 року).

Цей законопроект, головним з розгляду якого визначено Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики, спрямовано на усунення перешкод у висвітленні зазначених виборчих кампаній та на запобігання можливим зловживанням з боку власників засобів масової інформації. З цією метою до законів України «Про інформацію», «Про телебачення та радіомовлення», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про вибори Президента України», Про вибори народних депутатів України», «Про місцеві вибори» пропонується внести зміни щодо запровадження на час виборів переходу права управління засобами масової інформації до їх трудових колективів. Цю вимоги пропонується не поширювати на ЗМІ, єдиним засновником (власником) яких є партії - суб’єкти виборчого процесу. Законопроектом також пропонується встановити, що порядок такого переходу та здійснення такого управління визначаються Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

З урахуванням висловлених парламентаріями критичних зауважень та висновків експертів Комітет рекомендував Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні зазначений законопроект відхилити.

Розглянувши законопроект про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» щодо розподілу коштів, виділених для державної підтримки кінематографії, реєстраційний №7178 від 5 жовтня 2017 року, внесений народними депутатами України Вікторією Сюмар, Миколою Княжицьким, Григорієм Шверком, Оленою Кондратюк, Комітет вирішив запропонувати головному Комітету з питань культури і духовності рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні зазначений законопроект прийняти за основу.

А от проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо обов’язкового подання народним депутатом інформації про перебування за кордоном та зменшення фінансового забезпечення народного депутата у випадку відсутності на пленарному засіданні (реєстраційний № 7194 від 10 жовтня 2017 року, внесений народним депутатом України Сергієм Капліним) не знайшов підтримки парламентаріїв. Прийнято рішення направити профільному Комітетові  з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України висновок в частині, що стосується предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, з пропозицією рекомендувати Верховній Раді України направити зазначений проект на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 11:04
23 квітня 2024 14:32
23 квітня 2024 12:20
10 квітня 2024 14:29
03 квітня 2024 11:44
25 березня 2024 13:45
20 березня 2024 16:09
20 березня 2024 15:47
20 березня 2024 15:46
18 березня 2024 14:29