Попереду – виїзне засідання в Одесі, проведення парламентських слухань та чималий обсяг вже заявлених і нових законодавчих ініціатив

 

На першому з початку нової сесії парламенту засіданні Комітету, яке відбулося 6 вересня 2017 року під головуванням Вікторії Сюмар, парламентарії прийняли рішення щодо двох законопроектів – у сфері правової політики та державного будівництва.

Так, проект Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення стосовно невиконання вимог законодавства щодо організації та забезпечення захисту інформації (реєстраційний № 6711 від 13 липня 2017 року) розроблено з метою законодавчого забезпечення невідкладних заходів з нейтралізації загроз кібербезпеці держави, що є особливо актуальним нині, з огляду на інформаційну агресію з боку РФ. Внесений Кабінетом Міністрів України законопроект стосується відповідальності посадовців за невиконання вимог законодавства щодо організації та забезпечення технічного і криптографічного захисту інформації, вимога щодо захисту якої встановлена законом.

За результатами розгляду проекту Закону № 6711 вирішено направити профільному Комітетові Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності висновок про те, що в частині, яка стосується предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, зазначений законопроект може бути рекомендований до прийняття Верховною Радою України в першому читанні за основу.

Аналогічне рішення також прийняте також стосовно проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо громадянства осіб, яким надано допуск до державної таємниці, а також осіб, які претендують на зайняття або обіймають посади в органах державної влади чи органах місцевого самоврядування (реєстраційний № 6658 від 29 червня 2017 року). Цей законопроект внесений народними депутатами України Оленою Сотник, Вікторією Войціцькою Андрієм Журжієм, Ігорем Луценком та іншими (всього п'ятнадцять парламентаріїв). Головним з розгляду є Комітет Верховної Ради України з питань з питань національної безпеки і оборони.

Перше на час нової сесії засідання Комітету стало також майданчиком для обміну думками з широкого кола питань, які стосуються завдань Комітету у період сьомої сесії восьмого скликання, його внеску у захист інформаційного простору України та здійснення реформ. Серед іншого, йшлося про участь у прийнятті законодавчих актів, спрямованих на протидію інформаційним диверсіям, зокрема контрабанді пропагандистських видань різного штибу, на розкол українського суспільства та розпалювання ворожнечі, поширення антидержавної ідеології. Було наголошено на необхідності прийняття нового закону про висвітлення діяльності органів влади засобами масової інформації (чинний безнадійно застарів), прискорення розгляду кількох першочергових законопроектів у сфері реклами, реєстрації базового законопроекту про аудіовізуальні послуги, який сповна відповідатиме сучасним вимогам та викликам часу.

Парламентарії також затвердили кандидатури представників до складу Організаційного комітету Українського форуму з управління Інтернетом (IGF-UA), який  відбудеться у столиці 6 жовтня 2017 року. Комітет представлятимуть Заступник голови Комітету Олександр Опанасенко та голова підкомітету з питань телебачення та радіомовлення, друкованих засобів масової інформації, інформаційних агентств та Інтернету Дмитро Стеценко.

Комітет також визначився з датою проведення парламентських слухань  на тему: «Безпека журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи вирішення» – 1 листопада 2017 року. Підготовлено відповідний проект Постанови Верховної Ради України.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 12:20
10 квітня 2024 14:29
03 квітня 2024 11:44
25 березня 2024 13:45
20 березня 2024 16:09
20 березня 2024 15:47
20 березня 2024 15:46
18 березня 2024 14:29
07 березня 2024 13:02
23 лютого 2024 14:32