Засідання 7 червня 2017 року розпочалося з обговорення резонансного питання: за дорученням Голови Верховної Ради України Андрія Парубія Комітет у межах своїх повноважень розглянув звернення колективу Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво» щодо рейдерського захоплення приміщення видавництва у Києві  по вулиці Богдана Хмельницького, 51а.

Директор установи Алла Киридон поінформувала Комітет, що напередодні травневих свят 27 квітня невідомі особи здійснили це захоплення за класичною рейдерською схемою. Колектив опинився на вулиці, працівники установи вже більше місяця не мають доступу до робочих місць. Майно та величезні і унікальні архівні фонди перебувають під загрозою знищення.

Рейдери прикривали свої дії рішенням Господарського суду міста Києва від 18 січня 2016 року, який задовольнив позов комунального підприємства «Київжитлоспецексплуатація» про виселення Державного підприємства «Всеукраїнське спеціалізоване видавництво «Українська енциклопедія» імені М.П. Бажана» з відповідних нежитлових приміщень за борги у сумі 798827 гривень. Проте Державна наукова установа «Енциклопедичне видавництво» наразі не може нести відповідальність за боргами Державного підприємства «Всеукраїнське спеціалізоване видавництво «Українська енциклопедія» імені М.П.Бажана» та Головної редакції Зводу пам’яток історії та культури України при видавництві «Українська енциклопедія», бо досі не завершена робота ліквідаційної комісії, яка триває аж з квітня 2013 року. Через це ні активи, ні зобов’язання з правонаступництва, пояснила директор, очолюваній нею установі досі не передані у визначений законом спосіб. Ця ситуація унеможливила укладання нового договору оренди приміщення, яке, до речі, мало бути передано з комунальної у державну власність згідно з Указом Президента України №7/2015 від 12 січня 2015 року.

Чому Державний комітет телебачення і радіомовлення України, якому підпорядковане «Енциклопедичне видавництво», за три роки не спромігся завершити процес реорганізації? Хто і чому блокував цей процес?

Присутній на засіданні Перший заступник Голови Держтелерадіо України Богдан Червак поінформував членів Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, що напередодні Державний комітет поновив роботу ліквідаційної комісії і видав гарантійний лист на забезпечення погашення боргів. Щоправда, нині для цього бракує грошей.

Запрошені на засідання комітету представники департаменту комунальної власності Київської міської державної адміністрації запевнили депутатів, що у разі погашення заборгованості Київська міська рада готова буде розглядати питання оренди приміщення.

За підсумками обговорення Комітет ухвалив рішення звернутися до Кабінету Міністрів України щодо необхідності врегулювання проблеми завершення юридичних процедур з припинення державного підприємства «Всеукраїнське державне спеціалізоване видавництво «Українська енциклопедія» імені М. П. Бажана» і Головної редакції Зводу пам’яток історії та культури України при видавництві «Українська енциклопедія» імені М. П. Бажана» та передачі на баланс «Енциклопедичного видавництва» активів і зобов’язань ліквідованих підприємств, забезпечення доступу працівників Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво» до робочих місць у приміщенні по вулиці Богдана Хмельницького, 51а та забезпечення  виконання Указу Президента України «Питання підготовки та видання Великої Української енциклопедії» №7/2015 від 12.01.2015року.

Відповідні звернення Комітет вирішив скерувати до Київських міської державної адміністрації та міської ради.

На засіданні 7 червня 2017 року відбувся також розгляд низки законопроектів, серед них – про внесення змін до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» (щодо розповсюдження продукції друкованих засобів масової інформації державною мовою), реєстраційний № 1237 від 4 грудня 2014 року. Цей внесений Юрієм Бубликом, Олегом Осуховським, Андрієм Іллєнком, Олександром Марченком, Михайлом Головком, Юрієм Левченком та Сергієм Рудиком законопроект, головним з розгляду якого визначено Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики, спрямований на розширення застосування державної мови в засобах масової інформації.

Учасники обговорення вказали на недоліки проекту та необхідність додаткового уточнення й обґрунтування окремих його положень. За підсумками розгляду прийнято рішення повернути законопроект № 1237 на доопрацювання суб’єктам права законодавчої ініціативи.

Також на засіданні йшлося про поданий народними депутатами України Олегом Ляшком та Володимиром Литвином проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення офіційної публікації законів України та інших нормативно-правових актів (реєстраційний № 6518 від 26 травня 2017 року). Він стосується узгодження інституту офіційного опублікування законів та інших нормативно-правових актів з урахуванням тенденцій щодо реформування державних та комунальних засобів масової інформації.

Ця ініціатива теж не знайшла підтримки парламентаріїв. Прийнято рішення запропонувати профільному Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України повернути законопроект № 6518 суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

В «Різному» парламентарії обмінялися думками щодо подальшої долі проектів, напрацьованих робочими групами з реалізації низки актуальних законодавчих ініціатив, зокрема за результатами комітетських слухань 24 травня ц.р. Йдеться насамперед про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення та до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» щодо удосконалення механізму реформування друкованих засобів масової інформації, про реєстрацію проекту Закону України «Про аудіовізуальні медіа-послуги», тощо. 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

10 квітня 2024 14:29
03 квітня 2024 11:44
25 березня 2024 13:45
20 березня 2024 16:09
20 березня 2024 15:47
20 березня 2024 15:46
18 березня 2024 14:29
07 березня 2024 13:02
23 лютого 2024 14:32
16 лютого 2024 11:12