Діяльність Міністерства інформаційної політики України у розв’язанні проблем інформаційної безпеки та забезпеченні стратегії якісних змін у секторі мовлення на зарубіжні країни знову опинилися в центрі уваги Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики 2 листопада 2016 року. На засіданні головувала Вікторія Сюмар, котра виступила також доповідачем із двох наступних питань, що безпосередньо стосуються цієї сфери.

Міністр інформаційної політики Юрій Стець, котрий презентував Комітету друковані та відеоматеріали щодо зробленого, поінформував парламентаріїв про зміни, що сталися останнім часом у забезпеченні мовлення українського телебачення і радіо у південно-східних регіонах України (зоні АТО) та представив учасникам засідання керівництво Державного підприємства «Мультимедійна платформа України». Ця установа нині розглядається як ключова ланка успішної реалізації стратегії іномовлення України.

В процесі обговорення теми Вікторія Сюмар запропонувала обговорити можливість проведення на базі зазначеного підприємства виїзного засідання Комітету. Ця пропозиція була підтримана. Таким чином, парламентарії найближчим часом познайомляться з процесом створення бази іномовлення безпосередньо на ДП «Мультимедійна платформа України».

За участі представників Міністерства юстиції України, Міністерства інформаційної політики України, Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення, членів Громадської ради Комітету, представників журналістської спільноти на засіданні було розглянуто проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної реєстрації друкованих засобів масової інформації, реєстраційний № 5024 від 12 серпня 2016 року.

Цей внесений Кабінетом Міністрів України законопроект розроблено з метою удосконалення процедури державної реєстрації друкованих засобів масової інформації шляхом її спрощення. Серед іншого, пропонується визначення кола засновників ЗМІ в Україні (зокрема іноземних), врегулювання статусу спільних видань, запровадження обов’язковості державної реєстрації, врегулювання відносин між співзасновниками в питаннях передачі засновницьких прав, удосконалення понятійного апарату, тощо.

Народні депутати погодилися з необхідністю доопрацювання зазначеного законопроекту.

Поданий групою парламентаріїв проект Закону про заборону пропаганди незаконних організацій, створених на території окремих районів Донецької та Луганської областей, реєстраційний № 5086 від 6 вересня 2016, присутнім на засіданні Комітету представив один з авторів – народний депутат України Ігор Лапін. Озвучені ним аргументи стосувалися доцільності ухвалення Закону, метою якого є заборона пропаганди злочинних організацій, самопроголошених на території окремих районів Донецької та Луганської областей, у тому числі шляхом недопущення публічного заперечення злочинного характеру їхньої діяльності, поширення їх символіки, публічного використання їх назви, тощо.

Дискусія щодо концептуальних засад пропонованих новел була досить активною. Підсумовуючи її, Голова Комітету зауважила: слабким місцем проекту є наявність у ньому певних суперечливих дефініцій та запропонувала повернути його суб’єктам законодавчої ініціативи, аби надалі спільно з Комітетом доопрацювати всі проблемні моменти і внести новий варіант на розгляд Верховної Ради України повторно. Цю пропозицію члени Комітету підтримали одноголосно.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 березня 2024 13:45
20 березня 2024 16:09
20 березня 2024 15:47
20 березня 2024 15:46
18 березня 2024 14:29
07 березня 2024 13:02
23 лютого 2024 14:32
16 лютого 2024 11:12
02 лютого 2024 15:20
24 січня 2024 10:20