1 листопада 2016 року на вранішньому засіданні Верховної Ради України прийнято за основу законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо створення друкованих засобів масової інформації Міністерством оборони України та військово-цивільними адміністраціями на час проведення антитерористичної операції, реєстраційний № 5008 від 29.07.2016 р., внесений народними депутатами України Сюмар В.П. та Тимчуком Д.Б.

Метою законопроекту є забезпечення можливості проводити ефективну інформаційну політику, спрямовану на захист національних інтересів, суверенітету та територіальної цілісності України, боротьбу з іноземною агресією, тероризмом, проявами сепаратизму та іншими викликами, які виникли внаслідок російської агресії проти України.

Автори законопроекту зазначають, що в час, коли проти України ведеться агресивна інформаційна війна з боку Російської Федерації, існує об’єктивна потреба – заснування друкованих ЗМІ і редакцій, засновниками яких є державні органи сектору національної безпеки і оборони, а саме Міністерство оборони України, а також військово-цивільні адміністрації.

Реальна ситуація на Сході України, а також ризики, що існують внаслідок окупації Криму та наявності невизнаної Придністровської Молдавської Республіки, що межує з Україною, потребують збереження інструментів, які дозволять оперативно проводити адресну інформаційну політику у різних регіонах і серед різних категорій громадян.

З огляду на специфіку завдань, змісту та способу поширення ці видання можуть існувати тільки на базі та у прямому підпорядкуванні відповідних державних органів.

Наявність друкованих видань, засновниками яких виступають органи сектору безпеки і оборони, є звичайною практикою для демократичних країн (країни ЄС, США, Канада тощо) з високими стандартами захисту свободи слова, на які орієнтується Україна.

Прийняття Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» було надзвичайно позитивним кроком, спрямованим на розвиток інформаційного простору України, зміцнення незалежних ЗМІ та захист свободи слова, що є необхідною умовою утвердження демократії в нашій державі.

Водночас на момент прийняття акту не було враховано специфіку функціонування окремих друкованих ЗМІ і потреби реалізації інформаційної політики в умовах нинішньої російської агресії, а також взагалі в умовах особливого, надзвичайного та воєнного стану в разі оголошення таких в Україні.

У зв’язку з цим пропонується в Законі України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» передбачити можливість заснування друкованих засобів масової інформації Міністерством оборони України та військово-цивільними адміністраціями на час проведення антитерористичної операції, а також відповідно не поширювати дію Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» на час проведення антитерористичної операції на ЗМІ засновниками яких є Міністерство оборони та військово-цивільні адміністрації.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 березня 2024 13:45
20 березня 2024 16:09
20 березня 2024 15:47
20 березня 2024 15:46
18 березня 2024 14:29
07 березня 2024 13:02
23 лютого 2024 14:32
16 лютого 2024 11:12
02 лютого 2024 15:20
24 січня 2024 10:20