Чергове засідання Комітету 5 жовтня 2016 року розпочалося не з розгляду та аналізу основних показників фінансування інформаційної сфери, які містяться у проекті Закону про Державний бюджет України на 2017 рік, як було заплановано; натомість до порядку денного було додатково включено питання, продиктоване останніми шокуючими подіями, про які вітчизняна громадськість і світова спільнота дізналися зі щойно оприлюдненої Заяви Верховної Ради України «Про незаконне позбавлення свободи українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени». Обговорення цього резонансного документа, до появи якого причетний і Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики, відбувалося за безпосередньої участі віце-прем’єр-міністра України з гуманітарних питань Вячеслава Кириленка, Міністра інформаційної політики України Юрія Стеця, Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олега Наливайка, Генерального директора Національної телекомпанії України Зураба Аласанії, представників Міністерства закордонних справ України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Громадської ради Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

Оцінюючи факт брутального затримання російськими спецслужбами українського журналіста Романа Сущенка, Голова Комітету Вікторія Сюмар заявила: «Режим Путіна організовує черговий цинічний торг, і предметом торгу будуть як російські заручники, так і питання санкцій. Не розумію, чим така поведінка відрізняється від дій класичної терористичної держави... Світ не може закривати очі на такі речі…».

Промовистою ілюстрацією дій держави-агресора, що стали підставою для жорсткої реакції з боку українського парламенту, стала й інформація представника Міністерства закордонних справ України, зокрема, про продовження російською стороною практики відвертого ігнорування норм міжнародного права. Це виявилося у недопущенні до затриманого російською спецслужбою українського журналіста Романа Сущенка представників Міністерства, консульських працівників, близьких родичів. Міністр інформаційної політики України Юрій Стець у межах наданих повноважень розповів про перебіг подій, пов’язаних з незаконним арештом українського журналіста.

Як зазначила Вікторія Сюмар, підсумовуючи розмову, питання щодо незаконного затримання Романа Сущенка залишатиметься на контролі Комітету до його справедливого вирішення в інтересах свободи слова і прав людини. Комітет вважає, що гарантією цього має стати зростаюча підтримка вимоги про звільнення українця з боку колег-журналістів, міжнародних правозахисних та безпекових організацій, парламентів інших держав.

За участі присутніх на засіданні  віце-прем’єр-міністра України Вячеслава Кириленка, Міністра Юрія Стеця, Голови Держтелерадіо Олега Наливайка, Генерального директора Національної телекомпанії України Зураба Аласанії, представників інших перелічених вище установ і організацій Комітет було обговорено питання про розгляд основних показників та внесення пропозицій щодо бюджетного фінансування інформаційної сфери у 2017 році. Як було зазначено, у проекті Державного бюджету на наступний рік Держкомітету телебачення і радіомовлення України передбачено значні бюджетні кошти (в тому числі на фінансове забезпечення Національної суспільної телерадіокомпанії України), обсяг яких, однак, є, на думку учасників обговорення, недостатнім; зокрема, сказане стосується подальшого фінансування Суспільного телебачення, що створюється в Україні, та підтримки Національної суспільної телерадіокомпанії України. Актуальним є також питання створення нової бюджетної програми адресної фінансової підтримки реформованим друкованим засобам масової інформації місцевої сфери розповсюдження.

Як зазначив Юрій Стець, слід визнати, що проект Державного бюджету потребує доопрацювання і в частині фінансування іномовлення України. Аналогічну пропозицію щодо фінансування обладнання та програмного  забезпечення новостворюваного центру моніторингу теле- і радіопрограм висловила також заступник Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Уляна Фещук. Підсумовуючи обговорення, Голова Комітету Вікторія Сюмар висловилася за підтримку Комітетом пропозиції про безумовне виконання чинного законодавства щодо фінансування інформаційної сфери нашої держави.

Комітет прийняв рішення звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету з пропозицією про виконання відповідних статей законів України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» та «Про систему іномовлення України», а також щодо виділення додаткового фінансування для адресної фінансової підтримки реформованим друкованим ЗМІ та Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення.

Було розглянуто внесений народними депутатами України Вікторією Сюмар та Дмитром Тимчуком проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо створення друкованих засобів масової інформації Міністерством оборони України та військово-цивільними адміністраціями на час проведення антитерористичної операції), реєстраційний № 5008 від 29 липня 2016 року. За підсумками розгляду з участю представників зацікавлених міністерств та відомств прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти цей законопроект у першому читанні за основу.

Було прийнято також рішення щодо внесеного Кабінетом Міністрів України проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про суспільне телебачення України» (щодо уточнення деяких положень), реєстраційний № 4996 від 14 липня 2016 року. Його метою є узгодження норм Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» з положеннями Конституції України. Комітет рекомендував Верховній Раді України відхилити зазначений законопроект.

Щодо внесеного Кабінетом Міністрів України проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту (реєстраційний № 5114 від 13 вересня 2016 року, актуальність якого не викликає жодних сумнівів з огляду на інформаційну агресію з боку Російської Федерації, Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект у першому читанні за основу.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

10 квітня 2024 14:29
03 квітня 2024 11:44
25 березня 2024 13:45
20 березня 2024 16:09
20 березня 2024 15:47
20 березня 2024 15:46
18 березня 2024 14:29
07 березня 2024 13:02
23 лютого 2024 14:32
16 лютого 2024 11:12