Комітет наголошує на необхідності належного захисту

законних прав журналістів та вважає за необхідне нагадати їм

про відповідальне ставлення до стандартів професії

 

 

Перше в період п’ятої сесії парламенту засідання Комітету 7 вересня 2016 року розпочалося з аналізу ситуації, що склалася внаслідок подій 4 вересня 2016 року на телеканалі «Інтер». Про хід розслідування присутніх коротко поінформував представник Головного управління Національної поліції у м. Києві. Свою версію подій виклав директор ТОВ «Національні інформаційні системи», в офісі якої стався підпал. Відбулося обговорення, яке стосувалося не лише нападу на телеканал «Інтер», а й такої дражливої теми, як використання українських засобів масової інформації агресором в умовах розв’язаної проти України гібридної війни (це питання, як відомо, теж було заявлене у порядку денному засідання ).

Учасники засідання поставили низку таких важливих для суспільства і журналістської спільноти питань, як неефективність саморегуляції мас-медіа, безвідповідальність деяких журналістів та ЗМІ, котрі не цураються перекручення фактів, свідомо розпалюють пристрасті, провокують протистояння у суспільстві та сіють мову ненависті, мимоволі чи й навмисно підігруючи ініціаторам агресії на Сході України. Відбувся обмін думками щодо шляхів і засобів розв’язання низки проблем, що несуть загрозу суспільного розбрату.

За результатами обговорення прийнято Заяву Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики. У документі рішуче засуджуються будь-які спроби силового тиску на засоби масової інформації України та порушення їх прав, перешкоджання законній професійній діяльності журналістів і мас-медіа. Українська влада має зробити все можливе, аби забезпечити їхнє право на безпеку та законну професійну діяльність, вважають парламентарії. Водночас у Заяві висловлено занепокоєння прямим чи опосередкованим використанням українських засобів масової інформації агресором в умовах гібридної війни та співпрацею окремих працівників мас-медіа з терористами на Сході України. Вимагаючи від правоохоронних органів проведення належного розслідування ситуації навколо телеканалу «Інтер» та притягнення до відповідальності винних у порушеннях закону.

Комітет розглянув також підготовлений до другого читання законопроект про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги (реєстраційний № 3504 від 23 листопада 2015 року), авторами якого є народні депутати України Вікторія Сюмар, Богдан Онуфрик і Сергій Висоцький. Проект стосується усуненню певних негативних чинників, які стримують розвиток вітчизняної телевізійної індустрії, та забезпечення мовникам можливості самостійно визначатись щодо входження до УПП. Йдеться про уточнення визначення універсальної програмної послуги, визначення порядку виключення програми (програм) приватної телерадіоорганізації зі її складу, забезпечення необхідних умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі УПП, тощо.

В обговоренні активну участь взяли представники телеіндустрії та кабельних мереж. Врахувавши низку висловлених зауважень та пропозицій, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект у другому читанні та в цілому.

Відбулося обговорення внесеного народним депутатом України Владиславом Севрюковим законопроекту про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо удосконалення регулювання реклами послуг, пов’язаних із залученням коштів населення, об’єктів будівництва, цінних паперів та фондового ринку на радіо та телебаченні), реєстраційний № 4924 від 7 липня 2016 року. У підсумку автор повідомив присутнім про своє рішення відкликати документ з тим, аби допрацювати його з урахуванням висновку Головного науково-експортного управління Апарату Верховної Ради України та пропозицій колег-парламентаріїв.

Комітет підтримав внесений Кабінетом Міністрів України проект Закону про енергетичну ефективність будівель (реєстраційний № 4941 від 11 липня 2016 року), головним з розгляду якого визначено Комітет Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

Проект Закону про тимчасово окуповану територію України (реєстраційний № 3593-д від 19 липня 2016 року, внесений народними депутатами України Оксаною Сироїд, Іриною Подоляк, Тетяною Остріковою та іншими) на засіданні 7 вересня 2016 року не розглядався.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:50
25 квітня 2024 13:56
24 квітня 2024 11:04
23 квітня 2024 14:32
23 квітня 2024 12:20
10 квітня 2024 14:29
03 квітня 2024 11:44
25 березня 2024 13:45
20 березня 2024 16:09
20 березня 2024 15:47