Громадська рада при Комітеті з питань свободи слова та інформації

 

ПРОТОКОЛ № 29

 

08/03/19                                                     м. Київ, вул. М. Грушевського, 5

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

Про Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2018 рік.

 

Вирішили:

1.        Рекомендувати Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики направити  звіт   Національної   ради   України з питань телебачення і радіомовлення за 2018 рік для розгляду Верховній Раді України.

2.        Під час обговорення звіту Національної ради, Громадська рада пропонує Комітету звернути увагу на наступне:

? Відкритість та співпраця з громадськістю.

Громадська рада відзначає тісну співпрацю Національної ради з громадськістю і залучення до обговорення важливих питань представників асоціацій і індустрії, а також створення при Національній раді спеціальних дорадчих органів з вирішення окремих питань. Зокрема, при  регуляторові успішно функціонують  Робоча група з питань захисту неповнолітніх, Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа під час виборів у 2019 році та Робоча група з проблемних питань діяльності провайдерів програмної послуги.

Співпраця з громадськими організаціями і дорадчими органами дозволяє Національній раді гнучко реагувати на потреби глядачів, держави і учасників телевізійного ринку, приймати виважені й збалансовані рішення. 

? Потреба підготовки до остаточного вимкнення аналогової ефірної технології.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 29.08.2018 року кінцевою датою використання технології ефірне «аналогове телевізійне мовлення» є 1 травня 2019 року. Після вимкнення аналогового ефіру в більшості регіонів технологія продовжує діяти для визначених Національною радою  каналах мовлення на територіях, що межують з РФ та тимчасово окупованими територіями, і каналах мовлення на територіях, де розповсюджуються програми   ПАТ «НСТУ» і телерадіоорганізацій місцевого мовлення, які не отримали ліцензій на цифрове мовлення.

Однак, підготовка до чергового вимкнення аналогової ефірної технології наразі не обговорювалася у 2018 році.  У зв'язку з чим, Громадська рада пропонує  Комітету рекомендувати Національній раді відновити свою діяльність відповідно до повноважень щодо забезпечення виконання чергового етапу запровадження цифрового телебачення.

? Спрощення  і електронне урядування.

Не дивлячись на те, що фінансування Національної ради значно покращилося, регулятор у 2018 році не приділяв увагу переходу на електронне урядування: звіт не містить інформації про створення чи хоча б обговорення впровадження електронних кабінетів ліцензіатів.

Водночас на сторінці 67-68 звіту зазначено, що Національна рада протягом року отримала 1228 заяв від суб'єктів господарювання з питань ліцензування мовлення і провайдерів програмної послуги. Але розглянуто й прийнято рішення щодо отримання чи переоформлення ліцензій лише 553 суб'єктам, що складає лише 45% від загальної кількості отриманих заяв. Оскільки звіт не містить інформацію про причини низької ефективності розгляду заяв, це може свідчити про необхідність спрощення процедури регулювання.

Впровадження електронних кабінетів,  інтегрованих з офіційними веб-сайтами  та реєстрами інших державних органів влади, може сприяти вирішенню цього питання.

? Спроби вирішити стратегічні питання підзаконними актами.

            Нажаль, суб'єкти господарювання у сфері телебачення досі вимушені діяти у застарілому законодавчому  полі, яке не відповідає сучасному розвитку технологій. Неприпустима нерівність регулювання діяльності медіа за технологічними ознаками посилюється кожного дня. У зв'язку з чим, Громадська рада констатує  позитивні зусилля Національної ради  щодо подолання такої нерівності.

            Так, Національна рада  у 2018 році знайшла можливість і без внесення змін до законодавства вперше проліцензувала інтернет-телебачення, розпочавши процес видачі ліцензій на кабельне мовлення за технологією ОТТ.

Водночас, протягом 2018 року Національна рада намагалася своїми рішеннями врегулювати питання ретрансляції телепрограм іноземних (в тому числі європейських)  мовників на території України шляхом прийняття підзаконного регуляторного акту «Порядок формування Переліку програм іноземних телерадіоорганізацій, що ретранслюються».

У зв'язку з чим, Громадська рада акцентує увагу Комітету і Національної ради на тому, що  відповідно до частини 1 ст.42 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» порядок ретрансляції регулюється цим Законом. Отже, для додаткового врегулювання діяльності іноземних телерадіоорганізацій на території України необхідно внесення змін до галузевого  законодавства, які передусім мають базуватися на міжнародних угодах згоду на обов'язковість яких надано Верховною радою України.

Оскільки вирішення цього питання суттєво зачіпає технологічну нерівність діяльності провайдерів програмної послуги, проблема потребує комплексного підходу. Тому Громадська рада пропонує  врегулювати це питання у межах проекту Закону України «Про аудіовізуальні медіа-послуги».

? Зі звіту не зрозуміло, які саме були завдання?

Громадська рада звертає увагу на те, що звіт Національної ради не містить посилання на визначені Планом розвитку національного телерадіоінформаційного  простору  завдання  на  звітний період, які обов'язково зазначаються у звіті відповідно до п.3 ст. 16 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення».

Пропонуємо врахувати це при підготовці наступних звітів.

 

Результати голосування

ПІБ

Присутній на засіданні

Прийняв участь у голосуванні за допомогою електронної пошти

Не голосував

1.         

БОЛЬШАКОВА Ольга Юріївна

 

за

 

2.         

ГОЛОВЕНКО Роман Богданович

 

 

Утримався

3.         

ГРІЦАК Костянтин Іванович

 

за

 

4.         

ГУРІНЕНКО Віталій Миколайович

 

за

 

5.         

ІВАНОВ Валерій Феліксович

 

 

Не голосував

6.         

КЛІТНА Наталія Іванівна

 

за

 

7.         

КОВАЛЬ Ігор Валентинович

 

за

 

8.         

КОТЮЖИНСЬКА Тетяна Григорівна

 

 

Не голосував

9.         

ЛАЗЕБНИК Максим Романович

 

 

Не голосував

10.      

М’ЯСНИКОВА Катерина Андріївна

 

за

 

11.      

МОІСЕЄВ Павло Анатолійович

 

за

 

12.      

ОЛЬШАНСЬКИЙ Олександр Якович

 

 

Не голосував

13.      

ОСТАПА Світлана Віталіївна

 

 

Не голосував

14.      

ПОГОРЕЛОВ Олексій Валерійович

 

за

 

15.      

ПОЛІЩУК Оксана Миколаївна

 

за

 

16.      

РОМАТ Євген Вікторович

 

 

Не голосував

17.      

ЧЕРНИШ Антон Анатолійович

 

 

Не голосував

18.      

ХОМЕНОК Олег Степанович

 

за

 

19.      

ШЕВЧЕНКО Тарас Сергійович

 

 

Не голосував

20.      

ШНУРКО-ТАБАКОВА Елліна Володимирівна

 

за

 

 

Підсумки голосування: «За» 11 - Рішення прийнято

 

 

 

Секретар Громадської ради

Костянтин Гріцак

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Громадська рада: протоколи засідань 2019 рік”