04-32/21-41                                                                  28      листопада        16

 

Іонову В.В.

пров. Левківський, 2, м. Зміїв

Харківська обл., 63401

 

 

 

Шановний Вікторе Володимировичу!

Ваш інформаційний запит від 25.11.2016 р. щодо надання інформації, яка може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел, розглянуто в секретаріаті Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики. Ви просите надати «офіційно завірені копії» текстів статей 1, 8, 9, 35, 35-1 Закону України «Про відходи» та 1, 13, 19, 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Діючи відповідно до вимог статті 3 та пункту 2 частини першої статті 5 Закону України «Про доступ до публічної інформації», а також Розпорядження Голови Верховної Ради України «Про забезпечення виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» в Апараті Верховної Ради України»       № 393 від 11 травня 2011 року (з наступними змінами), яким встановлено порядок роботи із запитами на інформацію та компетенцію секретаріату щодо надання інформації, яка може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел (абзац дев’ятий пункту 4), надаємо Вам запитану інформацію (витяги з документів 187/98-вр у поточній редакції від 09.05.2016 р. та 1875-15 у поточній редакції від 01.01.2016 р., розміщених на Офіційному веб-порталі Верховної Ради України).

Оскільки сумарний обсяг копії, що надається, не перевищує 10 сторінок, то на підставі частини першої статті 21 Закону України «Про доступ до публічної інформації» зазначена інформація надається Вам безкоштовно.

При цьому звертаємо Вашу увагу на таке. Відповідно до статті 3 Закону України «Про доступ до публічної інформації» право на такий доступ гарантується:

1) обов’язком розпорядників інформації надавати та оприлюднювати інформацію, крім випадків, передбачених законом;

2) визначенням розпорядником інформації спеціальних структурних підрозділів або посадових осіб, які організовують у встановленому порядку доступ до публічної інформації, якою він володіє;

3) максимальним спрощенням процедури подання запиту та отримання інформації;

4) доступом до засідань колегіальних субєктів владних повноважень, крім випадків, передбачених законодавством;

5) здійсненням парламентського, громадського та державного контролю за дотриманням прав на доступ до публічної інформації;

6) юридичною відповідальністю за порушення законодавства про доступ до публічної інформації.

Як випливає із зазначеного, а також зі змісту статей 20-22 Закону «Про доступ до публічної інформації», що стосуються строків розгляду запитів на інформацію, плати за її надання, відмови чи відстрочки в задоволенні запиту на інформацію, Закон не вимагає надання на запит завірених копій документів. Не передбачено це й іншими актами законодавства у даній сфері, а також Типовою інструкцією з діловодства у центральних органах виконавчої влади, Раді Міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих органах виконавчої влади, затвердженою Постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року № 1242.

Тобто, Закон України «Про доступ до публічної інформації», гарантуючи доступ до такої інформації та максимальне спрощення процедури її отримання, не уповноважує, однак, розпорядників завіряти надані у відповідь на запит копії документів та не надає запитувачу права вимагати такого завірення.

Рішення, дії чи бездіяльність розпорядників інформації можуть бути оскаржені до керівника розпорядника, вищого органу або суду (частина перша статті 23 Закону України «Про доступ до публічної інформації»).

Додаток:

тексти статей 1, 8, 9, 35, 35-1 Закону України «Про відходи» (витяг з документа 187/98-вр) та статей 1, 13, 19, 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (витяг з документа 1875-15) на 10 арк.

 

 

 

З повагою

 

Завідувач секретаріату

Комітету Верховної Ради України

з питань свободи слова та

інформаційної політики                                                                  М. Козлов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вик. Селецький П.І.,

т. 255-95-25.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку