Міському голові

Весельському В. Л.

вул. Шевченка, 16, м. Новоград-Волинський

Житомирська обл., 11700

 

 

 

Шановний Вікторе Леонідовичу!

Ваше клопотання (вих. № 01-02/1334 від 13 липня 2016 року) розглянуто за належністю. Ви просите про сприяння у прискоренні розгляду внесеного групою народних депутатів України проекту Закону України про внесення змін до статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо зменшення терміну оприлюднення проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування.

У зв’язку з цим, з урахуванням предмета відання (п. 22 Додатку до Постанови Верховної Ради України «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання» від 4 грудня 2014 року № 22-VIII), відповідно до вимог Закону України «Про комітети Верховної Ради України» повідомляємо наступне.

Дійсно, нині у Верховній Раді України перебуває на розгляді законопроект щодо перегляду передбаченого Законом України «Про доступ до публічної інформації» строку оприлюднення проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування. Мова – про проект Закону України про внесення змін до статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо зменшення терміну оприлюднення проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування (реєстраційний № 2003а від 3 червня 2015 року), поданий народними депутатами України О. Жолобецьким, С. Рибалкою, С. Хланем, Б. Розенблатом, А. Гордєєвим, О. Опанасенком, В. Романюком, О. Лівіком.

Зазначений документ спрямований на удосконалення положень Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо встановлення терміну оприлюднення проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування. З цією метою пропонується внести зміни до частини третьої статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації», якими передбачити, що проекти нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніш як за 10 календарних днів до дати їх розгляду з метою прийняття. Як відомо, Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики розглянув зазначений законопроект на своєму засіданні 15 липня 2015 року та рекомендував Верховній Раді України прийняти його в першому читанні за основу.

Разом з тим народні депутати України-члени Комітету, погоджуючись із критичними зауваженнями Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, висловили пропозицію щодо необхідності подальшого додаткового   обґрунтування   законодавчої   новели   проекту   № 2003а   з урахуванням необхідності забезпечення максимальної відкритості й прозорості діяльності органів місцевого самоврядування та належного контролю з боку громадськості. На нашу думку, вирішити це питання можливо на етапі другого читання.

Беручи до уваги, що упродовж минулої сесії парламенту зазначений законопроект не було розглянуто, Комітет в установленому порядку запропонував включити його до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

Дякуємо Вам за активну підтримку необхідності прийняття законопроекту № 2003а. Звертаємо Вашу увагу на те, що докладна інформація про стан його розгляду розміщена на Веб-порталі Верховної Ради України (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=55431) та на веб-сторінці Комітету (http://komsvobslova.rada.gov.ua/komsvobslova/control/uk/index).

 

 

 

З повагою

 

Голова Комітету                                                    Вікторія СЮМАР

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вик. Селецький П.І.,

т. 255-95-35

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку