СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань свободи слова

 

19 травня 2021 року

 

ШУФРИЧ Н.І. Доброго дня. Присутні 3 з 5 народних депутатів України членів комітету. Оголошую засідання відкритим. Першим питанням… Прошу ознайомитися. З порядком денним всі знайомі, заперечень немає. Затверджуємо порядок денний.

Хто за? Хто проти? Дякую. Порядок денний затверджено.

3 - за. Утримались - немає. Проти - немає.

Питання перше порядку денного. Про звернення народного депутата України Сергія Штепи щодо ситуації, яка сталася навколо газети "Запорізька правда". Пан Штепа сьогодні присутній на засіданні. Дякую.

Будь ласка, пане Сергію.

ШТЕПА С. Доброго дня! Колеги, я пропоную, може, ми надамо спочатку слово саме представнику тієї газети, яка звернулася до мене, і в результаті звернення якого я направив все своє звернення.

Тобто пані Наталю Зворигіну пропоную заслухати, а потім уже я додам від себе.

ШУФРИЧ Н.І. Будь ласка.

У нас сьогодні присутня Зворигіна Наталія Георгіївна – виконуючий обов'язки головного редактора газети "Запорізька правда". Будь ласка.

Пані Наталю, вам достатньо 3 хвилини?

ЗВОРИГІНА Н.Г. Достатньо.

ШУФРИЧ Н.І. Сергію, вам теж 3 хвилини достатньо? Добре.

Будь ласка, пані Наталю.

ЗВОРИГІНА Н.Г. З вашого дозволу, я розкажу, що процес розвивається вже доволі давно. З самого початку, як почав діяти Закон про роздержавлення, наша газета заявила про своє бажання роздержавитися, стати незалежною. Єдиний момент, хочу визначити, що це єдине українськомовне видання регіонального рівня в Запорізькій області. І спочатку навіть була підтримка не тільки місцевої громади нашого шляху розвитку, але й Офісу ОБСЄ, який опікується питаннями розвитку громадянського суспільства і Спілки журналістів, які спільно започаткували проекти і на конкурсних засадах обрали 5 газет, і у це число увійшла наша газета, на базі яких опрацьовували механізми реалізації Закону про роздержавлення, і був напрацьований повний пакет документів щодо роздержавлення безпосередньо газети "Запорізька правда". І цей пакет було передано в юридичну службу Запорізької обласної ради.

На жаль, протягом періоду дії закону, 3 роки, обласна рада жодним чином не вжила ніяких заходів, щоб реалізувати цей закон. Чому так сталося? Тому що головний юрист обласної ради, керівник юридичного відділу, як-то кажуть, намовив депутатів, що Закон України "Про роздержавлення" можна не виконувати, бо він не несе штрафних санкцій.

І що ми маємо на поточний момент? Газета не роздержавлена, газета позбавлена свідоцтва про державну реєстрацію друкованого ЗМІ, а отже підприємство КП "Газета "Запорізька правда", яке не пройшло реформування, продовжує своє існування, але не може виконувати єдиний вид виробничої діяльності, який зазначений в статуті цього підприємства. Тобто вже починаючи з квітня 2019 року, підприємство існує, нарощуються борги по заробітній платі, по виплатах податкових і таке інше, але обласна рада жодним чином не виконує ніяких рішень.

Ми зверталися до суду. Точніше до суду звернулася Запорізька громада, яка організувала громадську організацію "Клуб друзів "Запорізької правди" і ініціювала оце відродження газети "Запорізька правда" для запорізького регіону. Суд першої інстанції нам відмовив, а суд другої інстанції, апеляційний суд адміністративний у місті Дніпро став на сторону "Запорізької правди" і 3 квітня 2019 року ухвалив рішення, яким спонукав обласну раду виконати закон України в повному обсязі: вийти із складу засновників, реформувати видання, саме підприємство, зберегти мову, назву, тематичне спрямування і таке інше.

Знову ж таки, зазначаю, що це єдине українськомовне видання на патріотичних державницьких засадах в Запорізькій області, яке доходить до кожного куточка Запорізького регіону. На відміну від інших газет, які є комерційними проектами, наш проект соціальний і газета видається зараз, на поточний момент, "Клубом друзів "Запорізької правди" на волонтерських засадах. Тобто немає "Запорізької правди", але є газета "Клубу друзів газети "Запорізька правда". І ми усюди пишемо, що вона буде виходити доти, доки ми відродимо безпосередньо "Запорізьку правду", бо цій газеті вже 105 років буде в наступному році. Це раритет, це взагалі клейнод Запорізької області. Він був заснований після Лютневої революції у Запоріжжі як орган Ради солдатських, селянських і робочих депутатів. І коли мені закидають, що це комуняцька газета, ні, тоді у нас на території була більшість есерів, ну, це не має жодного значення, ця газета – літопис Запорізького краю, і просто її знищити неможливо.

Отримавши рішення суду у 2019 році, ми звернулися знову до обласної ради, що, врешті, якщо ви не виконуєте закон, виконайте принаймні рішення суду. У відповідь – мовчання. Ми тоді звернулися до виконавчої служби. Виконавча служба майже рік… Якщо в квітні 2019 року було рішення суду, то тільки у грудні 2019 року обласна рада таки за наполегливою, так сказати, вимогою виконавчої служби ухвалює рішення про роздержавлення, яке складається, за законом там мусить бути 15 пунктів, воно складається, це рішення, з 2 пунктів. Перший пункт – це вихід із складу засновників, тобто єдиний засновник комунального підприємства виходить із складу, а виконання цього рішення покладає на Зворигіну – на мене, на виконуючу обов'язки головного редактора. Я, до речі, вже сьомий рік виконую ці обов'язки, досі так і не була призначена головним редактором. Ну, це не має жодного значення.

Виходить, що, ну, не треба бути великим юристом, щоб зрозуміти, що це за рішення таке... Все ж таки я з'ясовую, що треба реально зробити, пишу листа до голови обласної ради (на той час це був Самардак), які ще треба ухвалити рішення облради, щоб все ж таки виконати рішення суду. У відповідь знову тиша, повний ігнор. Я кілька десятків листів написала і про економічний стан, і про те, що люди не отримують заробітної плати, бо вони не можуть виконувати свою журналістську роботу і таке інше. Повне мовчання.

Тепер нарешті на першій сесії нового скликання, я так розумію, що це тільки з подачі того юриста, який очолює і досі юридичну службу обласної ради,  ухвалюється рішення про ліквідацію газети. Ну, людоньки, ви ж вже вийшли зі складу засновників. Як ви вже можете ліквідувати? Ви мусите те рішення, яке ухвалили раніше, довести просто до логічного завершення.

Я всі ці документи привезла і, якщо треба, я надам їх. Я, по-перше, дуже вам вдячна, що ви мене сьогодні слухаєте, що все ж таки ця проблема винесена на загальнодержавний рівень. Я наполягаю на тому, що держава Україна – це правова держава і всі закони України мусять бути виконані всіма громадянами України, незалежно від того, це депутати чи журналісти, чи директори заводів, чи просто прості робітники. Це перше.

І по-друге, знаєте, я вважаю, що це злочин проти України – те, що трапилося з українськомовною газетою на Запоріжжі. Я нагадую, у нас 200 кілометрів до лінії зіткнення, скажімо так. Коли я думаю, що я вже так не можу, ну, розумієте, сім років поспіль…

ШУФРИЧ Н.І. (Без мікрофону) …політизувати, тут суто питання адміністративне. Зараз ми його вирішимо. Давайте без політики.

ЗВОРИГІНА Н.Г. Добре.

 

ШУФРИЧ Н.І. (Без мікрофону) Сергію, ……

ШТЕПА С.С. Я  думаю, що у шановних членів комітету немає підстав сумніватись в тому, що каже Наталія Зворигіна. Можу від себе додати, що це дійсно було провідне україномовне видання регіону з історією, яка налічувала вже століття, це була дійсно доволі популярна газета, тому що часто ми маємо справу з газетами, які є комунальними і які ніхто насправді не читає. "Запорізьку правду" читали і "Правду ЗП", яка зараз випускається Клубом друзів, теж читають, але ця газета, можна порівняти,  вона чорно-біла, вона не такого формату і навіть те, що той самий бренд,  якому вже майже століття, він не використовується, це не сприяє популярності газети. Я впевнений, що якщо б ця газета видавалась саме під тією назвою, яка була, "Запорізька правда", то була б абсолютно інша увага до неї.

Ще Наталія не додала, наскільки мені відомо, залишився борг і за приміщення, і навіть перед журналістами, які сумлінно виконували свої обов’язки, перед ними залишився борг зі сторони обласної ради. Вважаю, що це поступово треба вирішити. Зрозуміло, що в обласному бюджеті неможливо одразу знайти всі ці кошти, але є різні способи, можна домовитись про реструктуризацію боргу, про поступову виплату боргу і так далі, тобто якесь рішення потрібно знайти, але це рішення, я вважаю, повинно сприяти свободі слова. Я закликаю і депутатів обласної Запорізької ради на сьогоднішній день, які працюють, і закликаю членів комітету, підтримати саме свободу слова і ті рішення, які відповідають закону.

Дякую.

ШУФРИЧ Н.І. Пане Сергію, декілька уточнюючих моментів. Тобто є борг облради перед колективом  газети?

ЗВОРИГІНА Н.Г. Я поясню. Цей борг з’явився, коли газету позбавили, комунальне підприємство позбавили свідоцтва про державну реєстрацію, а видання газети це єдиний вид виробничої діяльності. Тобто підприємство існує цих два роки, з квітня 2019 року по сьогоднішній день, підприємство існує не реформоване, якби ж то обласна рада, тоді позбавивши нас ліцензії, реформувала підприємство, ліквідувала чи що, але вона не могла цього зробити, бо рішення суду було, вимагали реформувати газету. Просто люди, які працюють в юридичній службі обласної ради, вони сподівались, що це можна на гальмах спустити.

ШУФРИЧ Н.І. А про яку суму ідеться станом на сьогодні?

ЗВОРИГІНА Н.Г. Про мільйон гривень.

ШУФРИЧ Н.І. Пане Сергію, скажіть, будь ласка, як ви бачите, які у вас очікування щодо реакції нашого комітету?

ШТЕПА С.С. Я думаю, що все-таки з реакцією вам краще визначитись, ви знаєте, як правильніше діяти в такій ситуації, але я думаю, щонайменше комітет має звернутись до Запорізької обласної ради з вимогою виконати законне рішення суду.

ШУФРИЧ Н.І. Приймається. Якраз одна з цих пропозицій і я хотів, щоб вона була реалізована, саме звернення до голови Запорізької обласної ради, з тим, щоб були вжиті заходи, які відображені в заяві.

Будь ласка.

САНЧЕНКО О.В. В мене уточнення. А  реформована, ну як би  ви бачили реформована в що вона мала бути?

ЗВОРИГІНА Н.Г. Ми вимагаємо, щоб був виконаний закон України в повному обсязі, тим більше, що якщо говорити про те, що він вже припинив свою дію, в нашому випадку судом воно подовжено для "Запорізької правди" конкретно. Тобто це має бути КП реформоване в ТОВ, КП "Газета "Запорізька правда" в ТОВ "Газета"Запорізька правда".

САНЧЕНКО О.В. А хто засновник ТОВ?

ЗВОРИГІНА Н.Г. Засновник - трудовий колектив. Там все як по закону. Ми хочемо, щоб був виконаний Закон про роздержавлення, більше ні на що ми не претендуємо. Але оскільки з вини певних людей в обласній раді сталась ситуація з заборгованістю, хоча я повідомляла про це, я написала 20 листів, щомісяця я зверталась, що зверніть увагу, отака ситуація, ми не можемо виконувати свою роботу, ми не можемо заробляти гроші, зробіть з цим що-небудь, принаймні реформуйте нас.

САНЧЕНКО О.В. Так а в даний момент, я так розумію, що рада проголосувала за те, що вони не є засновником…

ЗВОРИГІНА Н.Г. Вони вже не є засновником, але проголосували за те, щоб ліквідувати підприємство.

САНЧЕНКО О.В.  То де-юре, хто зараз є власником, засновником?   

ЗВОРИГІНА Н.Г. От, дивіться, де-юре вони, ухваливши рішення про те, що вони вийшли із складу засновників і поклавши на мене виконання цього рішення, я їм надала список питань, які вони мусять вирішити для того, щоб виконати водночас і Закон України, і рішення суду. У відповідь вони нічого мені не написали, а тільки ухвалили рік після того, 18 квітня ухвалили рішення про ліквідацію шляхом приєднання газети до комунального підприємства, яке наше приміщення здає в оренду. Тут ще дивіться, який цинізм.

ШУФРИЧ Н.І. Я якраз хотів запитати, наступне питання: приміщення зараз кому належить, вам?

ЗВОРИГІНА Н.Г. Ну, у нас залишилось два кабінети, з усього того приміщення два кабінети. Нам більше не треба. І я їх зберігаю лише тому, що там майно громади знаходиться. Усі ці комп'ютери, ця техніка – це майно громади, я не можу його не вивезти нікуди, нічого. Тому я б'юся за ці два кабінети. Взагалі-то нам вже нічого й не потрібно, нам потрібне тільки збереження бренду і виконання Закону України. Все. Ні майна нам не треба, нічого. Що їм треба, хай усе заберуть, лишень нехай виконають по закону, як потрібно.

ШУФРИЧ Н.І. Будь ласка, пане Сергію.

ШВЕЦЬ С.Ф. З вашого дозволу, Несторе Івановичу. Довідково, довідково. Який наклад?     

ЗВОРИГІНА Н.Г. 20 тисяч. Але, знаєте, я вам що скажу?

ШУФРИЧ Н.І. В тиждень.

ШВЕЦЬ С.Ф. Це щотижнева газета.

ЗВОРИГІНА Н.Г. Я вам хочу сказати, що це тільки наклад паперового видання. Як порахувати наклад, коли одну газету передплачує у селі ціла вулиця і передає газету від будинку до будинку?

ШУФРИЧ Н.І. Ми ж і говоримо про загал.

ЗВОРИГІНА Н.Г. Ні, я просто вам розказую, наскільки ця газета потрібна.

ШУФРИЧ Н.І. Пані Наталія, ми не говоримо, що це мало, ми просто запитали про кількість.

ЗВОРИГІНА Н.Г. У нас є сайт іще, у нас є соцмережі, ми започаткували радіо. До речі, наше радіо українськомовне, яке віщає в Інтернеті на нашій сторінці, 73 відсотка слухачів – росіяни. Ви уявляєте собі?

ШВЕЦЬ С.Ф. Чудово.

ЗВОРИГІНА Н.Г.  Що ми не тільки працюємо на Запорізький край, ми ще працюємо на те, щоб популяризувати, у нас там українські пісні народні, наші колективи популяризуються.

ШВЕЦЬ С.Ф. Зачекайте, будь ласочка. Перепрошую, що я вас перериваю і я розумію ваш емоційний стан, але, будь ласка, йдемо далі.

Наклад газети 20 тисяч, правильно?

ЗВОРИГІНА Н.Г. Так. 

ШВЕЦЬ С.Ф. Вона реалізується яким чином? І скільки вона коштує вроздріб?

ЗВОРИГІНА Н.Г. Газета за передплатою реалізується. У нас є ще електронна передплата через сайт і саме на електронну пошту ми надсилаємо ПДФки. Коштує газета вроздріб, продається тільки в "Укрпошті", більше у нас немає можливості реалізовувати, у нас були знищені всі кіоски, які розповсюджували пресу…

ШВЕЦЬ С.Ф. Скільки коштує передплата?

ЗВОРИГІНА Н.Г. Передплата коштує 340 гривень, це на рік, а один примірник 7 гривень коштує у роздріб.

ШВЕЦЬ С.Ф. Скільки передплатників?

ШВЕЦЬ С.Ф. Ну, у нас десь 12-15 тисяч, в залежності… Зараз же передплачують на місяць, на три, на півроку.

ШВЕЦЬ С.Ф. Скільки газет взагалі друкується в місті Запоріжжя?

ЗВОРИГІНА Н.Г. Ой, на поточний момент вже дуже мало. І я вам скажу, що половина газет вже не виходить. Зараз якщо 5 газет є, наша в тому числі, то це було б дуже добре.

ШТЕПА С.С. Здається, 6, якщо не помиляюсь. Шість газет.

ЗВОРИГІНА Н.Г. Шість. І ще вони російськомовні, по-перше. А по-друге, вони – комерційні проекти  і вони спрямовані, якщо ми більш на волонтерських засадах, у нас наші люди не отримують заробітної плати, ми працюємо, то там намагаються люди заробляти гроші.

ШУФРИЧ Н.І. Пані Наталіє, з вашого дозволу. Ні в кого більше немає питань?

ЦИБА Т.В. Я просто хочу сказати, що навіть зі свого досвіду роботи в прес-службі, "Запорізька правда" була завжди однією з ключових газет.

ШУФРИЧ Н.І. Я теж пам’ятаю. Будемо говорити, обласні "правди", вони завжди були найбільш популярними.

Шановні колеги, з вашого дозволу я запропоную наступне рішення. Звернутись до голови обласної ради щодо реагування на необхідність виконання рішення суду щодо забезпечення вимог Закону про роздержавлення засобів масової інформації, в даному конкретному випадку стосовно газети "Запорізька правда". Єдине – питання трошки заплутане, тому я попросив би наш секретаріат можливо з Головним юридичним управлінням узгодити лист, щоб ми виглядали компетентно, і я би попросив пана Сергія і пана Штепу (теж хочете бути задіяні?), разом погодьте текст звернення, щоб він вас влаштовував, а Сергій буде відповідати за те, щоб він був компетентний і об’єктивний. Будь ласка.

ШТЕПА С.С. Щодо тексту. Якраз і до секретаріату, давайте можливо там якраз вкажемо посилання на норму закону, де чітко прописано, умовно кажучи, заклик до дії, що відповідає закону.

ШУФРИЧ Н.І. Абсолютно. Тому я і кажу, що попросимо допомогу парламентських юристів Головного юридичного управління, щоб вони узгодили цей текст і щоб після його отримання головою обласної ради він розумів, що це вже не іграшки, треба виконувати, тому що наступного разу ми вже будемо звертатись щодо порушення відповідальності за невиконання рішення суду і порушення діючого законодавства.

Саме цим треба закінчити  лист, що сподіваємось на те, що ми всі будемо почуті, в разі не реагування або бездіяльності змушені будемо звернутися вже в правоохоронні органи щодо забезпечення виконання і рішення суду, і вивчення обставин, які перешкоджають журналістській діяльності згідно 171 статті Кримінального кодексу.

ЦИБА Т.В. Я розумію, що друга частина питання це, власне, заборгованість по зарплаті.

ЗВОРИГІНА Н.Г. Заборгованість, вона не просто друга частина питання, це складова взагалі-то цього загального рішення. Я, якщо можна, ще хочу звернути вашу увагу на те, що кожна проблема має своє ім’я, по батькові і прізвище. Так от ця проблема має ім’я керівника юридичної служби обласної ради Єгора Мороза і саме він...

ШУФРИЧ Н.І. Ми зараз не будемо, ми зараз не сприймемо персональні звинувачення, тому що ми не є слідчим органом. В разі, якщо ми побачимо, що питання проігноровано, то ми звернемось до Міністра внутрішніх справ, до Міністра юстиції щодо з’ясування обставин, пов’язаних з фактично втручанням у вашу діяльність і невиконанням вимог закону та рішення суду.

 

ЦИБА Т.В. Я підтримую вашу пропозицію, але я би розділила це все ж таки якби на дві частини. Можливо, є сенс ще до голови облдержадміністрації звернутись принаймні з проханням сприяти тому, щоб зарплата була їм виплачена?

ШУФРИЧ Н.І. Давайте копію. Тобто ми звернемось і до голови обласної ради, і проінформуємо голову державної адміністрації, що нами прийняте таке рішення,  направлено такий лист до голови обласної ради і його проінформуємо, щоб він взяв це питання  на контроль.

ЗВОРИГІНА Н.Г. Ну і якось проінформувати, так, окремо про гроші, тому що мільйон…

ШУФРИЧ Н.І. Так, тоді буде два листа. Один - безпосереднє звернення до голови облради і другий - повідомлення голові обласної державної адміністрації, що таке є рішення і що парламентський комітет взяв на контроль ситуацію, пов'язану з газетою "Запорізька правда". Приймається, шановні колеги?

Ставлю на голосування про забезпечення двох звернень.

ШВЕЦЬ С.Ф.  За - 5. Проти - 0. Утримались - 0.

ШУФРИЧ Н.І. Рішення прийнято. Дякую, пане Сергію. Сподіваюсь, що ми не затримали вас і ви отримаєте можливість встигнути на засідання комітету.

ШТЕПА С.С. Дякую комітету за правильний підхід.

ШУФРИЧ Н.І. Пані Наталю, дякуємо вам.

Шановні колеги! Друге питання порядку денного. Про звернення журналіста Іллі Колтунова щодо перешкоджання його журналістській діяльності, яке відбулося 13 травня 2021 року у місті Харкові. Я про це говорив під час  Погоджувальної ради, що є таке звернення і що ми його сьогодні розглянемо. Будь ласка, Ілля. Хто ще разом з вами? Якщо я не помиляюся, прийшов Бородін Володимир Борисович, оператор видання. А, то він з вами працює. Добре. Я не заперечую. Мы приглашали представителей харьковской?

(Без мікрофону, не чути)

ШУФРИЧ Н.І. А почему? Я же говорил обе стороны пригласить.

(Без мікрофону, не чути)

ШУФРИЧ Н.І. Николай, давайте, когда я говорю, что обе стороны пригласить, должны быть обе стороны. Что значит - мы  заслушаем одну сторону и не заслушаем вторую сторону? Я же просил: обе стороны. Это же наш принцип всегда: обе стороны приглашаются. Тут мы оперативно...

Хорошо. Илья Сергеевич... Шановні колеги! Я прошу підтримати, ми зараз приймемо організаційне рішення: під час звернення будь-якої сторони щодо конфліктної ситуації, щоб секретаріат без погодження і перепитування у нас, народних депутатів і керівництва комітету, автоматично запрошував завжди іншу сторону. Приймається? Тому що у нас, на жаль, це вже не перший випадок. Я вважаю, що ми це зараз формалізуємо рішенням комітету, щоб більше не було ніяких непорозумінь.

Шановні колеги!  Відповідно пропозицію ставлю на голосування.

ШВЕЦЬ С.Ф.  За - 5. Проти - 0. Утримались - 0. Рішення прийнято.

ШУФРИЧ Н.І. Дякую. Пане Миколо, щоб воно у вас завжди було, це рішення, відкритим, щоб ви бачили під час підготовки засідань комітету.

Так. Ілля Сергійович, будь ласка, розкажіть обставини. 3 хвилини вам достатньо?

КОЛТУНОВ І.С. Так. Шановні члени комітету! Всі присутні! Вітаю вас. Щодо ситуації, яка сталася. Я як кореспондент "RegioNews", виконуючи редакційне завдання, прийшов на зустріч виконуючого обов'язки харківського міського голови Ігоря Терехова  з містянами. Моє завдання було таке: я повинен був задати питання щодо увіковічення пам'яті Геннадія Адольфовича Кернеса та чому досі нічого для цього не зроблено. На моє питання реакція  Ігоря Олександровича була така: він відвернувся від мене і почав буквально тікати. У той же час раніше мені невідомі люди, які супроводжували весь цей час пана Терехова, почали всіляко штовхати мене, огороджувати від нього. Також був інцидент: один з них спробував відбити у мене мікрофон робочий мій, ці всі фізичні дії продовжувались до тих пір, поки пан Терехов не сів у свій автомобіль та не покинув місце зустрічі. Ми ж одразу склали заяву, направили до правоохоронних органів.

ШУФРИЧ Н.І. Відеоматеріали є з приводу того, що з вами було?

КОЛТУНОВ І.С. Звісно. Станом на 17-e, тобто вже пройшло 3 дні, до ЄРДР не було внесено цю справу, тому ми направили скаргу до суду. Ось така ситуація.

ШУФРИЧ Н.І. Тобто ви хочете рішенням суду зареєструвати заяву?

КОЛТУНОВ І.С. Так.

ШУФРИЧ Н.І. Так, є така практика. Слушно ви це робите. Якщо не секрет, а хто є засновником "RegioNews"?

КОЛТУНОВ І.С. На жаль, такої інформації я …

ЦИБА Т.В. Як ви вважаєте, Терехов, до якого ви зверталися, чим ви поясните його таку реакцію?

КОЛТУНОВ І.С. Я не можу пояснити його реакцію, Тому що якби тут питання було якесь провокативне, тоді…

ШУФРИЧ Н.І. Навпаки, в плюс йому питання було.

КОЛТУНОВ І.С. Так.

ШУФРИЧ Н.І. Єдине, я би відповів на його місці, що треба рік чекати після смерті. Це враховуючи, що, якщо я не помиляюсь, пан Кернес був православним, а за православними традиціями рік навіть на кладовищі пам'ятників не ставлять.

КОЛТУНОВ І.С. Так я не про пам'ятник, а про цих осіб, які протиправні, як мені здається, дії вчинили.

 

ШУФРИЧ Н.І. Ну добре. Враховуючи, що ви написали заяву і вона не зареєстрована поки що, шановні колеги, у нас є стала практика, ми звернемось до керівника або Нацполіції, або ДБР, враховуючи, що тут мова йде про дії посадових осіб.

Які будуть бачення? Я думаю, що все ж таки на перший крок звернутись до керівника Нацполіції і до пана Геращенка Антона, повідомити його, що ми зробили таке звернення,  щоб він це тримав на контролі.

ШВЕЦЬ С.Ф. Я підтримую, тим паче, що, звичайно, ми стоїмо на захисті не тільки свободи слова, але й фізично журналістів, які часто стикаються з різними обставинами у своїй роботі. Єдине, що я особисто сподіваюся, що насправді переконливі докази вашої правоти є зафіксовані на відеоряді, для того щоб полегшити роботу слідчих і, зрештою, щоб вони дійшли справедливих рішень у вашому захисті.

ШУФРИЧ Н.І. А у вас є відео зараз?

КОЛТУНОВ І.С. Так. Все зі мною.

ШУФРИЧ Н.І. А, флешка. А так, на телефоні, не покажете нам, щоб швидше було? Є у вас? Якщо я не помиляюся, у вас є на телефоні?

КОЛТУНОВ І.С. Так.

ШУФРИЧ Н.І. Тому що мені відео чи то показували, чи то "скидали". Чітко видно, хто вас зупиняв, хто забирав мікрофон?

КОЛТУНОВ І.С. Звісно. Чітко видно.

ШУФРИЧ Н.І. Мікрофон - чітко зрозуміло, що то саме мікрофон? Тому що деколи бувають такі мікрофони, що не зрозумієш, що воно таке.

КОЛТУНОВ І.С. Все записано.

ЦИБА Т.В. Ні, ну якщо ви бачили, ну ми повіримо журналісту, вам.

БРАГАР Є.В. Я прокоментую. Я це відео бачив в одному з телеграм-каналів. Так, ця ситуація стала такою досить відомою у Харкові. Саме я вважаю, що в цій ситуації ми маємо чистої води 171-у, оскільки підтвердити чи не підтвердити - там не наносились ніякі тілесні пошкодження вам і жодної, крім фізичного перешкоджання. Відповідно я, наскільки я бачу практику по 171-й статті, кримінальна справа досить важко за нею заводиться. Відповідно я вважаю, що ми маємо, звісно, допомогти журналісту і зробити все, що в наших силах.

ШВЕЦЬ С.Ф. Тобто наполягати саме на такій кваліфікації з нашої сторони, як ми бачимо цю ситуацію, що це пряме перешкоджання журналістській діяльності?

БРАГАР Є.В. 171-а.

КОЛТУНОВ І.С. Перепрошую. Якщо потрібно, то ось відео.

 

(Відбувається перегляд відео)

 

ШУФРИЧ Н.І. Давайте письмо на Авакова и параллельно на Геращенко. Хорошо?

Шановні колеги! Ставлю відповідне питання про звернення на ім'я Авакова і до заступника міністра, який зараз здійснює кураторство і співпрацює з нашим комітетом.

ШВЕЦЬ С.Ф.  За - 5. Проти - 0. Утримались - 0. Одноголосно. Рішення прийнято.

КОЛТУНОВ І.С. Дякую вам.

ШУФРИЧ Н.І. Доброї вам роботи. Бережіть себе.

КОЛТУНОВ І.С. Дякую.

ШУФРИЧ Н.І. Так, шановні колеги,  питання третє. Проект Закону про внесення змін у "Прикінцеві положення" Закону "Про рекламу". Щодо соціальної реклами.

Так, які будуть бачення? Це Міністерство розвитку економіки і торгівлі. А скажіть, будь ласка, хіба Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства ще не розділили? У нас же є міністр сільського господарства.

 

СТЕЛЬМАХ О.О. Частину передали функцій нещодавно.

ШУФРИЧ Н.І. Що-що?

СТЕЛЬМАХ О.О. Нещодавно передали частину функцій.

ШУФРИЧ Н.І. А ви ще продовжуєте називатись Міністерством розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства…

СТЕЛЬМАХ О.О. Так-так.

ШУФРИЧ Н.І. І окремо є Міністерство сільського господарства?

СТЕЛЬМАХ О.О. Так. Ну міністр є.

(Вимкнено мікрофони)

СТЕЛЬМАХ О.О. Мені вистачить дві репліки буквально. Дивіться, Мінекономіки підготовлено документ, схвалено урядом законопроект, який передбачає внесення зміни до Закону про рекламу.

ШУФРИЧ Н.І. Шановні колеги! Вибачте, при всій повазі, Олексію Олексійовичу, питання зрозуміле. Мова йде про соціальну рекламу в мережах.

СТЕЛЬМАХ О.О. Тобто тут передбачається пріоритетність реклами, яка стосується COVID, перед іншою соціальною рекламою. Тобто якщо будуть  звернення до органів, вони будуть мати це в пріоритеті. Тобто  тут нічого такого немає.

ШУФРИЧ Н.І. Дякую.

СТЕЛЬМАХ О.О. Дуже простий документ. Прошу підтримати.

ШУФРИЧ Н.І. Шановні колеги! Є пропозиція підтримати, все, що буде допомагати проводити відповідну роз'яснювальну роботу з нашими громадянами, має бути підтримано.

Хто за? Проти?

ШВЕЦЬ С.Ф.  За - 5.

ШУФРИЧ Н.І. Проти?

 

ШВЕЦЬ С.Ф.  Проти - 0. Утримались - 0.

ШУФРИЧ Н.І. Дякую.

СТЕЛЬМАХ О.О. Дякую.

ШУФРИЧ Н.І. Дякую вам, Олексію Олексійовичу.

Шановні колеги! Четверте питання, про розклад засідань комітету на червень. Ну традиційно ми ще  знаходимось в умовах карантину, тобто всі ці розпорядження, які були, вони діють, нам запропонований порядок денний, розклад засідань 2, 16 і 30 червня. Тобто у нас буде 3 засідання.

(Загальна дискусія)

ШУФРИЧ Н.І. Дивіться, сьогодні у нас 19-е. Нам місяць не збиратись… Ну так і виходить.

БРАГАР Є.В. Ну раз на два тижні - нормально.

ШУФРИЧ Н.І. Я думаю, що коректно. З вашого дозволу, якщо ми побачимо, що не накопичились питання порядку денного, то  ми оперативно, якщо ви не проти, дасте мені можливість запропонувати вам інший графік. Цей затверджуємо попередньо, з моїм правом його дещо змінити.

Шановні колеги! Ставлю відповідно пропозицію на голосування.

ШВЕЦЬ С.Ф.  За - 5. Проти - 9. Утримались - 0.  Рішення прийнято.

ШУФРИЧ Н.І. Шановні колеги!

ЦИБА Т.В. У мене одне питання в "Різному".

ШУФРИЧ Н.І. Конечно.

ЦИБА Т.В. Дивіться, колеги, я нещодавно була в Івано-Франківській області, там познайомилась з журналісткою, членкинею НСЖУ, і вона дуже попросила сприяти, показала там ті програми, які вона робила. В неї у 2019 році, 12 листопада 2019 року, НСЖУ давала подання на те, щоб вона отримала звання Заслужений журналіст країни. Але поки що "это простаивает", ця  її нагорода. Ну вона не одна, просто цей лист від НСЖУ, він як би досі не потрапив на підпис і відповідно вони досі не отримали своїх заслужених нагород. То прохання, щоб  ми підтримали, щоб все ж таки цей лист "как-то стал в приоритете" до Дня  журналістів.

(Без мікрофону, не чути)  

ЦИБА Т.В.   Це ж Томіленко і подавав. Просто  2019 рік.

ШУФРИЧ Н.І. Це відділ нагород Офісу Президента?

ЦИБА Т.В. Так.

ШУФРИЧ Н.І. Ну давайте підготуйте лист. Загальний чи конкретно по цій?

ЦИБА Т.В. Та можна конкретно, можна не конкретно. 

ШУФРИЧ Н.І. Дивіться, у мене пропозиція. Давайте з Томіленком зв'яжемося. Нехай Томіленко напише листа на наш комітет.

ЦИБА Т.В. З переліком.

ШУФРИЧ Н.І. Це вже як він захоче. Щоб він дав такий перелік, нехай він подивиться - кому. Якщо нікому… Бо буде плутанина, якщо одним надали, а іншим не надали.

ЦИБА Т.В. Дивіться, просто питання в тому, що День журналістів 6 червня, тому мені видається. що…

ШУФРИЧ Н.І. Та я готовий завтра це підписати…

ЦИБА Т.В. Дивіться, це вже зареєстрований номер, він просто трошки "завис" у відділі нагород. Якщо ми його "підштовхнемо", що там же є перелік журналістів.

ШУФРИЧ Н.І. Давайте,  я підпишу  звернення щодо відділу нагород, а якщо ми встигнемо, якщо Томіленко  встигне до п’ятниці підготувати лист на моє ім’я, якщо ми встигнемо зробити загальний лист щодо підтримки звернення Спілки журналістів України, зробимо загальний, а цей робимо окремо.

ЦИБА Т.В. Як мені пояснювали, на процес підготовки цього всього іде мінімум місяць.

ШУФРИЧ Н.І. Будь ласка, давайте готуйте лист конкретно по цьому одному прізвищу.

ШВЕЦЬ С.Ф. Я переконаний, що  людина зрадіє такій нагороді незалежно від того, чи це до Дня журналіста буде.

ШУФРИЧ Н.І. Якщо встигнуть, до Дня незалежності будуть великі, у нас День Конституції, День незалежності. 

Шановні колеги, за це рішення тоді прошу проголосувати щодо звернення до управління або департаменту або відділу, я не знаю точно, як вони зараз називаються, щодо державних нагород, щодо підтримки кандидатури журналістки на підставі подання Спілки журналістів України. Дякую. Шановні колеги, ще? Питання порядку денного вичерпані.

Засідання оголошую закритим. Дякую.       

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Стенограми 2021 рік”

28 грудня 2021 15:38
16 грудня 2021 17:07
24 листопада 2021 12:22
16 листопада 2021 11:47
28 жовтня 2021 09:48
25 жовтня 2021 11:37
18 жовтня 2021 11:53
14 вересня 2021 12:03
21 липня 2021 09:21
19 липня 2021 09:45