Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               39

 

                                                                                       17        березня           21

 

    

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                     

                                                                            

                                                                        о 14 год. 15 хв.

 

                                           

                                           

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

          Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В.    


    На засідання запрошені: Константінов Костянтин Валентинович - начальник відділу Головного слідчого управління Державного бюро розслідування; Кучмиста-Кравченко Алла Іллівна - помічник генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення; Степанський Сергій Олександрович – радник генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення; Шевцов Сергій Олександрович - начальник юридичної служби Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення; Осаковський Сергій Валерійович - спеціальний кореспондент видання «Ліга Інформ»; Деркач Ярослав Вікторовичкерівник секретаріату Заступника Голови Верховної Ради України.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Я.Глиняна, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, І.Гриценко,  С.Самойленко.

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1. Про звернення помічниці генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Алли Кучмистої-Кравченко щодо порушення Закону України «Про державну таємницю» та іншого законодавства України генеральним директором Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Кирилом Даниловим.

2. Про звернення спеціального кореспондента видання «Ліга Інформ» Сергія Осаковського, адресованого Голові Верховної Ради України Дмитру Разумкову, щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності процесуальних керівників Чугуївської місцевої прокуратури Харківської області, у зв’язку із неналежним виконанням ними своїх обов’язків під час здійснення процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях, пов’язаних з його професійною діяльністю журналіста.

3. Про звернення голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова щодо можливого незаконного позбавлення місця реєстрації неповнолітньої дитини журналістки – членкині НСЖУ Пасак Юлії Вікторівни.

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами (реєстр. № 5094 від 18.02.2021р., внесений народними депутатами України О.Кондратюк, П.Сушком, М.Потураєвим та іншими).

5. Різне.

 

Порядок денний  затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами (реєстр. № 5094 від 18.02.2021р., внесений народними депутатами України О.Кондратюк, П.Сушком, М.Потураєвим та іншими).

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф., САНЧЕНКО О.В., ДЕРКАЧ Я.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами (реєстр. № 5094 від 18.02.2021р., внесений народними депутатами України О.Кондратюк, П.Сушком, М.Потураєвим та іншими), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами (реєстр. № 5094) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 Н.Шуфрич наголосив, що 31 березня ц.р. Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики проводить комітетські слухання на тему: «Про забезпечення стабільного українського мовлення на тимчасово окуповані та прикордонні території України». Він додав, що членів Комітету запрошують взяти у участь у слуханнях та виступити з доповіддю щодо стану свободи слова на окупованих територіях.

У зв’язку з цим, головуючий запропонував наступне засідання Комітету провести 1 квітня 2021 року о 15.00.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 2. Слухали інформацію голови Комітету Н.Шуфрича про  звернення помічниці генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Алли Кучмистої-Кравченко щодо порушення Закону України «Про державну таємницю» та іншого законодавства України генеральним директором Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Кирилом Даниловим.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення помічниці генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Алли Кучмистої-Кравченко щодо порушення Закону України «Про державну таємницю» та іншого законодавства України генеральним директором Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Кирилом Даниловим, Комітет вирішив:

 

        1. У зв’язку з тим, що питання стосується можливого порушення Закону України «Про державну таємницю», розглянути це питання 1 квітня 2021 року в закритому режимі.

2. Запросити на засідання представників Служби безпеки України, помічницю генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення А.Кучмисту-Кравченко та керівництво Концерну радіомовлення, радіозв’язку  та телебачення.

 

         Рішення прийнято одноголосно.

     

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення спеціального кореспондента видання «Ліга Інформ» Сергія Осаковського, адресованого Голові Верховної Ради України Дмитру Разумкову, щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності процесуальних керівників Чугуївської місцевої прокуратури Харківської області, у зв’язку із неналежним виконанням ними своїх обов’язків під час здійснення процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях, пов’язаних з його професійною діяльністю журналіста.

                             

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., ОСАКОВСЬКИЙ С.В., КОНСТАНТІНОВ К.В.

 

Н.Шуфрич наголосив, що ми запрошували представників Генеральної прокуратури взяти участь у засіданні Комітету з цього питання. Він додав, що сьогодні надійшла відповідь від Офісу Генерального прокурора, в якій заступник Генерального прокурора І.Мустеца зазначає, що питання щодо належності процесуального керівництва у тому чи іншому конкретному кримінальному провадженні не є компетенцією Верховної Ради України.

Голова Комітету попросив членів Комітету ознайомитися з цим листом та звернутися до Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України з проханням надати правову оцінку змісту запрошення, яке було надіслано Комітетом до Офісу Генерального прокурора, на предмет наявності у ньому вимог, пропозицій чи вказівок, виходячи з відповіді Офісу Генерального прокурора.

 

Голосували:  «за» – 3

                                  «проти» – 0

                                  «утримались» - 2

 

       Рішення прийнято.

 

         Начальник відділу Головного слідчого управління Державного бюро розслідування К.Константінов повідомив членам Комітету, що кримінальні провадження, зазначені у зверненні Осаковського С.В. Державним бюро розслідувань не розслідуються, у зв’язку із чим забезпечення вимог ст. 39 КПК України щодо заміни слідчого унаслідок неефективного здійснення досудового розслідування, надання письмових вказівок, тощо не можливо.

         Водночас він наголосив, що звернення Осаковського С.В. направлено до Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві для прийняття рішення відповідно до ст. 214 КПК України.

 

Вирішили:

 

Заслухавши спеціального кореспондента видання «Ліга Інформ» С.Осаковського та начальника відділу Головного слідчого управління ДБР К.Константінова щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності процесуальних керівників Чугуївської місцевої прокуратури Харківської області, у зв’язку із неналежним виконанням ними своїх обов’язків під час здійснення процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях, пов’язаних з його професійною діяльністю журналіста, Комітет вирішив:

 

Звернутися до Державного бюро розслідування з проханням в межах повноваження надати Комітету з питань свободи слова інформацію про стан розслідування справи.

 

Голосували:  «за» – 4

                                 «проти» – 0

                                 «утримались» - 1

 

       Рішення прийнято.

 

Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова щодо можливого незаконного позбавлення місця реєстрації неповнолітньої дитини журналістки – членкині НСЖУ Пасак Юлії Вікторівни.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф., САНЧЕНКО О.В., ЦИБА Т.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова щодо можливого незаконного позбавлення місця реєстрації неповнолітньої дитини журналістки – членкині НСЖУ Пасак Юлії Вікторівни, Комітет вирішив:

 

         1. У зв’язку з тим, що на засіданні відсутні журналістка Юлія Пасак та Голова Незалежної спілки журналістів України С.Томіленко перенести розгляд питання на 1 квітня 2021 року.

         2. Доручити секретарю Комітету С.Швецю вивчити питання щодо можливого незаконного позбавлення місця реєстрації неповнолітньої дитини Чикалюка Д.В. та його матері Пасак Ю.В.

       3. Запросити на наступне засідання Комітету Пасак Юлію Вікторівну та у разі необхідності представників відділу з питань реєстрації місця проживання фізичних осіб Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 


Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ





Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2021 рік”

21 грудня 2021 09:41
21 грудня 2021 09:37
06 грудня 2021 10:47
19 листопада 2021 14:32
05 листопада 2021 13:49
04 листопада 2021 12:08
18 жовтня 2021 12:07
27 вересня 2021 15:06
10 вересня 2021 13:02
19 липня 2021 12:26