Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               20

 

                                                                                      13           травня          20

 

    

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                      

                                                                              

                                                                        о 14 год. 00 хв.

 

                                           

                                           

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

          Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ 

1. Про звернення народного депутата України Олега Мейдича щодо перешкоджання журналістській діяльності представникам інформаційного агентства «Стоп корупції ТВ».

2. Про напад на кореспондента газети «Правовий контроль» Данила Журавського, що стався 09 травня 2020 року у місті Одеса.

3.  Різне.

 

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення народного депутата України Олега Мейдича щодо перешкоджання журналістській діяльності представникам інформаційного агентства «Стоп корупції ТВ».

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Н.Шуфрич повідомив, що до Комітету надійшло звернення народного депутата України О.Мейдича щодо перешкоджання журналістській діяльності, пов’язаної із розслідуванням нібито не задекларованого маєтку генерала поліції Педоса Ю.В., який на даний час очолює Головне управління Нацполіції в Вінницькій області.

За словами журналістів, вони намагалися взяти коментар у Ю.Педоса задля проведення об’єктивного розслідування вказаного факту. Натомість Ю.Педос викликав поліцію. У районному відділі Нацполіції без складання протоколу обшуку у журналістів вилучили камеру та флеш-карту пам’яті.

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення народного депутата України Олега Мейдича щодо перешкоджання журналістській діяльності представникам інформаційного агентства «Стоп корупції ТВ», Комітет вирішив:

 

Надіслати звернення народного депутата України О.Мейдича до Міністра внутрішніх справ України А.Авакова з проханням розглянути та повідомити Комітет щодо результатів розгляду та здійснених заходів реагування.

 

 Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію заступника Голови Комітету Є.Брагара про напад на кореспондента газети «Правовий контроль» Данила Журавського, що стався 09 травня 2020 року у місті Одеса.

 

Н.Шуфрич наголосив, що по цьому питанню у нього конфлікт інтересів, тому він не зможе приймати рішення та передав головування  заступнику Голови Комітету Є.Брагару.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

 

Є.Брагар наголосив, що є звернення від шеф-редактора видання «Шарій.net» Ольги Бондаренко стосовно нападу на кореспондента газети «Правовий контроль» Данила Журавського, який стався 9 травня ц.р. у місті Одеса.

Виходячи зі змісту звернення, під час виконання журналістських обов’язків, Данило Журавський, який висвітлював проведення автопробігу, зазнав тілесних ушкоджень.

 Вирішили:

 

Розглянувши звернення шеф-редактора видання «Шарій.net» О.Бондаренко стосовно нападу на кореспондента газети «Правовий контроль» Данила Журавського, який стався 9 травня ц.р. у місті Одеса,  Комітет вирішив:

 

  Звернутися до Міністра внутрішніх справ України А.Авакова з проханням взяти під особистий контроль відповідне розслідування, а також в межах компетенції надати інформацію щодо стану його проведення та з урахуванням обставин, пов’язаних із розголошенням відомостей досудового розслідування.

 

Голосували:  “за” – 4

                                   проти – 0

                                   утримались - 0

 

 Рішення прийнято.

 

Різне.

 

Голова Комітету Н.Шуфрич наголосив, що Верховна Рада України прийняла Постанову «Про організацію роботи Верховної Ради України», якою пропонується, що б парламент з 18 травня 2020 року працював відповідно до календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 16 січня 2020 року № 462-IX.

Головуючий запропонував звернутися до Голови Верховної Ради України Д.Разумкова з проханням дозволити представникам засобів масової інформації працювати на 3-му поверсі кулуарів (балкон) Верховної Ради України з дотриманням усіх санітарних норм.

 

 Голосували:  “за” – 4

                                   проти – 1

                                   утримались – 0

 

 Рішення прийнято.

 

Н. Шуфрич повідомив, що відбувся інцидент, який стався між головою Одеської обласної державної адміністрації Максимом Куцим та журналістами телеканалу «1+1» Євгеном Куксіним та Юлією Червоненко.

Йшлося про те, що голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Куций за допомогою Національної гвардії спробував вигнати знімальну групу програми «Секретні матеріали» після питання журналістки про тендер на закупку карет швидкої допомоги.

Голова Комітету запропонував звернутися до Керівника Офісу Президента України А.Єрмака з проханням вивчити обставини даної події, яка отримала широкий резонанс у засобах масової інформації та вжити відповідних заходів, щодо недопущення порушення прав журналістів зі сторони посадових осіб.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2020 рік”

22 грудня 2020 16:42
17 грудня 2020 11:20
10 листопада 2020 09:50
21 жовтня 2020 15:22
15 жовтня 2020 10:39
24 вересня 2020 09:37
24 вересня 2020 09:32
08 вересня 2020 15:55
21 липня 2020 09:08
13 липня 2020 09:12