Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               19

 

                                                                                      30           квітня          20

 

    

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                      

                                                                              

                                                                        о 12 год. 30 хв.

 

                                           

                                           

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

          Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

 

На засідання запрошені:  Санченко Олександр Володимирович – народний депутат України.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ 

1. Проект Постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації (реєстр. 3363 від 17.04.2020, внесений народними депутатами України: С.Швецем, О.Василевською-Смаглюк, О.Ткаченком та іншими).

2. Проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України  дев’ятого скликання» (реєстр. № 3401 від 27.04.2020, внесений народними депутатами України: Д.Арахамією, С.Рахманіним, О.Кулінічем).

3.  Проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» (реєстр. № 3402 від 27.04.2020, внесений народним депутатом України Д.Арахамією).

4. Про звернення голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка.

5.     Різне.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України  дев’ятого скликання» (реєстр. 3401 від 27.04.2020, внесений народними депутатами України: Д.Арахамією, С.Рахманіним, О.Кулінічем).

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України  дев’ятого скликання» (реєстр. № 3401 від 27.04.2020, внесений народними депутатами України: Д.Арахамією, С.Рахманіним, О.Кулінічем), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» (реєстр. № 3401 від 27.04.2020, внесений народними депутатами України: Д.Арахамією, С.Рахманіним, О.Кулінічем) прийняти за основу та в цілому.

 

Голосували:  “за” – 4

                                   проти – 0

                                   утримались - 1

 

 Рішення прийнято.


 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації (реєстр. 3363 від 17.04.2020, внесений народними депутатами України: С.Швецем, О.Василевською-Смаглюк, О.Ткаченком та іншими).

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації (реєстр. 3363 від 17.04.2020, внесений народними депутатами України: С.Швецем, О.Василевською-Смаглюк, О.Ткаченком та іншими), Комітет вирішив:

 

  Запропонувати Тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації (реєстр. № 3363 від 17.04.2020, внесений народними депутатами України: С.Швецем, О.Василевською-Смаглюк, О.Ткаченком та іншими) прийняти за основу та в цілому.

Голосували:  “за” – 4

                                   проти – 0

                                   утримались - 1

 

 Рішення прийнято.

   Слухали: 3.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про Проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» (реєстр. № 3402 від 27.04.2020, внесений народним депутатом України Д.Арахамією).

                        

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» (реєстр. № 3402 від 27.04.2020, внесений народним депутатом України Д.Арахамією), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» (реєстр. № 3402 від 27.04.2020, внесений народним депутатом України Д.Арахамією) прийняти за основу та в цілому.

 

     Рішення прийнято одноголосно.

 

 Слухали: 4.  Слухали інформацію секретаря Комітету С.Швеця про звернення голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

 

    С.Швець повідомив, що на минулому засіданні Комітет вже ухвалив рішення звернутися до Кабінету Міністрів України стосовно підвищеного рівня агресії до журналістів, які висвітлюють заходи із подолання епідемії коронавірусної інфекції COVID-19.  Але надійшло ще одне звернення від Національної спілки журналістів України щодо критичної ситуації, яка склалася в українському медіа-просторі. Доповідач додав, що Національна спілка журналістів надіслала програму «Антикризова підтримка для друкованих та онлайн-медіа» та просить Комітет посприяти в її реалізації.                       

 

Вирішили:

 

Після обговорення народні депутати України  вирішили:

 

         Звернутися до Прем‘єр-міністра України Д.Шмигаля з проханням у період карантину першочергово дозволити працювати газетним кіоскам,  надати можливість реалізовувати газети в аптеках під час епідемії, а також передбачити заходи для реалізації газет у супермаркетах.

 

Рішення прийнято одноголосно.

  

Різне.

 

Секретар Комітету С.Швець зауважив, що 29 квітня ц.р. поряд з будівлею Кабінету Міністрів України сталася сутичка між працівниками поліції та кореспондентом «Громадського телебачення» Богданом Кутєповим. Журналісту було завдано тілесних ушкоджень та поламано техніку.

 

Голова Комітету Нестор Шуфрич повідомив учасникам засідання, що одразу після інциденту у нього відбулася розмова із заступником Міністра внутрішніх справ України Антоном Геращенком. Він додав, що Міністерство внутрішніх справ України на той час вже відреагувало і наразі відбувається внутрішнє розслідування та вивчаються усі обставини справи.

 

            Після обговорення було запропоновано інформацію про цей інцидент розмістити на сайті Комітету з питань свободи слова.

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ




Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2020 рік”

22 грудня 2020 16:42
17 грудня 2020 11:20
10 листопада 2020 09:50
21 жовтня 2020 15:22
15 жовтня 2020 10:39
24 вересня 2020 09:37
24 вересня 2020 09:32
08 вересня 2020 15:55
21 липня 2020 09:08
13 липня 2020 09:12