Комітет з питань свободи слова

 

 

                                                                                               2

 

                                                                                      11           вересня         19

    

 

        Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

         Присутні народні депутати України: БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В., ЦИБА Т.В.

 

На засідання запрошені: Стах Ігор Олексійович – блогер та журналіст з міста Чергігова; Гріцак Костянтин Іванович – директор департаменту зовнішніх зав’язків та правових питань компанії Воля; Котюжинська Тетяна Григорівна – президент Асоціації медіа-юристів; Петренко Галина – журналіст Громадської організації «Детектор медіа».

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету М.Андріуца; головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, І.Гриценко, П.Селецький, І.Маковецька-Саєнко, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1. Про утворення підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова.

2. Про обрання голів та членів підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова.

3. Про проведення парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми та шляхи їх вирішення».

4. Про оновлення складу Громадської ради при Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова.

5. Різне.

 

Відкриваючи засідання Н.Шуфрич наголосив, що у структурі Комітету відбулися певні зміни. Народний депутат України Сергій Штепа пішов у інший комітет натомість до нас приєдналася Циба Тетяна Вікторівна.

Голова Комітету зазначив, що ведеться запис та пряма трансляція засідання Комітету. Він запропонував прийняти протокольне рішення про те, що на всіх засіданнях буде присутня преса, яка висвітлюватиме в прямому ефірі або запису роботу Комітету з питань свободи слова.

Рішення прийнято одноголосно.

Є.Брагар запропонував заслухати Чернігівського журналіста і блогера Ігоря Стахова, на якого 29 серпня ц.р. було скоєно напад.

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

         Слухали: 1.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про утворення підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова.

Виступили:   ШВЕЦЬ С.Ф.

 

         В ході обговорення питання щодо утворення підкомітетів Комітету з питань свободи слова С.Швець запропонував утворити два підкомітети.

 


Вирішили:

 

Створити в Комітеті з питань свободи слова такі підкомітети:

 

     Підкомітет з питань права громадян на інформацію.

     Підкомітет з питань захисту прав та свобод журналістів і працівників засобів масової інформації.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 2.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про обрання голів та членів підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова.


Виступили:   ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В.

 

        

   Н.Шуфрич наголосив, що в Комітеті з питань свободи слова створено      підкомітет з питань права громадян на інформацію та підкомітет з питань захисту прав та свобод журналістів і працівників засобів масової інформації,    в які увійдуть по три члени Комітету.


Вирішили:

 

 1. Обрати головою підкомітету з питань права громадян на інформацію народного депутата України Цибу Тетяну Вікторівну.

 

 До підкомітету з питань права громадян на інформацію увійшли Шуфрич Нестор Іванович, Циба Тетяна Вікторівна та Швець Сергій Федорович.

 

2. До підкомітету з питань захисту прав та свобод журналістів і працівників засобів масової інформації увійшли народні депутати України Брагар Євген Вадимович, Мотовиловець Андрій Вікторович та Шуфрич Нестор Іванович.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 3.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проведення парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення».

 

Виступили:   ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В.

 

         В ході обговорення питання «Про проведення парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення» член Комітету Тетяна Циба запропонувала в текст Постанови додати пункт щодо запрошення журналістів з числа працівників загальноукраїнських та регіональних засобів масової інформації.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України Про проведення парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення», Комітет вирішив:

 

1.                 В проекті Постанови додати пункт щодо запрошення журналістів з числа працівників загальноукраїнських та регіональних засобів масової інформації.

 

2.      Запропонувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Постанови Про проведення парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення» прийняти за основу та  в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 Народний депутат України А.Мотовиловець долучився до засідання Комітету.

 


Слухали: 4.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про напад на чернігівського блогера та журналіста Ігоря Стаха, що трапився 29 серпня 2019 року.

 

Виступили: ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В., СТАХ І.О.

 

Н.Шуфрич наголосив, що на засіданні присутній блогер та журналіст Ігор Стах та запросив його до слова.

 

І.Стах повідомив, що 29 серпня 2019 року у місті Чернігові на нього було здійснено напад групою невідомих осіб у результаті чого його було госпіталізовано до Чернігівської обласної лікарні, де діагностували струс головного мозку, закриту черепно-мозкову травму, забійну рану обличчя.

Він звернув увагу членів Комітету на порушення його прав, як журналіста та неналежне реагування на його звернення правоохоронних органів.


Вирішили:

Заслухавши Ігоря Стаха та розглянувши його звернення щодо  розслідування справи через бездіяльність з боку правоохоронців, Комітет за результатами детального обговорення вирішив:

1. Надіслати звернення Ігоря Стаха до Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

2. Направити відповідне звернення Міністру внутрішніх справ України Арсену Авакову.

3. Надіслати звернення до Головного управління Національної поліції в Чернігівській області Едуарду Альохіну.

4. Уразі, якщо Ігор Стах на час розслідування відчує необхідність надання йому цілодобової охорони, невідкладно оформити відповідні звернення до Міністра внутрішніх справ України та Управління державної охорони.

 

Рішення прийнято одноголосно.

Н.Шуфрич доручив секретаріату Комітету підготувати відповідні звернення та завізувати у секретаря Комітету Сергія Швеця.  

 

Н.Шуфрич наголосив, що питання про оновлення складу Громадської ради при Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова переносимо на наступне засідання Комітету.

Також Голова Комітету повідомив, що надіслані листи до Прес-служби Апарату Верховної Ради України та до Управління державної охорони України з проханням на наступному засіданні розглянути питання про доступ до Верховної Ради України акредитованих журналістів та технічних працівників засобів масової інформації.

Н.Шуфрич попросив членів Комітету ознайомитися з рішенням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо позбавлення каналу ТОВ «Новини 24 години» (телеканал NEWSONE) ліцензії на мовлення.

        

Стенограма засідання Комітету додається.

       

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2019 рік”

13 січня 2020 16:48
13 січня 2020 16:46
04 грудня 2019 14:22
11 листопада 2019 11:45
23 жовтня 2019 15:06
08 жовтня 2019 15:24
24 вересня 2019 12:13
23 вересня 2019 13:25
17 вересня 2019 14:34
09 вересня 2019 16:19