СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань свободи слова та інформації

від 03 грудня 2013 року

Веде засідання Голова Комітету М.В.ТОМЕНКО

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго дня, шановні колеги, хто дійшов, я маю на увазі із запрошених, з огляду на нештатну ситуацію.

Значить, ідея сьогоднішнього засідання проста і зрозуміла, складається з одного питання. Наші колеги і експерти, і журналісти, протягом останніх кількох днів подали інформацію стосовно тих журналістів, які постраждали під час акцій протесту. В кожному випадку була різна ситуація, була більш резонансна і брутальна, була менш резонансна і брутальна. За будь-яких обставин ми як комітет зобов'язані такі ситуації відслідковувати. І тому і на пропозицію громадських організацій, і журналістських організацій, і на пропозицію наших депутатів, до речі, не лише членів комітету, бо тут присутні і ще підійдуть депутати-журналісти, які працювали в журналістській, так би мовити, сфері до депутатської діяльності, щоби ми цю тему обговорили.

Ми запросили колег з Генеральної прокуратури і з Міністерства внутрішніх справ. Я вчора звернувся до них, щоб вони оперативно включилися в цю роботу. Я думаю, що, ну, напевно, день чи півтори дні рано, що їм, але ми послухаємо. Це Віктор Миколайович Дичаківський, начальник Головного управління наглядової діяльності у кримінальному провадженні слідчих органів Генеральної прокуратури, зі своїми колегами прибув. І Матвейцов Олег Борисович, начальник управління…  Підійшов? Ще не підійшов? Підходить група з відповідного управління Департаменту громадської безпеки Міністерства внутрішніх справ. Ну, Олег Наливайко тут. І інші представники громадських організацій чи журналістських спілок, хто рухається, то підійде пізніше.

Ситуація, всі ви добре знаєте ситуацію. І я пропоную наступний спосіб. Думаю, щоб ви, може, інформаційно все-таки, якщо є готовність у нас (от заходять, я так розумію, представники, напевне, узнаємо зараз, чи Міністерства внутрішніх справ), коротко проінформувати, які плани Генеральної прокуратури і МВС діяти в частині розслідування та реагування не просто при перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів, а реального фізичного насильства по відношенню до журналістів, як і їхні пропозиції. Тоді ми обговоримо, що комітет міг би зробити в цій ситуації, як нам оперативно реагувати, враховуючи те, що і парламент, як ми розуміємо, буде у нештатній ситуації. Я маю на увазі, що, скажімо, ми тут обговорювали ідею слідчої комісії. Ми розуміємо, що це оперативно в принципі неможливо створити. Якщо ми вліземо в ідею створення слідчої комісії, то це в нас затягнеться на дуже довгий період, тому очевидно нам треба буде силами комітету оперативніше реагувати на цю ситуацію.

ГРИЦЕНКО Ф.В.  Матвейцов  прийшов.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Матвейцов  підійшов.

Друзі, з кого тоді… Почнемо, можливо, ми тоді із Генеральної прокуратури, да?

Віктор Миколайович, що ви попередньо можете поінформувати по ситуації? Тільки що ви взялись за справу, да?

ДИЧАКІВСЬКИЙ В.М. Да. По-перше, дозвольте подякувати за запрошення на комітет, за розуміння того, що сьогодні тільки третій день іде нашої роботи.

Хочу вам доповісти, інформувати про те, що по тих подіях, які мали місце 30 листопада, всім відомі, та 1 грудня, відповідно до повідомлення засобів масової інформації про перевищення службових повноважень працівниками органів внутрішніх справ, до єдиного реєстру внесені ці відомості. Однак, кримінальне провадження щодо подій, які мали 30 листопада, розслідується Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури вчора взято до провадження, щодо подій, які мали місце 1 грудня,  розслідується слідчим відділом прокуратури міста Києва.

На сьогодні нам відомо, хочу ще раз звернути вашу увагу, те, що  у цих кримінальних провадженнях призначені фахові слідчі, з достатнім досвідом роботи процесуальні керівники відповідно до вимог нового  Кримінально-процесуального кодексу України. На сьогодні нам відомо, шляхом моніторингу, шляхом звернення, повідомлень 102, що до медичних закладів за допомогою звернувся 31 представник засобів масової інформації про те, що ними отримані тілесні ушкодження в результаті цих всіх подій. Слідчими зараз приймаються слідчі оперативні заходи для того, щоби запросити всіх цих потерпілих представників засобів масової інформації до себе, для того, щоби допитати, встановити всі обставини, які мали місце, відповідно кваліфікувати і прийняти законне рішення.

Але я ще хочу звернути вашу увагу і зрозуміти вірно, що сьогодні йде тільки третій день, і ще така ситуація вона є така життєва, що всі ці працівники засобів масової інформації вони мають якісь свої життєві плани. Вони десь знаходяться при виконанні службових обов'язків, хтось у відрядження поїхав, тобто є своя маленька така проблема для того, щоб зустрітися з слідчими з ними і провести це кримінальне впровадження… неупереджене слідства, так як того вимагає закон.

Генеральна прокуратура України  контролює це питання, знаходиться на контролі. Відповідно ми будемо вивчати стан  цієї роботи.  Ну і вам доповідати все так, як є. Воно все буде прозоро.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є запитання до Віктора  Миколайовича?

Да, будь ласка.

ШЕВЧЕНКО А.В.  Я просто хотів звернути увагу, що сьогодні на ім'я Генерального прокурора Пшонки троє народних депутатів направили заяву про вчинення злочину. Це Шевченко, Котеляк і Володимир Бойко. Ми всі троє були безпосередньо на Майдані під час розгону активістів. Я особисто перебував там з півночі, з нуля годин до п'ятої ранку і готовий особисто надати інформацію слідству про і підготовку цього розгону, і про сам розгін.

Як очевидець скажу, що я бачив велику кількість людей, які знімали з відеокамерами, з фотоапаратами. На деяких з них точно були чітко ознаки, що вони журналісти: написи "преса", бейджи. І те, що робив "Беркут", вони очевидно били всіх, не звертаючи увагу ні на журналістів, ні на депутатів, ні на когось іншого.

Як на мене, там є всі ознаки порушення 171-ї… за 171 статтею Кримінального кодексу –перешкоджання журналістам в їхній діяльності.

Тому ми почули обнадійливу заяву Генерального  прокурора одразу по гарячих слідах. Розраховуємо на швидке оперативне слідство. І як депутати, очевидці готові співпрацювати зі слідством в цьому.

ДИЧАКІВСЬКИЙ В.М.  Дякуємо вам за це.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви зрозуміли? Можете залучати, як мінімум, трьох народних депутатів до…

ШЕВЧЕНКО А.В. По епізоду 30-го…

ДИЧАКІВСЬКИЙ В.М.  Все зрозуміло, дякуємо.   

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Стець, будь ласка.

СТЕЦЬ Ю.Я. Да, дивіться, от така ситуація.

Я говорив з журналістами "5 каналу", які були і отримали тілесні ушкодження вчорашнього дня з діями на Банковій. І я запитував, ну, от які там можуть бути від вас коментарі, і що ви можете сказати з цього приводу. Вони кажуть: ми нічого не можемо сказати. Тому що люди, які їх били, то очевидно, що вони не можуть їх ідентифікувати, оскільки вони були в цих скафандрах. І ясно, що ніхто не може сказати, хто конкретно їх бив. І це значить, що ваше слідство ні до чого не приведе. Ви ж це так само усвідомлюєте зараз, як я. Правда ж, визначити людину, яка била і пускала газ,  очевидно, це неможливо. Більше того, їх же добивали в під'їздах в тому числі,  і наносила травму не одна людина, а 10-12 людей.

От журналістка розказує, що вона забігла в під'їзд, де лежав побитий з розбитою головою журналіст "Euronews" і пробувала йому надати допомогу, тому що в нього текла кров. В цей час забігли 3 беркутівця в темний під'їзд, це було в темний час, вона так тримала мікрофон, як хрест, і у неї тут на лобі була каска, на якій був логотип "5 каналу". І вона кричить: "Не бийте мене,  я –  журналіст". Знаєте, що далі відбулось? Розумієте, що відбулось. Вони почали її лупасити дубинками. І цей журналіст "Euronews", який лежав в крові, він просто, от я не знаю, якими силами, піднявся, тому що потім ми всі бачили по телебаченню, в якому він був стані, і просто ліг на неї, і вони далі били його.

От я запитав, чи ти можеш вказати там когось, хто тебе бив. І вона каже, звичайно:  ні. Тому в цій ситуації ми розуміємо, що притягнути до відповідальності можна тільки одну людину, і прізвище цієї людини – Захарченко. І ви так само знаєте, що він працює міністром внутрішніх справ. Це єдина людина, яку можна притягнути до відповідальності.

Після сьогоднішнього засідання, насправді, Верховної Ради, де єдина можливість його притягнути, логічна,  це було б його відставка. Ми розуміємо, що він у відставку не піде і так само розуміємо, що вони навряд чи притягнуть його до відповідальності. Ну, тому що це апріорі неможливо. Це не тому, що там рука руку миє, а тому що просто неможливо, тому що Віктор Янукович вам, як би це коректно сказати, що він вам повідриває.

Тому давайте не лукавити зараз, тому що час закінчився лукавити. Давайте просто ви скажете офіційну заяву, що Генпрокуратура, міліція в цій країні безпорадні, вони не можуть захистити журналістів. І це буде правдою. Тому що, якщо я зараз поставлю пряме запитання, чи можете ви захистити журналістів, ви чи міліція, ви скажете: ні, якщо ви – чесна людина.

Тому давайте більше не займатися єрундой, не лукавити. Можете притягнути до відповідальності міністра Захарченка, можете йому пред'явити звинувачення, робіть це. Ні, тоді не треба зараз замилювати око. Тому що журналісти прийдуть до вас і повиламують вам руки наступного разу. Все.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Друзі, давайте поки з конструктивними пропозиціями.

БОНДАРЕНКО О.А. Спасибо большое. У меня личная просьба, особенно вот Олег здесь, мне приятно. Я – член Союза журналистов Украины. По моей машине сегодня стреляли, есть вмятины и дырки. Поэтому я просто буду обращаться через комитет. Я это расцениваю как политическое давление.

У меня тоже есть членский квыток Союза журналистов Украины. И я тоже в открытую здесь, на комитете, обращаюсь. Если нужно будет отменять, письменно подтвердить фотографии дыр на капоте и всего остального, я готова сотрудничать и готова прийти ровно тогда, когда мне скажут.

Я бы хотела, чтобы Союз журналистов меня защитил. И я хочу, чтобы меня защитил комитет. Я хочу знать тех уродов, которые позволили себе такие действия по отношению к народному депутату. Спасибо.

МІРОШНИЧЕНКО І.М. Якщо дозволите, я просто рекомендую колезі визначитись, чи вона – депутат, чи вона – журналіст. Тому що два в одному не проходить.

Пані Олено, якщо ви вважаєте, що на вас хтось нападав в зв'язку з вашою депутатською діяльністю, то це не предмет відання нашого комітету.

БОНДАРЕНКО О.А. И это тоже.

МІРОШНИЧЕНКО І.М. Якщо ви журналістка, то, будь ласка, складайте мандат, ми вас будемо захищати усіма можливими способами, які є в нашому комітеті.

БОНДАРЕНКО О.А. Ну, в очередной раз Мирошниченко проявляет свое просто невигластво. Потому что на самом деле депутату разрешается вести творческую деятельность, в том числе и журналистскую. Поэтому мне жаль, что он не знает Закона о госслужбе, Закона о статусе депутата и других украинских законов, которые регулируют и его деятельность в том числе.

МІРОШНИЧЕНКО І.М. Ви ж знаєте, я також журналіст. Був. Але я зараз не апелюю до депутатів, бо є сам депутатом. Це абсурд, знаєте. Ви звертаєтесь до нашого комітету, щоб вас захистили як журналістку? Хай міліція розбирається.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Друзі, давайте будемо і Олену захищати…

МІРОШНИЧЕНКО І.М. Давайте будемо говорити про журналістів, яким, я не можу мовчати! Тому що сьогодні, коли ми бачимо обличчя закривавлені журналістів, коли міліція принижує людей, які займаються, виконують свої професійні обов'язки, коли б'ють в обличчя, не зважаючи на посвідчення, коли розбивають телекамери, – у вас піднімається язик говорити про те, що вам хтось по капоту стріляв, бо ви журналістка! Як вам не соромно! Ганьба вам.

Ви маєте захистити тих людей, які беззахисні. Бо у вас є мандат, у вас є недоторканність.

БОНДАРЕНКО О.А. Ви можете лаять и дальше, вы можете гавкать дальше, Мирошниченко.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Друзі, давайте трошки, давайте трошки спокійніше.

БОНДАРЕНКО О.А. Но в данном случае я понимаю вашу позицию. Вам же крыть нечем. Потому что ваши провокаторы били журналистов там в том числе. Ваши провокаторы били этих людей, ваши провокаторы кидали им в ноги дымовые шашки и взрывпакеты, отчего пострадала та же Бурлакова и другие люди. Это были ваши люди.

И мы разберемся, и найдем этих провокаторов! И мы их привлечем к ответственности. Еще разберемся с вашей Фарион, которая гиенами всех журналистов обозвала.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Друзі, я вас прошу.

Микола, прошу.

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Я думаю, що те, що вам розбили машину, це неподобство. Але давайте розберемося з тою ситуацією, яка в нас є по журналістам. Бо Гліба Гаранича міліція стукнула по голові на моїх очах ще перед розгоном Майдану, який працює для "Reuters". Інших побили перед Адміністрацією Президента. Гаранича била міліція, я це бачив разом з моїм помічником, розбили йому голову.

Тому давайте переходимо по суті...

ГОЛОВУЮЧИЙ. Друзі, давайте, Ірина, будь ласка. І будемо з прокуратурою тоді, які в нас ще ідеї, до міліції перейдемо.

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановні колеги,  я хочу сказати, що, звичайно, ми тут присутні я і Андрій Шевченко,  підійдуть ще і Степан Курпіль і Володя Ар'єв як ті народні депутати, які так само мають журналістські корені. І, звичайно, нас не можуть не турбувати всі ці звернення, які сьогодні приходять від журналістів відносно порушення їх права на професію.

І в мене одне коротке запитання зараз до комітету. Скажіть, будь ласка, чи запрошували ви керівництво "Беркуту" сюди? Тому що найбільше все-таки від журналістів іде зауважень до "Беркуту".

І друге. Так само у мене є до Генеральної прокуратури України офіційна заява. І я прошу, щоб ви в рамках вашого розслідування розслідували цю заяву.

В п'ятницю десь о 12-й годині ночі на мій мобільний телефон стали поступати дзвінки і смс-повідомлення від журналістів і від тих людей, що були на Майдані, що там розпочалася зачистка Майдану (це було о 12-й ночі) від тих людей, хто там ще залишався.

І так само прийшла інформація, що Глібу Гараничу, в якого був бейдж "преса" і який був у жилеті "преса", що йому розбили голову. І ми звернулися під час прямого ефіру до присутніх там міністрів з проханням зупинити, все-таки звернутися до правоохоронних органів, до Президента України з проханням все-таки зупинити цю бійню.

Тому дуже прошу… Потім, як ми побачили, події розгорталися так, що на ці заяви, сказані народним депутатом України в  прямому ефірі загальнонаціонального каналу, ніхто не звернув увагу. Тому що о 4-й годині розпочалася повна зачистка, де постраждали вже і мирні громадяни.

І тому я дуже прошу у вашому розслідуванні так само, це моя офіційна заява як народного депутата України, звернути увагу і доповісти мені, це як мій запит. Я ще буду його окремо…, чому наша влада не звернула увагу на заяву народного депутата.

І по "Беркуту". Чи запрошували ви керівництво?

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми запрошували, направляли звернення до Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ. Міністерство внутрішніх справ нас …………, так як я розумію. Можливо, давайте їхню позицію послухаємо.

У нас є начальник управління Департаменту громадської безпеки  Матвейцов Олег Борисович.

А Татаров Олег Юрійович представляє який підрозділ?

ГРИЦЕНКО Ф.В. Заступник начальника Головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ.

ГОЛОВУЮЧИЙ. І слідчого управління, да? Ну якраз це…

Давайте може по кілька слів. Тоді, Олег Борисович, щоб ви поінформували нас. Тоді перейдемо до слідчого управління. Прошу.

МАТВЕЙЦОВ О.Б. Шановний головуючий, шановні народні депутати, присутні! По-перше, хотів би зазначити, що міністр внутрішніх справ і керівник прес-служби нашої вже приніс вибачення за події вранці суботи, коли там було надмірне застосування сили працівниками міліції. І я теж від імені міліції приношу  вибачення. Зараз проводиться відповідне службове розслідування. Будуть притягнуті працівники, які причетні до цих подій.

Що стосується твердження про побиття журналістів під час подій, які мали місце в неділю біля Адміністрації Президента, це працівниками "Беркуту", дещо некоректно. Тому що фактично під час цих подій журналісти стали живим щитом перед тими екстремістськими молодиками,  які за їх спинами, за журналістами, нападали на міліцію. І фактично в тих умовах не було можливості там десь… Можливо, і десь, да, журналісти постраждали, але це не було конкретний напад працівників міліції. Відбивали фактично напад, груповий напад.

Тому, наскільки мені відомо сьогодні, журналістам, 15 журналістам, були надані жилетки розпізнавальні. От керівник є прес-служби. Тому в подальшому, я не знаю, ми вже раніше про це наголошували. І сьогодні наголошую, що журналіст, ну...  Бейдж – це добре, коли там  є посвідчення, да. Але ж воно в натовпі воно не видно того бейджу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, дивіться, я… Ігор почекай.

Ми уточнимо, то, що зараз. Потім із цими жилетами, потім будемо розбиратися, що з ними робити.

От ми зараз говоримо, що більше 50 журналістів отримали... Їх побили, поранення і так. Що, як ви плануєте вести розслідування стосовно цих людей, які вже є в нас в списку, тих, хто потерпів?

_______________.  Тут питання моєї компетенції. Якщо можна, по розслідуванню, да.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це ваше питання.

Будь ласка.

СТЕЦЬ Ю.Я.  А можна я  відреагую?   Дякую дуже. От дивіться, я вам що... можна я побачу вас в очі? Так? У вас є діти? Є діти? А ви не боїтесь за них?

Ну, що ви зараз говорите? Я вам три хвилини тому назад кажу, що журналістка "5 каналу", надаючи допомогу не серед натовпу, не живим щитом, як ви зараз брешете, а в під'їзді, показуючи посвідчення, в неї на лобі написано, шлемафон, написано: "5 канал"! Ви що хочете, щоб вони  в бронежилетах бігали?!

Ще раз пояснюю. Показуючи посвідчення, кричучи, не вбивайте мене, я – журналіст! Ну, що ви зараз робите?! Ну, в вас є діти?! Ви в церкву ходите?! У вас совість є якась?! Ну подумайте, що ви робите! Ну, йолки-палки, скільки можна фігнею займатися?!

Подайте у відставку і підіть звідси! Ну, скільки можна! Ну, людей вбивають! Та, не дай Боже, хтось вмре! Ну, що ви будете потім говорити? Ну, яка товпа, який там живий щит?

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тільки не кричи.

СТЕЦЬ Ю.Я. Ну, люди стояли в під'їзді! Ще раз кажу, три "Беркута" заходить і лупашить її. Ну, вдумайтесь в це! Ну, ваша жінка буде потім йти, вони ж не будуть розбиратися. Випадково на Майдані люди ходили, їх били. Ну, не дай Боже,  це станеться з вашою жінкою, ви так само будете говорити цю єрунду?

Ідіть помоліться!

МАТВЕЙЦОВ О.Б. Ви просто мені не дали доказати. Я казав, за кожним конкретним зверненням буде проведено розслідування.

СТЕЦЬ Ю.Я. Ви обличчя їх впізнаєте, цих "космонавтів", яких ви посилали туди?

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігор Мірошниченко.

СТЕЦЬ Ю.Я. Совість майте!

МІРОШНИЧЕНКО І.М. Я хочу сказати, що ви цинічно брешете зараз. От брешете всім представникам комітету, брешете всім людям, які тут сидять. Тому що всі бачать. Якщо ви не бачите, ви маєте ввімкнути телевізор і подивитися, що говорять журналісти, подивитися картинку, за яких обставин їх били. Журналісти стоять на паркані, знімають, сторонні, свідки, збивають з паркану, по ногах, по всьому, тому що бачать камеру, б'ють свідомо апаратуру, якою знімають.

Для чого це робиться? Для того щоб прикрити злочини, які вони чинять проти простих людей: спеціально і свідомо б'ють журналістів. Ви зараз розказуєте, що, бачите, вони були живим щитом. Журналістів відловлюють ваші працівники! І сьогодні отут брешучи, ви несете повну відповідальність за те, що робили ваші працівники. І, ви повірте, ви можете тут брехати, скільки завгодно, ви ж людей не обдурите, ви журналістів не обдурите! Ви зараз свідомо налаштовуєте суспільство проти себе, і не просто мирними демонстраціями, тому що люди бачать: якщо міліція не реагує, значить, реагуватиме вулиця, і вона буде реагувати – вона знесе вас на фіг взагалі! І будете потім розказувати в камерах один одному, якщо, звичайно, вас туди ще помістять, ви до камери доживете. Для чого це робити? Журналісти з-за кордону приїхали. Який "живий щит"?! Вони мають досвід роботи за кордоном в різних "гарячих точках", але чомусь Україна для них стає тою точкою, в якій вони стикаються з безпрецедентним цинізмом, коли міліція свідомо, бачачи, що це журналіст, і б'є.

У мене до вас конкретне запитання. Ви кажете: "Всі факти будуть розслідувані". От що стосується якихось протиправних нібито дій мітингувальників, ми знаємо конкретні справи, ми знаємо конкретних людей, яких затримали, яким "ввалили" максимальні терміни запобіжного заходу. У мене до вас запитання: скільки працівників "Беркуту", міліції, керівництва відсторонено на час розслідування від своїх обов'язків? По скількох конкретно людях порушено чи не порушено кримінальні провадження? От конкретно, не просто абстрактно, що "ми розслідуємо". Якщо ви вважаєте, що були протиправні дії – ви зараз тут якось побіжно визнаєте, - скільки людей конкретно підозрюється, по кому з них подано уже клопотання в суд по застосуванню міри запобіжного заходу? Чи були взагалі такі клопотання?

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігор, я зрозумів. Це питання вже до, напевно, начальника слідчого управління.

ТАТАРОВ О.Ю. Заступник начальника Головного слідчого управління.

Ну, з приводу совісті. Людина прийшла позвітувати – ви ж не дали їй можливості виступити. (Шум у залі)  Та я совість маю. Не кричіть на мене. (Шум у залі)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спокійно!

 (Шум у залі)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юра, якщо ти хочеш, щоб ми тут покричали і розійшлись, не вирішили жодного питання, покричи!

 (Шум у залі)

СТЕЦЬ Ю.Я. Подивись на мою журналістку, яка лежить в крові…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Заспокойся…

СТЕЦЬ Ю.Я. Я не можу заспокоїтися!

ТАТАРОВ О.Ю. Шановний головуючий, я як вихована людина споритися не буду. І, по-перше, ще не в тому статусі, тому що прийшов звітувати на засідання комітету.

З приводу тих розслідувань, які проводяться по працівниках органів внутрішніх справ, запитання було, скільки клопотань подано і скільки всього, це компетенція не наша, а компетенція Генеральної прокуратури. Ми проти працівників міліції розслідувати можливості не маємо, це чітко прописано  в Кримінально-процесуальному законі.

МІРОШНИЧЕНКО І.М.  Я вам поставив, оскільки немає представників прокуратури.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є представники.

МІРОШНИЧЕНКО І.М.  Є представники? Ну, значить представнику прокуратури.

ТАТАРОВ О.Ю.  Питання номер два. Хотів би сказати про те, що жоден керівник не давав нікому команду з працівників міліції бити журналістів. І мені прикро так, як вам, що працівники засобів масової інформації постраждали, повірте, як звичайна людина, тим   більше, що працівник ЗМІ, який висвітлює роботу.

Третє питання. До органів внутрішніх справ в період з 21.11 по 02.12 надійшло 26 повідомлень про побиття працівників засобів масової інформації. З них майже всі, за виключенням двох, надійшли  на дії  працівників органів внутрішніх справ. Вони всі направлені, як передбачено законом, для розслідування до органів прокуратури. Два  кримінальних провадження зареєстровані і розслідуються органами внутрішніх справ, де особи, які завдали тілесні ушкодження працівникам засобам масової інформації, не встановлені.

І на сьогоднішній день є інформація те, що є вказівка Генеральної прокуратури, хочуть перевірити стан досудового розслідування по цим  впровадженням. Якщо вони у нас залишаться, то ми зробимо все для того, щоб встановити осіб, які вчили кримінальне правопорушення.

І питання звучало, яким чином ми будемо встановлювати, що робити. Є методика, є порядок проведення процесуальних дій. Ми все для того зробимо, щоб були особи, які вчинили  злочин, як і по іншим категоріям кримінальних правопорушень, про які зараз говорили всі.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олена Кондратюк і закінчуємо.

КОНДРАТЮК О.К. Можна питання до вас? Скажіть, будь ласка,  скільки вам треба часу для закінчення вашого розслідування? Перше питання.

І друге питання. Можете назвати конкретно прізвища журналістів, які зверталися до вас або по яким є відкриті справи щодо  їх поранення?

ТАТАРОВ О.Ю. Представники, звернення надійшло від журналістів "Громадського телебачення" Гнапа та Любчика. Вони звернулися до нас. Любчича, вибачаюся я. Не навмисно, так. І є звернення громадян, на жаль, постраждали працівники засобів масової інформації. З-за кордону це працівник… представник Республіки Польща в Україні. Ці кримінальні провадження зареєстровані, проводиться по них розслідування.

Два журналісти. Я назвав це ті розслідування, які проводяться у нас. Взагалі було 26 заяв.

КОНДРАТЮК О.К.  Ми правильно зрозуміли, у вас зараз є два провадження, по двох журналістах. Правильно? Скільки вам потрібно часу? На вашу думку професійну.

ТАТАРОВ О.Ю. Це питання таке абстрактне. Може бути часу і тиждень, і два, і може бути і три місяці. Ми все робимо для того, щоб встановити осіб, які вчинили кримінальне правопорушення.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олеже Юрійовичу, я вчора вам як голова комітету направив вашому міністру і Генеральному прокурору, ми направили вчора 40 осіб. Уже експерти нам говорять про те, що є 51 особа. Тобто ми вам подамо повний перелік тих людей, які або фізично постраждали від насильства (ми вважаємо, органів правоохоронних, будемо розслідувати, якщо вважаєте, не правоохоронні органи) і тим людям, яким перешкоджали виконувати свої професійні функції. Тому і до прокуратури у нас відповідне звернення, що всі повинні проходити по 171 статті як перешкоджання професійній діяльності. Оскільки мова йде про те, що, звичайно, можна жилети, два жилети одягати, але я сам дивився по ситуації з десятками журналістами. Якщо чоловік іде з камерою, оператор, чи, наприклад, з фотокамерою і 10 раз каже, що я – журналіст, то це абсолютно очевидно. Це не треба мати спеціальну вищу освіту, щоб зрозуміти, що він виконує професійні обов'язки. Тому абсолютно очевидно, що це 171-а. І іншої статті, що стосується уже фізичного насильства і таке інше.

Тому все, що стосується загального переліку. Ми готові вам, щоб ви там не збирали інформацію, може хтось з журналістів лікується, може хтось не встиг подати, повний перелік ми вам подамо цих журналістів, які на сьогоднішній день, на нашу думку, мусять бути захищені в правовому режимі.

І є пропозиція, якщо немає запитань до прокуратури, до міліції, все-таки нам, щоб контролювати цей процес між засідання комітетів, щоб ми створили робочу групу, яку ми доручили б комусь із наших колег, хто знає журналістську роботу, долучили би наші спілки журналістські і медіа-організації, юристів медіа долучили би, які би, ми попросимо МВС і прокуратуру делегувати туди людей, щоб ми в щоденному режимі відслідковували як іде процес. Як тільки, скажімо, якийсь накопичився матеріал, ми вже на комітеті тоді в ширшому колі розглянули. Тому що я бачу, що без щоденного контролю дуже важко нам буде рухатися вперед, бо у нас різні, так би мовити, і правові, і моральні диспозиції в оцінці цієї ситуації.

Тому, очевидно, нам треба щоденно контролювати ситуацію. Да, Микола, прошу.

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Хочу сказати, що от буквально щойно я розмовляв з кореспондентами агентства "Reuters" Гараничем, якого побили одним з найперших на Майдані незалежності. Його привезли до лікарні, наклали шви. Приїхав до нього міліціонер, запитався, чи буде він писати заяву, чи буде писати відмову. Він сказав, що буде писати заяву. Написав заяву прямо там. З тих пір його ніхто не викликав, і жодної дії не проводилися.

(Не чути)

_______________. Ні, але чому не порушено провадження по факту…

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.  Ні, ні. Питання в тому, що…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Гліб Гаранич, "Reuters".

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Це просто конкретний факт, який я міг зателефонувати зараз, а таких фактів є дуже багато.

 

МІРОШНИЧЕНКО І.М. В мене запитання. От я перепрошую, в мене запитання. От тільки по двох порушено кримінальні провадження. Але заяви є.

ТАТАРОВ О.Ю.  Ні, не по двох.

МІРОШНИЧЕНКО І.М.  Чому не порушено?

ТАТАРОВ О.Ю. Порушено по всіх. По тим, кого я говорив.

МІРОШНИЧЕНКО І.М. По двох тільки розслідування є.

ТАТАРОВ О.Ю.  Да.

МІРОШНИЧЕНКО І.М. А ті коли почнете розслідувати? Чому не порушують? Чи у вас не вистачає слідчих?

ТАТАРОВ О.Ю. Почекайте. Я ж сказав, що надійшло 26 звернень.

МІРОШНИЧЕНКО І.М.  По всіх порушено кримінальне провадження.

ТАТАРОВ О.Ю.  Да. Направлено частину на прокуратуру, частину на нас. Але ми не чекаємо того, що, дякуємо за можливість отримання інформації, буде реагування належне. Ми вже проводимо і в нас 29 є інформацій, які взяли, промоніторили Інтернет, де є звернення, інформація, викладена від громадян, те, що журналісти постраждали. І зараз проводиться відповідна робота для того, щоб дати належну оцінку і у встановленому законом порядку розпочати досудове розслідування, тому що це може бути як інформація, виявлена в пресі.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Друзі, якщо ми в такому фарватері, бо ми попередньо говорили про таку спільну робочу групу, я хотів би, щоб наші колеги з журналістського середовища, чи вони підтримують такий формат щоденної роботи. Олег Наливайко.

Олег Ігоревич, як ваша думка, готові ви співпрацювати в такій системі координат з правоохоронними органами, комітетом, щоб ми щоденно контролювали як іде процес. Прошу.

 

НАЛИВАЙКО О.І.  Я єдине, що хочу сказати, що отакий емоційний стан, як у Юри Стеця, на сьогодні у тих керівників журналістів, які відправили виконувати свою професійну роботу колег. В результаті тепер їх мають провідувати в лікарнях чи лікувати.

Тому, ну, однозначно ми готові  співпрацювати. Єдине, хочу ще раз наголосити, вчора наше медіа-товариство вийшло з складу МРГ. Ми не бачимо ефективності її роботи, і тому можливо  от саме  ця комісія зараз надасть можливість вже більш ефективно діяти. хочу сказати, прозвучали декілька цифр… 37, по-моєму, ви називали, 26. У нас на сьогодні є 51 випадок. Хочу сказати, що в спілці об'єдналися всі громадські організації. Ми  ведемо перелік тих випадків, які трапились. Ми готові надати комунікаційні можливості, попросити цих людей, щоб вони більш активно працювали, знайти їх, допомогти. Ми готові на себе ці функції разом з медіа-профспілкою незалежною брати.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олег.

Пані Світлана, прошу.

ОСТАПА С. Світлана Остапа, "Телекритика". Ви на нашому сайті можете знайти зведений список, перелік всіх побитих журналістів. Це є топ-новина у нас. І крім того, ми зробили опитування частини цих побитих журналістів, записали свідчення, вони теж сьогодні оприлюднені.

Частина побитих журналістів досить лежить в лікарні швидкої допомоги. У них переламані голови, у них відкриті черепно-мозкові травми. Фотографії є на сайті, можете подивитися.

Я вам скажу, що за роки Незалежності таких дій, таких фактів не було. Тобто за всі роки Незалежності було фактів перешкоджання журналістській діяльності таких ну як побиття там чи… ну можливо трошки легші навіть, ніж побиття, перешкоджання. Було десь… приміром десь 50.

Уявіть собі, що за кілька днів 50 журналістів постраждало. Це просто… таких фактів Україна ще не знала. Я думаю, що і Європа таких  фактів ще не знала.

Журналісти свідчать про те, що це було  не випадково, що всі вони були з знаками "Преса", з байдами, в жилетках, з іншими значками. Вони усно попереджали і кілька разів просили їх не бити і казали, що вони журналісти. Таке враження у них всіх склалося, що їх свідомо били, саме журналістів, тільки через те, що вони знімали фотокореспондентів, операторів. Били по руках, вибивали камери, щоб вони не знімали, щоб не видно було, хто б'є людей. Це перше.

Друге. Сьогодні мені дзвонили з міліції, просили дати контакти цих побитих журналістів, щоб їх якимось чином викликати на допит. Ми зі свого боку допоможемо, чим можемо, так? Але ми вимагаємо відставки хоча б керівника "Беркуту". Взагалі ми вимагаємо відставки Захарченка. Ну, мусить хтось взяти відповідальність на себе, розумієте? Мусить.

Не можна так говорити, що якісь, ну, просто не можна це спускати на гальмах. Уже ми говорили про це кілька років Міжвідомчій робочій групі. Жоден випадок побиття журналістів не отримав належного, от, той, хто побив, не отримав належного покарання.

Кілька років ми. Кілька днів, ну, вчора фактично і Спілка журналістів, і телекритика, і Інститут масової інформації, ми вийшли з цієї Міжвідомчої робочої групи при Президенті. Тому, Миколо Володимировичу, я не знаю, чи тут зараз ці робочі групи щось допоможуть. Треба щось робити більш, ну, кардинальне вимагати. Тому що ці робочі групи, вони тільки заговорюють, заговорюють ці проблеми.

І в результаті чомусь ніхто не покараний. Розумієте? Ніхто не покараний.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Кардинально точно не в цьому залі, ми робимо за межами цього залу кардинальне, і всіх залучаю до цієї кардинальної роботи, до якої ми всі причетні. Я думаю, тут немає жодного депутата, який би був проти відставки міністра чи уряду.

Тому давайте не агітувати один одного за радянську владу. Але я абсолютно переконаний, що по кожному журналісту ми повинні зробити, щоб була відкрита кримінальна справа. Буде Генеральний прокурор сьогодні один, завтра інший, сьогодні один міністр, іншій. Ми повинні допомогти зібрати всі матеріали, допомогти зібрати свідчення. В цьому наше завдання.

Бо як ми будемо чекати, тільки пікетувати, поки у відставку піде міністр чи керівник "Беркута", то тоді скажуть, що не взяли свідчення і його не били взагалі. Тому ідея саме була пов'язана з цим, що ми повинні втрутитись в ситуацію і щоденно контролювати, щоб кожен журналіст дав покази, щоб по кожному факту ми зафіксували ситуацію. І контролювали кожен день цю ситуацію. Саме ця ідея.

Тому, хто готовий із комітету цю групу очолити, яка б вивчала, розуміючи, що ми в нештатній ситуації працюємо, не так легко це буде робити. Але багато експертів медіа і юристів готові нам допомогти в цій справі. Давайте будемо визначатися.

Пані Олена.

КОНДРАТЮК О.К. Я пропоную, Юра, я пропоную твою кандидатуру якраз очолити це від комітету в щоденному моніторинговому якомусь режимі, оскільки більший ти досвід маєш з цього питання.

По-друге, я думаю, що якраз досвід, який в тебе є, плюс настирливість, я думаю, що іншого рішення, я думаю, не може бути у нас в комітеті, якщо чесно.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Друзі, підтримуєте таку позицію?

Про що йдеться? Юра, про що йдеться? Йдеться про те, що ми звертаємося, щоб МВС дало уповноважену людину в цю групу, яка би, коли ти збираєш, була присутня, Генеральна прокуратура дала таку людину. Ну, Олег визначається: чи він сам, чи делегує Національна спілка. Той створений учора, теж група там медіа, коротше, всі медіа-організації делегують людей. Я з Тарасом Шевченком говорив, і ми беремо ще адвокатів, медіа-юристів, бо треба допомогти людям і документи оформити, і так далі. І хто ще готовий відповідно з медіа-середовища, ми створюємо таку групу. По комітету ми визначимо людину, яка буде допомагати, і ми в щоденному режимі контролюємо, щоб взяли покази, зафіксували, по кожній людині зафіксували цю всю справу. Тому що в іншому випадку ми будемо чекати і запросимо через тиждень – скажуть, що три справи відкрили замість 51-ї.

КОНДРАТЮК О.К. Свєта долучиться.

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Телекритика"…

Да, Юра.

СТЕЦЬ Ю.Я. Я хочу взяти самовідвід, бо просто я представників Генпрокуратури і МВС просто на цій робочій групі постріляю. Краще не треба. Я не жартую, чесно. Тому що це все замилювання. Я не вірю в ефективність подібних речей, тому що вже треба закінчувати.

Більше того, у мене є пропозиція до комітету: зараз поставити на голосування рішенням комітету звернутися і допомогти Захарченку подати у відставку.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юра, це проголосуємо. Я підтримую.

СТЕЦЬ Ю.Я.  Супер! Ще раз, я не вірю в ефективність подібних груп.

У мене була робота в міжвідомчій групі, я в тому скликанні як голова комітету туди ходив. Нам розказували, що ми зараз всі спільно, разом з "Телекритикою", разом з ……….., разом з ……….., медіаспілкою і все решта, а потім це все просто замилювалося. Вони приходять на цю міжвідомчу групу, розказують басні, а зараз час баснів закінчився.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я це розумію…

КОНДРАТЮК О.К. Так, може, басні закінчилися, може треба тоді…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я так розумію, я… Друзі, я, да, я просто єдине хочу.

 

МІРОШНИЧЕНКО І.М. Так ми тобі допоможемо, ти не хвилюйся.

Ні. Давай, давай йди, ми тобі допоможемо, я тобі буду допомагати особисто.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Якраз…

СТЕЦЬ Ю.Я. (Не чути)

МІРОШНИЧЕНКО І.М. Послухай, якщо це буде спокійно, це об'єктивно не розслідується, от повір мені.

СТЕЦЬ Ю.Я.  Ця група…

МІРОШНИЧЕНКО І.М.  Та ця, оці люди розуміють тільки силу, вони  ще не отримали в зуби. Тому вони розказують про те, що журналісти були живим щитом і випадково їх побили.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я перепрошую, да.

Ірина Геращенко, прошу.

ГЕРАЩЕНКО І.В. В мене є пропозиція. Насправді, ця група є дуже важливою для такого моніторингу. І, Юра, мені здається, правильно, щоб ти її очолював, тому що ти емоційна людина. але вмієш пригамовувати свої емоції. Більше того, я вважаю, що всі депутати, які не є членами вашого комітету, але є медійниками, ми готові підключитись до роботи цієї групи.

Так само, що, мені здається, от після сьогоднішнього цього провального такого дня в парламенті, мені здається, дуже важливим зараз звернутися до Спілки журналістів України, це важлива вже офіційна пропозиція.  Олег, ви маєте звернутися до всіх міжнародних ваших партнерів з проханням, щоб вони спрямували заяви на ім'я Президента України і уряду Азарова, що Захарченко і керівник "Беркуту" мають піти у відставку. Це, дійсно, безпрецедентний випадок, коли 50 журналістів постраждали за 3 дні, і за це жоден офіцер не несе ніякої відповідальності.

І, мені здається, Микола, мені здається, що було би важливо від комітету і до нього, щоб долучилися всі колишні журналісти Верховної Ради, так само спрямувати заяву до журналістів. Давайте збирати підписи від, під усіма журналістами України, скільки зберемо. Я думаю, що тут тисячі підписів можна знайти, що Захарченко мають взагалі полишити військового звання, як і керівника "Беркуту", ну не може він носити офицерские пагоны. І, щоб вони подавали у відставку.

Хлопці, а ви, ну розумієте, що ви робите, от сорі за емоції, але в кожній професії є своя честь. Є своя честь. Вона є в лікарів. Коли в лікарні хтось помирає, то лікарі роблять, ну, якісь висновки, вони вибачаються. И что вы блеете, вибачте на слові, ну який прес-секретар Захарченка вибачився. Хто він такий? Де ваші заяви якісь, все?

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.

Шановні друзі, давайте, щоб по другому колу не ходити.

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ні. Я просто, ну, знаєте, ми вже не знаємо до чого апелювати, но ви розчаровуєте людей в тому, що в нас є таке поняття як "офіцер". Ви вибачте за емоції.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, друзі. Я одну тільки репліку скажу, що я як  на наступний день мене обрали головою комітету, я сказав, що на міжвідомчу комісію, який клерк Адміністрації Президента очолює, я жодного разу не піду. Тому, я вважаю, взагалі помилкою громадських організацій, що вони ходили на ці засідання і робили вигляд, що щось вирішують. Тому це, я думаю, слава Богу, що вони зрозуміли, що клерк Адміністрації Президента нічого не вирішує. Вчора правда зрозуміли.

Тому давайте в такий спосіб. Перше. Поступило рішення, що комітет звертається з вимогою до міністра внутрішніх справ з огляду на ганебну, злочинну, антинародну діяльність його підлеглих по відношенню до міліції подати у відставку.

Прошу, хто за це, прошу голосувати. Хто – "за"? Одноголосно.

Колеги, враховуючи ситуацію, що склалася, я особисто буду займатися цим питанням. Звернуся до прокуратури, відповідних представників міліції, до громадських організацій, ми зберемося і порадимося, як вести історію, щоби кожен журналіст мав можливість контролювати, як ведеться слідство по тому чи іншому факту. Ми представника прокуратури і міліції тоді поінформуємо, коли будемо збиратися, коли зберемо повний склад нашої групи, яка буде працювати. Тоді проаналізуємо, я дам знать, коли ми за день, за два зберемо таке засідання і будемо працювати. Де, як буде можливість або спілці журналістів, або у нас у комітеті по ситуації, яка складається.

Тому, я думаю, нема тоді потреби голосувати.

КОНДРАТЮК О.К. Але, я думаю, що це якраз в щоденному моніторингу, який повинен здійснюватися. Тому що, якщо ми будемо відкладати це на завтра, післязавтра, Миколо Володимировичу, воно нічого не дасть. Тут Світлана абсолютно права. Тому що, я знаю, скільки Світлана в цій темі працює, тобто якщо у неї вже є розпач, то я розумію, до чого ця тема дійшла.

Ну, і насправді, знаєте, коли дивишся, і ви говорите про розслідування, яке може тривати тиждень, три місяці, ми всі розуміємо, які закони можуть тиждень і три місяці. Але якщо є така справа, яка треба долучитися до неї всім, то я думаю, що тут швидше може.  Якщо опитування говорить, що ніхто не подзвонив до журналіста, по якому є вже провадження, він є в лікарні, чомусь до нього додзвонилась за 2 хвилини, а тут 3 дні ніхто не може додзвонитися.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми будемо душить кожний день, іншого виходу нема.

КОНДРАТЮК О.К.  Іншого виходу немає.

Друге питання, яке я би я хотіла порушити, Миколо Володимировичу. Все-таки давайте ми можливо звернемося до всіх народних депутатів, медійників, не медійників, в тому числі до владних народних депутатів, про те, що потрібно якийсь фонд створити в нас допомоги цим журналістам. Вони реально постраждали. Є багато хто працює в державних засобах масової інформації, які не мають можливості, там, полікуватися нормально і так далі. Давайте створимо якийсь фонд допомоги цим журналістам.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте.

Да, прошу.

СТЕЦЬ Ю.Я.  Дивись, я сьогодні, Олено, я сьогодні з юристами своїми склав Постанову до Верховної Ради про відшкодування і виділення коштів на лікування. Якщо не проти, давайте ми всі разом підпишемо цю постанову і сьогодні зареєструємо її.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, я думаю, це складна історія. Очевидно поки що можемо апелювати тільки до моральних речей, бо поки ми постанову у Верховній Раді проголосуємо… Я думаю, що ідеться про позицію депутатів, перш за все депутатів. Тобто ми мусимо показати приклад хто там якийсь внесок зробить. Подумаємо, як організаційно це оформити.

Очевидно, нам треба звернутися і до власників цих медіа в частині, я не знаю, чи там у них були страхові договори, договори якісь, так би мовити, бо тут і іноземні меді, щоб вони відповідним чином відреагували. А ми в свою чергу зараз подумаємо. Я говорив з нашими колегами депутатами, які раніше працювали в банківській сфері, нам треба подумати механізм, як цей збір коштів організувати і фонд організувати може, або з нашими медіа-структурами зробимо, ми там не претендуємо, що треба якийсь новий фонд створювати. Може якийсь подібний фонд уже є. І ми мусимо показати якийсь приклад, може перерахувати якісь кошти і залучити, і попросити всіх депутатів залучити і вкладати такі кошти. Тому що в даному випадку і ми несемо відповідальність за те, щоби, якщо ми не допомогли журналістам захистити себе при цій злочинній владі і міліції, то мусимо допомагати в такий спосіб.

Треба проаналізувати по постанові. Я сумніваюся, що ми з бюджету зможемо… Ну, треба подумати, з бюджету зможемо…

 

СТЕЦЬ Ю.Я.  Можна ще два слова?

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да.

СТЕЦЬ Ю.Я.  От дивіться, от ситуація наступна. Платники податків платять зарплату "Беркуту". "Беркут" – це частина державної машини, на яку виділяються    кошти. Відповідна постанова говорить про те, що держава має відшкодувати, а значить і працівники МВС, і Генпрокуратура.

Ми кажемо: ми зараз надамо допомогу. І це дуже слушна пропозиція. Але ми не кажемо про те, що, а давайте ці люди, яких били в тому числі, мають відшкодувати…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я розумію. Але є проблема, ще ж велика кількість людей потерпіла.

СТЕЦЬ Ю.Я. Я погоджуюся з тією пропозицію. Але в тому числі цю постанову треба реєструвати і вимагати, звичайно.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте подумаємо, як тут юридично, щоб не сказали, що ми тільки одних журналістів захищаємо, бо багато людей постраждало, вони теж побиті і теж потребують якоїсь фінансової підтримки. Щоб ми не тільки одну категорію.

Тобто те, що ми добровільно це робимо, це наша позиція, морально зрозуміла. А от з точки зору бюджетних речей, треба проаналізувати, подивитися.

Друзі, це питання зрозуміле. Я завтра зранку знаю, коли там у мене чергування,  визначуся. Я, напевно, з п'ятої там чергую. Ну, десь в годин в 10, я думаю, попередньо, Світлана, Олег,  ми сконтактуємося, попередньо завтра в 10, напевно, перше засідання ми проведемо цієї групи, будемо рухатися ще далі.

По-різному… Миколо Леонідовичу, ви щось хотіли? Прошу.

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Хотів два питання.

Перше. Я хотів…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я перепрошую. Тоді наших колег з прокуратури, з міліції, ми на зв'язку. Вийдемо на зв'язок, і будемо тоді працювати в робочому режимі. Дякую, що знайшли можливість прибути.

Да, будь ласка.

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую. Значить, два питання. Одне – суто технічне. Ми планували велику конференцію на 4 число міжнародну по трансляції супутникових каналів. Але, оскільки міжнародні спостерігачі зараз, їм не рекомендовано приїжджати в Україну, а мали брати участь представники Ради Європи і інших органів. Пропонуємо перенести це, на коли ми говорили?

КОНДРАТЮК О. К.  На 5 лютого.

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. На 5 люте. А скоріше ніяк не можна?

МІРОШНИЧЕНКО І.М.  А ви знаєте, коли ми закінчимо?

ГОЛОВУЮЧИЙ. Коли закінчиться революція. Там є інформація у нього своя.

МІРОШНИЧЕНКО І.М. Ми ж маємо у відставку Януковича відправити. Призначити вибори. Обрати Президента. Це нескоро буде.

(Не чути)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Друзі, дивіться. Я перепрошую. Дивіться, яка  ситуація. Якщо ми працюємо у теперішньому режимі, да, значить, сесія у нас починається в перший тиждень лютого. Тобто це означає, що у перший тиждень після канікул навряд чи ми зможемо це зорганізувати. Це нереально, я думаю. Тобто треба тоді через тиждень.

От дивіться, людей, перший тиждень лютого, наступний ми не працюємо, і ще середа третього тижня лютого, щоб, ну, ми хоч прийдемо, чи почнеться сесія та, наступна… Так же? Тобто ми перший тиждень мусимо якісь організаційні. Нам треба порядок денний, план роботи затвердити. Тоді третій тиждень, коротше, середа третього тижня це 19 лютого. Це логічно, і ми встигнемо.

Тоді треба сьогодні оперативно повідомити людей, вибачитися по ситуації, що завтра ми не збираємося. Тоді, Микола, ти візьми на себе міжнародних частину, підстрахуйте, ми – українську частину, щоб народ не виїхав там, на завтрашнє засідання, і ми знімемо.

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Ще одне запитання, про яке ми говорили на минулому засіданні. Хотів би, щоб зараз ми коротко це підтримали і поставили крапку. Ми з Ігорем Мірошниченком підготували постанову, яка передбачає визнання такими, що втратили чинність постанов парламенту про призначення членів Нацради Фартушного, Пілат, Баранова і Георгієвську. Ми говорили про це минулого разу. Справа в тому, що компанію ТВА, про яку ми тут захищали і говорили, їх взагалі незаконно вимкнули з ефіру. 30 тисяч людей вийшли на центральні площі Чернівців їх захищати, жодної дії не було. В нашій постанові є і багато інших причин, через які це потрібно зробити. Це дискредитація ідеї цифрового телебачення, створення передумов, коли після відключення аналогового телебачення громадяни будуть позбавлені можливості отримати інформацію, невидача цифрових ліцензій мовникам, особливо регіональних, введення протиправної практики адаптивних списків для телеканалів з країн Європейського Союзу, непрозора процедура видачі ліцензій на мовлення, запровадження практики неголосування по заявах на видачу ліцензій в позаконкурсному порядку. Одним словом, перелік…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Леонідович, я перепрошую. Колеги, давайте тоді, оскільки йдеться про питання, яке не передбачали, якщо громада готова на те, щоб ми включили до порядку денного це питання і сьогодні ухвалили рішення, тоді аргументи почуємо, що треба постанову негайно сьогодні розглядати. Я особисто не заперечую. Які будуть думки? Чи включити це питання до порядку денного, чи ні?

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.   Так, я пропоную включити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поступила пропозиція включити до порядку денного питання про відкликання членів Національної ради, обраних за квотою Верховної Ради. Хто за цю пропозицію, прошу голосувати.

П'ять із шести. Рішення проходить. Шість. Одноголосно.

Тепер доповідачам. Будь ласка.

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.  Дякую.  

Значить, постанова передбачає визнання такими, що втратили чинність постанов парламенту про призначення членами Нацради Фартушного, Пілат, Баранову, Раєвську. Тут є всі ці чотири постанови, які цитуються.

Юридичне обгрунтування. Постанова ґрунтується на статті 48 Закону України "Про Регламент Верховної Ради". Закон, постанова та інші акти Верховної Ради, що набрали чинності, скасування Верховною Радою не підлягають, вони можуть бути визнані Верховною Радою такими, що втратили чинність.

Таким чином, Верховна Рада вправі визнати свої постанови такими, що втратили чинність. Прецеденти подібних рішень: Указ Президента від 26 лютого 2010 року, де було сказано, що скасувати Указ Президента від 23 лютого 2010 про призначення Мірошниченка членом Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Обґрунтування необхідності. Це вже те, про що я говорив, що відповідно до Закону України  "Про основи національної безпеки" забезпечення свободи слова, інформаційної безпеки становить основи національної безпеки.

За висновками, ну, одним словом, далі про причини, я вже говорив, коли говорив про необхідність прийняття цієї постанови. А каталізатором, безумовно, для нас є закриття чернівецької компанії ТВА, про яку ми тут піднімали питання, говорили, за сфальсифікованими даними компанію просто закрили.

Тому я пропоную підтримати цю постанову, яка буде внесена в зал.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, які пропозиції стосовно ініціативи наших колег?

СТЕЦЬ Ю.Я.  Підтримати.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поступила пропозиція підтримати постанову колег Княжицького і Мірошниченка. І готувати відповідно цю постанову до порядку денного. Коли буде можливість розглянути її.

Хто за те, щоб підтримати постанову, прошу голосувати. Проти? Утримались. Одноголосно.

Шановні друзі, зараз інформація поступила, що вечірнього засідання не буде. Я так зрозумів. Значить, ми тоді, ну, завтра ми відмінили, тому що невідомо, що буде завтра. Буде завтра день – буде і пісня. Значить, ми зараз зберемося тут, з апаратом зараз порадимося, попросимо і Олега і Світлану залишитися, порадимося, коли ми можемо перший раз зібратися по ситуації по журналістській. А всі решта питань, тоді давайте в оперативному порядку будемо контактувати.

Дякую, друзі. Розходимося. 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Стенограми засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 09:29
16 листопада 2016 17:03
02 листопада 2016 17:44
19 жовтня 2016 15:44
05 жовтня 2016 20:00
21 вересня 2016 09:54
07 вересня 2016 20:15
13 липня 2016 09:44
06 липня 2016 09:44
15 червня 2016 09:44