Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                111

 

                                                                                          24         квітня          19    

 

                                                                   вул. М.Грушевського, 26/1, 12 поверх

                                                       

                                                                        о 14 год. 30 хв.

  

                                                   

           Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СТЕЦЕНКО Д.О., ОПАНАСЕНКО О.В., СЕВРЮКОВ В.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В., СОЧКА О.О., ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

Відсутні народні депутати України: АБДУЛЛІН О.Р., КОНДРАТЮК О.К., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В.

 

На засіданні присутні: Біденко Артем Ігорович – державний секретар  Міністерства інформаційної політики України; Деркач Ярослав Вікторович – помічник народного депутата України О.Кондратюк; Котюжинська Тетяна Григорівна – голова правління Національної  асоціації українських медіа; Большакова Ольга Юріївна – голова правління Громадської організації «Східно-Європейський інститут права»; Коваль Ігор Валентинович – виконавчий директор Асоціації «Індустріальний телевізійний комітет»; Головенко Роман Богданович – керівник правових проектів ГО «Інститут масової інформації; Сафаров Алі Фархатович – юрист, медіа-експерт.

 

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, М.Андріуца, І.Гриценко; П.Селецький, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ    

1. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» (щодо обов’язковості теледебатів у разі призначення повторного голосування), (реєстр. № 10168 від 20.03.2019р., внесений народними депутатами України І.Геращенко, М.Іоновою).        

2. Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки та підвищення конкурентоспроможності галузі відео- та кіно- виробництва (реєстр. № 10224 від 12.04.2019 р., внесений народними депутатами України Т.Остріковою, А.Євлаховим, В.Севрюковим та іншими).

3. Про завершення повноважень членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, призначених Верховною Радою України.

4. Про звернення Управління державної охорони України щодо позбавлення акредитації при Верховній Раді України кореспондента ТРК «ORF» (Austrian Radio and Television) Вершютца Фердинанда Крістіана (Wehrschutz Ferdinand Chгistian).

5. Різне.

 

 

В.Сюмар наголосила, що питання про завершення повноважень членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, призначених Верховною Радою України знімаємо з порядку денного, а в різному Ю.Павленко проінформує про зміну дати проведення круглого столу щодо захисту прав людини в Інтернеті.

 

         Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» (щодо обов’язковості теледебатів у разі призначення повторного голосування), (реєстр. № 10168 від 20.03.2019р., внесений народними депутатами України І.Геращенко, М.Іоновою).       

 

Виступили:  ВИСОЦЬКИЙ С.В., ЧЕРВАКОВА О.В., СЕВРЮКОВ В.В., ОНУФРИК Б.С., ПАВЛЕНКО Ю.О., ОПАНАСЕНКО О.В., ШВЕРК Г.А., ДЕРКАЧ Я.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» (щодо обов’язковості теледебатів у разі призначення повторного голосування), (реєстр. № 10168 від 20.03.2019р., внесений народними депутатами України І.Геращенко, М.Іоновою), Комітет вирішив:

 

         1. Оскільки зазначений законопроект наразі ще не включений до порядку денного десятої сесії Верховної Ради України, звернутися до авторів законопроекту з пропозицією спільно доопрацювати питання проведення дебатів між кандидатами та перереєструвати  його.

2. Для Комітету принциповими є кілька моментів організації дебатів, зокрема, проведення дебатів у два тури з найважливіших питань, що відносяться до повноважень Президента України.

3. Члени Комітету вважають, що у Законі України «Про вибори Президента України» варто змінити терміни проведення публічних дебатів. Остання п’ятниця перед голосуванням, за якою йде день тиші, не дозволяє виборцям адекватно обговорити і оцінити заявлені позиції кандидатів і зробити усвідомлений вибір. Другий тур дебатів, на переконання членів Комітету,  доцільно проводити за тиждень до дати виборів.

 

Голосували:  “за” – 8

                                   проти – 0

                                   утримались - 2

 

Рішення прийнято.

 

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію члена Комітету В.Севрюкова про проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки та підвищення конкурентоспроможності галузі відео- та кіно- виробництва (реєстр. № 10224 від 12.04.2019 р., внесений народними депутатами України Т.Остріковою, А.Євлаховим, В.Севрюковим та іншими).

 

Виступили:   СЮМАР В.П., ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки та підвищення конкурентоспроможності галузі відео- та кіно- виробництва (реєстр. № 10224 від 12.04.2019 р., внесений народними депутатами України Т.Остріковою, А.Євлаховим, В.Севрюковим та іншими), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань податкової та митної політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки та підвищення конкурентоспроможності галузі відео- та кіно- виробництва (реєстр. № 10224) прийняти за основу з тим, щоб при підготовці до другого читання внести застереження, які стосуватимуться непоширення пропонованих змін щодо замовлень нерезидентів на державу – агресора.                       

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію першого заступника Голови Комітету О.Червакової про звернення Управління державної охорони України щодо позбавлення акредитації при Верховній Раді України кореспондента ТРК «ORF» (Austrian Radio and Television) Вершютца Фердинанда Крістіана (Wehrschutz Ferdinand Chгistian).

 

 

Виступили:  СЮМАР В.П., ПАВЛЕНКО Ю.О., ШВЕРК Г.А., САФАРОВ А.Ф.

 

О.Червакова повідомила, що до Комітету надійшов лист від Управління державної охорони України щодо деструктивної діяльності громадянина Республіки Австрія, кореспондента ТРК «ORF» Вершютса Фердинанда Крістіана. Доповідачка додала, що за інформацією Служби безпеки України         Вершютц Ф.К. свідомо порушував державний кордон України з тимчасово окупованою територією з провокаційною метою, брав активну участь в спробах легалізації анексії РА Крим.

 

Вирішили:

 

Після обговорення члени Комітету вирішили:

 

1. З огляду на недостатність офіційної інформації із зазначеного питання звернутися до Служби безпеки України з проханням повідомити, чи наявні на даний час підстави для позбавлення кореспондента ТРК «ORF» Ф.К.Вершютца акредитації при Верховній Раді України, та в разі необхідності надати відповідні підтверджуючі документи.

2. Звернутися листом до Міністерства закордонних справ України з проханням надати оцінку подій, що стали підставою для звернення Управління державної охорони України.

2. Надіслати лист до Національної поліції України з проханням надати інформацію (у разі наявності) щодо можливих фактів звернення зазначеного журналіста до органів Національної поліції з будь-яких питань.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Різне.

 

 

Ю.Павленко наголосив, що на минулому засіданні було прийнято рішення щодо проведення круглого столу «Відповідальність та Інтернет-демократія», який Комітет буде проводити спільно з Асоціацією з підзвітності та демократії в Інтернеті. Він додав, що круглий стіл відбудеться 30 травня 2019 року за адресою: місто Київ, вул. М.Грушевського, 5, конференц-зал Верховної Ради України. Початок о 14.00.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 


 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 


Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2019 рік”

11 липня 2019 16:59
04 липня 2019 16:02
21 червня 2019 14:06
06 червня 2019 16:54
16 травня 2019 12:34
06 травня 2019 16:08
15 квітня 2019 11:58
25 березня 2019 13:32
15 березня 2019 14:01
05 березня 2019 16:11